Δύο παιδιά, 3 και 8 χρόνων, που βρίσκονταν στη βάρκα που έπλεε ακυβέρνητη την περασμένη Τετάρτη ανοικτά της Κύπρου συνεχίζουν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Το 8χρονο παιδί μεταφέρθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη ΜΕΘ από το Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα, αφού πάσχει από νόσημα που χρήζει εξειδικευμένης θεραπείας. Ευχάριστα είναι τα νέα για την αδελφή του τρίχρονου κοριτσιού που απεβίωσε, η οποία έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο. Το πεντάχρονο κοριτσάκι, σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΟΚΥπΥ, σήμερα το απόγευμα εξήλθε από τη ΜΕΘ και νοσηλεύεται, πλέον, στον παιδιατρικό θάλαμο του Μακάρειου Νοσοκομείου. Εξιτήριο πήραν και τα δύο παιδάκια που νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Σήμερα, εξάλλου, διενεργήθηκε νεκροτομή επί της σορού του τρίχρονου κοριτσιού, που απεβίωσε το πρωί της Πέμπτης. Η νεκροτομή, που διενεργήθηκε στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, δεν κατέδειξε αίτια θανάτου γι’ αυτό λήφθηκαν βιολογικά δείγματα για εργαστηριακές εξετάσεις. Η κηδεία του άτυχου κοριτσιού θα τελεστεί, όπως έχει ανακοινωθεί, με έξοδα του κυπριακού κράτους.

Οι ανακριτές του ΤΑΕ Αμμοχώστου, εν τω μεταξύ, συνεχίζουν τις εξετάσεις προκειμένου να ξεκαθαρίσει η δράση του φερόμενου διακινητή των μεταναστών, ο οποίος τελεί υπό οκταήμερη κράτηση. Ο 47χρονος Σύρος, που είναι ύποπτος και για ανθρωποκτονία μετά το θάνατο της τρίχρονης, αναμένεται ν’ ανακριθεί εκ νέου σε μια προσπάθεια να εξακριβωθεί εάν είχε συνεργούς στην Κύπρο. Ο ύποπτος, που αιτήθηκε άσυλο στη χώρα μας πριν από δύο χρόνια, πιστεύεται πως είναι μέλος δικτύου διακίνησης μεταναστών από τον Λίβανο στην Κύπρο.

Η Αστυνομία συνεχίζει να λαμβάνει καταθέσεις και από μετανάστες που βρίσκονταν στην βάρκα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά. Οι πλείστοι μετανάστες ανέφεραν πως πλήρωσαν σε διακινητές από $2-2.500 προκειμένου να τους μεταφέρουν στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται πως η ξύλινη βάρκα στην οποία στοιβάχθηκαν 62 άτομα ξεκίνησε στις 18 Ιανουαρίου από τον Λίβανο και βρισκόταν ακυβέρνητη στη θάλασσα για έξι ημέρες. Οι εξετάσεις της Αστυνομίας κατέδειξαν πως η βάρκα δεν διέθετε πυξίδα, GPS ή άλλα μέσα πλοήγησης και δεν είχε αρκετά καύσιμα. Στο μέσο της διαδρομής υπέστη βλάβη η μηχανή της βάρκας, οι επιβαίνοντες στην οποία, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, είχαν μείνει χωρίς φαγητό και νερό για μέρες.

Για τη διάσωση των μεταναστών στήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης μεγάλη επιχείρηση από το ΚΣΕΔ, με τρία παιδιά και έναν ενήλικο να μεταφέρονται χωρίς τις αισθήσεις τους, λόγω αφυδάτωσης, με ελικόπτερα σε νοσοκομεία. Οι υπόλοιποι μετανάστες μεταφέρθηκαν στη μαρίνα Αγίας Νάπας και επτά από αυτούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.