Ένα μεγάλο κενό στις υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας έρχεται να καλύψει νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση και αδειοδότηση εταιρειών/ οργανισμών, οι οποίοι θα διαθέτουν το απαραίτητο προσοντούχο νοσηλευτικό προσωπικό και θα εξυπηρετούν τους ασθενείς (στο πλαίσιο του ΓεΣΥ μετά την ψήφιση του νόμου), είτε αυτοί βρίσκονται στα σπίτια τους, είτε σε άλλες δομές (πχ οίκους ευγηρίας).

Το νομοσχέδιο συζητήθηκε χθες από την επιτροπή Υγείας της Βουλής η οποία είχε στόχο να αρχίσει την κατ’ άρθρο συζήτηση του σε επόμενη συνεδρία της. Κάποιες διαφωνίες, ωστόσο, που προέκυψαν, μεταθέτουν την έναρξη της διαδικασίας αυτής στα μέσα Φεβρουαρίου αφού κρίθηκε σκόπιμο να προηγηθεί μια σύντομη (εκ νέου) διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.

Υπηρεσίες νοσηλευτικής στα σπίτια των ασθενών παρέχονται και σήμερα τόσο από τον δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας, ωστόσο, κενό παρατηρείται στον τρόπο λειτουργίας των διαφόρων εταιρειών που παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές. Για αυτό και το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πρόνοιες που αφορούν τις προϋποθέσεις, αλλά και τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να διασφαλίζεται η σωστή και ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στη Βουλή ο διευθυντής Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, Ευαγόρας Ταμπούρης, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία ανάπτυξη εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών για παροχή κοινοτικής νοσηλευτικής φροντίδας ενώ υπάρχουν αιτήματα και για παροχή κοινοτικής μαιευτικής. «Η απουσία βασικών προδιαγραφών για την εξασφάλιση ικανοποιητικού επιπέδου προσφερόμενων υπηρεσιών αποτελούν βασικές αδυναμίες του σημερινού εφαρμοζόμενου συστήματος με κίνδυνο την εκμετάλλευση των πολιτών», είπε και εξήγησε ότι «με το προτεινόμενο νομοσχέδιο το υπουργείο Υγείας στοχεύει στην εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου παροχής υπηρεσιών που αφορούν την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη των ατόμων που χρήζουν κοινοτικής νοσηλευτικής και κοινοτικής μαιευτικής».

Μέσω του νομοσχεδίου, ρυθμίζονται οι βασικές αρχές παροχής της κοινοτικής νοσηλευτικής και καθορίζεται ο μηχανισμός ελέγχου και εποπτείας όλων των υπηρεσιών παροχής κοινοτικής νοσηλευτικής και κοινοτικής μαιευτικής, είτε αυτές παρέχονται από κρατικό, είτε από ιδιωτικό φορέα.

Για την αδειοδότηση και εποπτεία των εταιρειών/ οργανισμών που παρέχουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, αρμόδια Αρχή θα είναι το υπουργείο Υγείας μέσω της διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών. Ως «έφορος», ορίζεται ο εκάστοτε διευθυντής Νοσηλευτικών Υπηρεσιών και οι υπηρεσίες κοινοτικής νοσηλευτικής θα παρέχονται από εγγεγραμμένους προσοντούχους νοσηλευτές (γενικής νοσηλευτικής ή ψυχικής υγείας) και μαίες με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε ισχύ.

«Η άδεια ίδρυσης για την παροχή υπηρεσιών κοινοτικής νοσηλευτικής σε εταιρεία/ οργανισμό θα εκδίδεται από τον έφορο έπειτα από σχετική γνωμοδότηση της συμβουλευτικής επιτροπής αξιολόγησης αιτήσεων (η σύσταση της οποίας, επίσης, προβλέπεται στο νομοσχέδιο), κατόπιν αίτησης προς αυτόν από το διευθύνων πρόσωπο». Η άδεια λειτουργίας θα ανανεώνεται ανά τριετία και αφού καταβληθούν τα απαραίτητα τέλη.

«Η κάθε εταιρεία/ οργανισμός παροχής υπηρεσιών κοινοτικής νοσηλευτικής πρέπει να έχει το δικό της όνομα, το οποίο θα είναι το αναγνωρισμένο από την άδεια λειτουργίας της» και οι αδειοδοτημένοι πάροχοι υπηρεσιών κοινοτικής νοσηλευτικής και κοινοτικής μαιευτικής φροντίδας θα υιοθετούν και θα εφαρμόζουν «πλαίσια επιστημονικά τεκμηριωμένων και διεθνώς αναγνωρισμένων μεθόδων προσεγγίσεων και προγραμμάτων, όπως αυτά καθορίζονται στον περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής νόμο».

