Άρχισαν τα όργανα και πάλι με τα περί παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Φυσικά, δεν θα καταλαγιάσουν ποτέ όσο ο Γενικός Ελεγκτής κάνει, απλά, τη δουλειά του. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο των αξιωματούχων της Γενικής Εισαγγελίας με τον ισχυρισμό της ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Και πώς να μην είναι στο στόχαστρο ο Ελεγκτής ο οποίος πέραν από τις «ενοχλητικές» του παρεμβάσεις και ευρήματα τυγχάνει –καθόλου τυχαίο- να είναι και ο πιο δημοφιλής και η Υπηρεσία του αναδεικνύεται ως ο θεσμός που απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Σε αντίθεση με τους Εισαγγελείς –Γενικό και Βοηθό- για τους οποίους η εικόνα γενικά είναι αρνητική. Γιατί άραγε; Αυτό από μόνο του λέει πολλά… Ας το κοιτάξουν λίγο οι Εισαγγελείς κι ας μη γυρεύουν ψύλλους στ’ άχυρα.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι πριν από ένα μήνα σε μια ακόμη έρευνα κοινής γνώμης, που διενεργήθηκε από τη Pulse Market Research για λογαριασμό του «Φ», ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ξεχωρίζει μεταξύ των θεσμών για την πολύ υψηλή δημοτικότητά του. Συγκεκριμένα ποσοστό 71% απάντησε θετικά και μόλις το 21% αρνητικά, ενώ 8% δεν έκανε καμία αναφορά. Όσον αφορά την κομματική ανάλυση του δείγματος υπάρχει μια καθολική ικανοποίηση από τον Γενικό Ελεγκτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 70% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, 79% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, 89% του ΔΗΚΟ και 69% των ψηφοφόρων άλλων κομμάτων δηλώνει ικανοποιημένο. Ιδιαίτερα παρήγορο το γεγονός ότι, οι θεωρητικά ψηφοφόροι των κομμάτων αναγνωρίζουν το έργο που επιτελεί ο Οδυσσέας, αν αναλογιστούμε ότι οι ηγεσίες των κομμάτων –κυβερνώντων και αντιπολιτευόμενων- πολλές φορές ήρθαν σε ρήξη με τα ευρήματά του και σε κάποιες των περιπτώσεων ζητούσαν και την κεφαλή του επί πίνακι.

Βέβαια, οι κόντρες, αποδίδονται στο γεγονός ότι τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δεν ενέπιπταν στον κύκλο των συμφερόντων τους, με αποτέλεσμα να σκίζουν τα ιμάτια τους και κατ’ επέκταση να υποσκάπτουν τον προϊστάμενο τής Υπηρεσίας και να καταβάλλουν προσπάθεια περιορισμού του ρόλου του. Εν ολίγοις, να αλωνίζουν ανεξέλεγκτα… όπως συνέβαινε για πάρα πολλά χρόνια. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί που ενοχλούνται είναι οι ίδιοι που ελέγχονται, γιατί, σ’ αυτό τον τόπο έχουμε μάθει με τα καλά και συμφέροντα.

Για πρώτη φορά ο πολίτης νιώθει ότι ο εν λόγω θεσμός κάνει αισθητή την παρουσία του και ο λόγος οφείλεται στο έργο που επιτελεί ο Οδυσσέας. Εξαιρετικά σημαντικός ως προς τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών και γενικότερα των οργάνων και των θεσμών του Κράτους, ώστε να εκτελούν με διαφάνεια και χρηστή διοίκηση το έργο τους.

Ο κυπριακός λαός βρήκε τον δημόσιο λειτουργό που τολμά να ξεσκεπάζει τη διαφθορά και τη διαπλοκή και που δυστυχώς από τέτοια έχουμε μπουχτίσει σ’ αυτόν το τόπο.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, στο πρόσωπο τού εν λόγω Ελεγκτή, οι πολίτες εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ενημέρωση των κακώς εχόντων ακόμη και αν προέρχονται από τον χώρο της αρεσκείας τους.

Μιας και μιλάμε για ενημέρωση, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, έως πριν μερικά χρόνια ήταν αδιανόητη η πληροφόρηση του κοινού από οποιονδήποτε, για σκάνδαλα στον κρατικό μηχανισμό από λειτουργούς ή και εμπλοκή αξιωματούχων σε βάρος των πολιτών.

Ο Οδυσσέας εφάρμοσε μια πιο ανοικτή πολιτική και άνοιξε τον δρόμο της ενημέρωσης του κοινού για τις ενέργειες προσώπων που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον. Αυτό βέβαια (όπως ήταν φυσικό), προκάλεσε δυσφορία διότι «διέρρηξε» τη σιωπή που προφανώς για κάποιους ήταν πολύ βολική, ακόμη και αν οι ενέργειές τους έβλαπταν το δημόσιο συμφέρον.