Ο Ρώσος υπήκοος που συνελήφθη με πλαστά έγγραφα από τις Αρχές της Τουρκίας και είναι μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Isis, εργαζόταν στον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου. To γεγονός αυτό θέτει στο επίκεντρο, για ακόμα μια φορά, το θέμα της ασφάλειας του γειτονικού πυρηνικού σταθμού.

Η κ. Μελίνα Μενελάου, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος, σε δήλωσή της αναφέρει πως «ο πυρηνικός σταθμός Άκκουγιου, που γειτνιάζει με την Κύπρο, τίθεται – και μας θέτει κι εμάς – υπό απειλή, καθώς με τις τελευταίες εξελίξεις είναι ξεκάθαρο πως ακόμα και μια τρομοκρατική οργάνωση πέτυχε την εργοδότηση μέλους της ως υπάλληλο του σταθμού.  Όλοι μπορούμε να φανταστούμε τι όπλο είναι για τα μέλη της οργάνωσης αυτής ένας ολόκληρος πυρηνικός σταθμός.

Οι κίνδυνοι από το Άκκουγιου είναι πολλοί, καθώς πέραν από την πρόσφατη σύλληψη, γνωρίζουμε καλά το νομικό και θεσμικό περιβάλλον της Τουρκίας αλλά και την έντονη σεισμικότητα της συγκεκριμένης περιοχής, η οποία επιβεβαιώνεται με τους πρόσφατους σεισμούς και μετασεισμούς.

Θυμίζουμε πως ολόκληρη η Κύπρος είναι πιο κοντά στο Ακκουγιού από ότι η Άγκυρα – η κατεχόμενη Κερύνεια απέχει μόλις 90 χλμ. Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων του νησιού μας είναι κυριολεκτικά, ορατοί».