Καταγγελία-φωτιά για τον Αλεξέι Μορντάσοφ είχε υποβληθεί στην Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης τον περασμένο Μάρτιο (2023).

Στοιχεία που τέθηκαν υπόψιν της ΜΟΚΑΣ υποδείκνυαν ότι ο Ρώσος ολιγάρχης, ο οποίος μπήκε διεθνώς στο στόχαστρο για παράκαμψη κυρώσεων, είχε παραβιάσει τα περιοριστικά μέτρα που του επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία και οι ισχυρισμοί που διαβιβάστηκαν στην ΜΟΚΑΣ έδειχναν ότι ο Μορντάσοφ στα μέσα Μαρτίου, δηλαδή, δυο εβδομάδες μετά που συμπεριλήφθηκε στη λίστα κυρώσεων της Ε.Ε. (28/2/2022),  μεταβίβασε μετοχές επιχειρηματικής οντότητάς του σε άλλο στέλεχος εταιρείας του.

Η εν λόγω εταιρεία που είχε ως πραγματικό δικαιούχο τον 58χρονο μεγιστάνα, επιχείρησε να υλοποιήσει συμφωνία στην Κύπρο που αφορά τον τουριστικό κλάδο, χρησιμοποιώντας άλλη κυπριακή εταιρική οντότητα.

Με άλλα λόγια, η καταγγελία πέραν από το γεγονός ότι άφηνε εκτεθειμένο τον Μορντάσοφ για παράκαμψη κυρώσεων, στοχοποιούσε και εταιρεία, η οποία εδρεύει στο νησί μας και φερόταν να εξυπηρετεί -πιθανόν εν γνώση της- τον Ρώσο ολιγάρχη.

Για την καταγγελία είχαμε κάνει αναφορά και σε προηγούμενα δημοσιεύματά μας, στις 22 και 23 Νοεμβρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του «Φ», στην καταγγελία περιλαμβανόταν και ξεκάθαρη αναφορά για το γεγονός ότι ο Μορντάσοφ μεταβίβασε μετοχές του περίπου 14 ημέρες μετά τις σε βάρος του κυρώσεις.

Η υπόθεση είχε προκύψει περί τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Σ΄ αυτό το διάστημα η ΜΟΚΑΣ (υπάγεται στη Νομική Υπηρεσία) είχε ενημερωθεί επανειλημμένα. Aπό αρμόδιο στέλεχος της εν λόγω μονάδας φέρεται να εκφράστηκε η θέση πως η καταγγελία έπρεπε να διαβιβαστεί σε άλλη υπηρεσία. Έτσι, λοιπόν, τα όσα καταλογίζονταν για τον Μορντάσοφ προωθήθηκαν στην Συμβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Κυρώσεων (ΣΕΟΚ) που υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών.

Τελικά έγινε καταγγελία από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο (ΠΔΣ) στην Αστυνομία στις αρχές του περασμένου Μαΐου (2023). Ήδη, όπως πληροφορούμαστε, έχουν γίνει εξετάσεις από αρμόδια μέλη του αστυνομικού Σώματος. Νεότερες πληροφορίες που τέθηκαν υπόψιν μας αναφέρουν ότι αναφορά στην Αστυνομία έκανε και η ΜΟΚΑΣ λίγο μετά τον ΠΔΣ.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται στο πλαίσιο υλοποίησης συμφωνίας στον τουριστικό κλάδο. Κατά τη διάρκεια ελέγχου δέουσας επιμέλειας από πάροχο υπηρεσιών, προέκυψαν στοιχεία που –όπως σημειώσαμε- έδειχναν ότι υπήρξε παραβίαση κυρώσεων από πλευράς Μορντασόφ, αλλά και ότι πιθανόν κυπριακή εταιρεία να εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Ρώσου ολιγάρχη.

Τα ευρήματα που είναι ενώπιον των ανακριτών της Αστυνομίας, δείχνουν ότι για να επιτευχθεί η συμφωνία είχε επιστρατευτεί ένα πλέγμα εταιρειών, ενώ παρατηρήθηκαν αξιοπερίεργες οικονομικές πράξεις.

Η άλλη υπόθεση που διερευνούν οι κυπριακές Αρχές σε σχέση με τον Μορντάσοφ, αναδείχθηκε την Τρίτη 14 Νοεμβρίου από τη διεθνή κοινοπραξία ερευνητικών δημοσιογράφων ICIJ. Ο Ρώσος ολιγάρχης φερόταν να είχε μεταφέρει ένα επενδυτικό ποσό 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε άλλο πρόσωπο την ημέρα που του είχαν επιβληθεί κυρώσεις, χωρίς, βέβαια, να ξεκαθαρίζεται κατά πόσον υπήρξε παρανομία. Η εν λόγω υπόθεση τέθηκε ενώπιον των διωκτικών Αρχών από τον ΣΕΛΚ τον Ιούλιο του 2022. Σύμφωνα με δημόσιες τοποθετήσεις η Αστυνομίας Κύπρου αναμένεται να ολοκληρώσει το ανακριτικό της έργο εντός του μήνα.