Παχυλούς μισθούς που φτάνουν στις €197.000 και πλήθος άλλων δαπανών περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου για το 2024. 

Το θέμα επανήλθε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, αυτή τη φορά στην παρουσία του πρύτανη του ιδρύματος και των γενικών διευθυντών των υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, μετά από τις αντιδράσεις σε προηγούμενη συνεδρία για τυχόν αλχημείες στο πανεπιστήμιο, καθώς εκφράστηκε η πρόθεση αργότερα να κατατεθεί και συμπληρωματικός προϋπολογισμός, τουλάχιστον €22 εκατ. Η συζήτηση θα συνεχιστεί, ενώ την επόμενη φορά ζητήθηκε να είναι παρών και ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Όσον αφορά τις αμοιβές, ο πιο ακριβοπληρωμένος καθηγητής αμείβεται με περίπου €197.000 το χρόνο, εκ των οποίων οι €97.400 είναι μισθός και οι 99.500 επιπλέον απολαβές και επιδόματα.

Δύο άλλοι καθηγητές αμείβονται με περίπου €184.000 τον χρόνο ο καθένας, εκ των οποίων οι €98.300 είναι μισθός και οι €85.400 επιπλέον απολαβές και επιδόματα. Άλλοι καθηγητές αμείβονται με €180.000 και €173.000. Ο πιο χαμηλόμισθος από τους καθηγητές αμείβεται με €92.000 το χρόνο.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, διευκρίνησε ότι ορίζονται οροφές στους προϋπολογισμούς και οφείλουν οι οργανισμοί να συμμορφώνονται. Είπε, επίσης ότι το Πανεπιστήμιο έχει ενημερώσει ότι θα χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός και ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να εξερευθούν ποσά από ιδίους πόρους.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, υπογράμμισε ο κ. Παντελή, θα εξεταστεί όταν κατατεθεί. Ανέφερε, πάντως, ότι έχουν λάβει και μελετούν έκθεση εμπειρογνωμόνων που διόρισε το υπουργείο Παιδείας, που έχει ως στόχο να γίνουν δράσεις οι οποίες θα αυξήσουν τα έσοδα του ιδρύματος, όπως τα αγγλόφωνα προγράμματα έναντι διδάκτρων.

Η γενική διευθύντρια του υπουργείου Παιδείας, Μαρίνα Ιωάννου Χασάπη, σημείωσε ότι εξετάζεται ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας. Είπε ακόμη ότι υπάρχουν ανελαστικές δαπάνες, όπως μισθοί και έργα. Αναφέρθηκε, ακόμη εκ μέρους του Υπουργείου, ότι ετοιμάζεται στρατηγικός σχεδιασμός, στον οποίο περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων ως δράση, η δημιουργία branding (επωνυμίας) για να προωθηθεί το πανεπιστήμιο στο εξωτερικό με τη συνδρομή διεθνούς οίκου.