Άρχισαν τα δύσκολα στην προσπάθεια του υπουργείου Εσωτερικών να αναθεωρήσει τα ενοίκια των τουρκοκυπριακών περιουσιών και κυρίως των επαγγελματικών υποστατικών. Ήδη άρχισαν οι αντιδράσεις, με πρόσφυγες διαχειριστές να καταγγέλλουν σε βουλευτές υπερβολικές αυξήσεις.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος, με βάση επιστολή η οποία εστάλη στην Επιτροπή,  για υποστατικό το οποίο νοικιαζόταν προς €50 καθορίστηκε νέο ενοίκιο ύψους €2.800 ενώ σε  δεύτερη περίπτωση στην περιοχή της μαρίνας Λεμεσού, σε υποστατικό το οποίο νοικιαζόταν €150 επεβλήθη αύξηση και έφτασε στα €1.500.

Βουλευτές υπέδειξαν ότι δεν έγινε αλλαγή χρήσης των υποστατικών  ώστε να δικαιολογείται μεγάλη αύξηση στα ενοίκια. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας αναφέρθηκε σε περίπτωση πρόσφυγα ο οποίος δαπάνησε €120.000 για συντήρηση τουρκοκυπριακού υποστατικού και μετά από αυτό η Υπηρεσία Διαχείρισης καθόρισε ενοίκιο περίπου €1.000.

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης ζήτησε εξηγήσεις ως προς το κατά πόσον πωλήθηκε τουρκοκυπριακή περιουσία μεγάλης αξίας στη Λεμεσό, σε βάρος των προσφύγων οι οποίοι την αξιοποιούσαν.

Ένας από τους επηρεαζόμενους ο κ. Μαυρομιχάλης ανέφερε ότι έλαβε ειδοποίηση να εγκαταλείψει υποστατικό στο οποίο λειτουργεί  μηχανουργείο στην περιοχή της μαρίνας Λεμεσού, επειδή κάποιοι το αγόρασαν από τον Τουρκοκύπριο ιδιοκτήτη. Όπως είπε, πρόθεση είναι να ανεγερθούν εκεί ουρανοξύστες.

Άλλος πρόσφυγας ανέφερε ότι κατέχει υποστατικό στα Τσιφλικούθκια στη Λεμεσό και από 100 τώρα ζητούν €480.

Τέλος,  πρόσφυγας ανέφερε ότι το ενοίκιο σε υποστατικό που κατείχε, από €126 αυξήθηκε σε €999.