Για την παροχή των υπηρεσιών αυτών θα απαιτείται να υπάρχει ο ελάχιστος κτηριακός και ειδικός εξοπλισμός, ο οποίος θα καθορίζεται με κανονισμούς, οι οποίοι, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, θα εκδίδονται από το Υπουργικό Συμβούλιο και τίθενται σε εφαρμογή μετά από διάταγμα του υπουργού Υγείας. Οι πρώτοι κανονισμοί που θα τεθούν σε εφαρμογή, πρέπει να ετοιμαστούν σε διάστημα έξι μηνών από την ημέρα ψήφισης της νομοθεσίας. Έξι μήνες μετά την ψήφιση της νομοθεσίας είναι και το χρονικό διάστημα που ορίζεται ως ο μεταβατικός χρόνος για την υποβολή αιτήσεων για αδειοδότηση από τους υφιστάμενους πάροχους των υπηρεσιών αυτών. Οι εταιρείες/ οργανισμοί που θα αδειοδοτούνται θα καταχωρούνται σε σχετικό μητρώο το οποίο θα τηρείται από τη διεύθυνση νοσηλευτικών  υπηρεσιών. «Οι υπηρεσίες κοινοτικής νοσηλευτικής και κοινοτικής μαιευτικής της Δημοκρατίας και οι οποίες ονομάζονται “κρατικές υπηρεσίες” δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν τη διαδικασία εγγραφής στο μητρώο αλλά εγγράφονται αυτόματα με τη σύσταση της λειτουργίας τους».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εκφράστηκαν κάποιες διαφωνίες, κυρίως από τους φορείς που εκπροσωπούν τους νοσηλευτές και τις μαίες, επί συγκεκριμένων προνοιών του νομοσχεδίου. Έγινε αναφορά σε διάφορα σημεία στα οποία, όπως λέχθηκε, παρατηρούνται ασάφειες και η κάθε πλευρά εξέφρασε τις απόψεις της. Από πλευράς γιατρών, εκφράστηκε η άποψη ότι το νομοσχέδιο πρέπει να προβλέπει και τον ρόλο των γιατρών στη διαδικασία παροχής υπηρεσιών κοινοτικής νοσηλευτικής στους ασθενείς.

Μετά την εξέλιξη αυτή –και αφού ακούστηκαν οι απόψεις όλων των πλευρών– η κοινοβουλευτική επιτροπή αποφάσισε να μην ορίσει την ημερομηνία έναρξης της κατ’ άρθρο συζήτησης του νομοσχεδίου, καλώντας το υπουργείο Υγείας να συγκαλέσει νέα σύσκεψη, προκειμένου να γίνει διαβούλευση και να επιστρέψει στη Βουλή το νομοσχέδιο με τη σύμφωνο γνώμη όλων. Για τη συγκεκριμένη διαδικασία δόθηκε χρόνος ενός μηνός σε όλους τους εμπλεκόμενους και αποφασίστηκε ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί εκ νέου προς συζήτηση περί τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ανησυχούν για τους χειρισμούς του ΟΑΥ οι διαβητικοί

Τη διαβεβαίωση ότι πολύ σύντομα, τα άτομα με διαβήτη και κυρίως τα παιδιά θα έχουν στη διάθεση τους περισσότερες επιλογές σε ό,τι αφορά τις αντλίες ινσουλίνης και τους μετρητές γλυκόζης, έδωσε χθες στην επιτροπή Υγείας της Βουλής ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. Η συνεδρίαση, όπως διαπιστώνεται, πραγματοποιήθηκε έπειτα από ανησυχίες τις οποίες εξέφρασαν σύνδεσμοι ασθενών, που υποστηρίζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο ο ΟΑΥ χειρίζεται τη διαδικασία ένταξης των συγκεκριμένων ιατροτεχνολογικών προϊόντων στο ΓεΣΥ είναι λανθασμένος.

Από πλευράς ΟΑΥ αναφέρθηκε ότι σήμερα λήγει η προθεσμία που είχαν στη διάθεση τους οι ενδιαφερόμενες εταιρείες για να υποβάλουν τα σχόλια τους επί των προδιαγραφών που έθεσε ο οργανισμός στη σχετική προκήρυξη. Όπως ανέφερε η Γνώσια Αχνιώτου, από πλευράς ΟΑΥ, στόχος του οργανισμού είναι με την καινούρια διαδικασία να ενταχθούν αρκετές επιλογές στο ΓεΣΥ και οι ασθενείς να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τον εξοπλισμό που είναι ο καταλληλότερος για τους ίδιους καταβάλλοντας την απαραίτητη συμπληρωμή (όπως συμβαίνει και με την περίπτωση των φαρμάκων).

Οι επιφυλάξεις γονέων παιδιών με διαβήτη αλλά και κάποιων συνδέσμων για τις προδιαγραφές που καθόρισε ο ΟΑΥ, αλλά και για το κατά πόσον θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής όλες οι εταιρείες που διαθέτουν τους συγκεκριμένους εξοπλισμούς, ήταν μεγάλες και η επιτροπή Υγείας δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση που οι διαδικασίες του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας αποδειχθούν λανθασμένες, το θέμα θα επανέλθει στη συζήτηση.

Πρόγραμμα για τις Φυλακές από την Αρχή Εξαρτήσεων

Πρόγραμμα στις Κεντρικές Φυλακές ετοιμάζεται να αρχίσει η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, αμέσως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού της για το 2024 από τη Βουλή. «Το περίγραμμα του προγράμματος αυτού έχει ήδη ετοιμαστεί και αναμένεται ότι θα γίνει τώρα μια νέα συνάντηση με τη διεύθυνση των Φυλακών αλλά και με τον υπουργό Δικαιοσύνης για να ληφθούν αποφάσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΑΕΚ, παρουσιάζοντας χθες τον προϋπολογισμό της Αρχής. Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, αυτός προβλέπει έσοδα συνολικού ύψους €3,4 εκατ. που προέρχονται €3,1 εκατ. από κρατική χορηγία και €300.000 από άλλες πηγές. Η συζήτηση του προϋπολογισμού θα αρχίσει στην επιτροπή Υγείας της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη.