Πρώτα θα δει το πλάνο του ΟΚΥπΥ η κυβέρνηση και μετά θα αποφασίσει για την επέκταση της κρατικής χορηγίας προς τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ η ίδρυση πανεπιστημιακών νοσοκομείων στην Κύπρο βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του υπουργού Υγείας και εντός του έτους θα προωθηθεί το σχετικό νομοσχέδιο.

«Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση και από πλευράς των κομμάτων και σίγουρα, όση διαβούλευση και να κάνουμε, δεν θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε όλους τους εμπλεκόμενους. Αυτή τη στιγμή θα κάνουμε και εμείς διαβούλευση, αλλά αυτή η διαβούλευση για το συγκεκριμένο θέμα κρατά στην ουσία τέσσερα χρόνια. Για να μην προχωρά σημαίνει ότι κάποιοι δεν ικανοποιούνται. Δεν γίνεται να ικανοποιηθούν όλοι, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε», ανέφερε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός.

Ίδρυση του θεσμού του Συνηγόρου του Ασθενή και επιδότηση συγγενών ασθενών που παραπέμπονται στο εξωτερικό για εξειδικευμένες εξετάσεις ή επεμβάσεις, πρέπει να θεωρούνται θέματα στα οποία υπήρξε κατάληξη και θα προωθηθούν τις επόμενες εβδομάδες, είπε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος επανέλαβε τη θέση του αυτή και μετά την αποχώρηση του από τη Βουλή, όταν ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος. (Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση μεταξύ ΟΣΑΚ και Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν η πρώτη μετά την επίθεση που εξαπέλυσε κατά των χειρισμών της κυβέρνησης, η ομοσπονδία ασθενών στα τέλη περασμένου Δεκεμβρίου).

Τον δρόμο του φαίνεται να παίρνει και το ζήτημα της ίδρυσης Αρχής Ασθενοφόρων, αφού Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπουργός Υγείας και ΟΣΑΚ, όπως πληροφορούμαστε, μάλλον έχουν καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαχείριση του θέματος. Αυτό προκύπτει άλλωστε και από τη δήλωση του προέδρου της ΟΣΑΚ, Χαράλαμπου Παπαδόπουλου, ο οποίος, μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ανέφερε ότι «η ΟΣΑΚ επανέλαβε στον Πρόεδρο την πάγια και σταθερή θέση της για ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητης Αρχής. Το ξεκαθαρίσαμε για άλλη μια φορά και τονίσαμε ότι λύσεις που δεν θα οδηγούν σε ανεξαρτητοποίηση των ασθενοφόρων δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Μάλιστα, έχουμε υποβάλει στον Πρόεδρο και άλλη συγκεκριμένη πρόταση/ λύση και φαίνεται ότι κάπου καταλήγουμε».

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των κέντρων αποκατάστασης, το οποίο είχε καταθέσει στη Βουλή η τέως υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, αλλά αποσύρθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Μιχάλης Δαμιανός ανέφερε στη Βουλή ότι «θα γίνει εκ νέου διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους», αλλά ξεκαθάρισε ότι «η διαβούλευση αυτή θα κρατήσει το πολύ έναν μήνα. Κάνω διαβούλευση δεν σημαίνει συζητώ επί έξι μήνες και δεν έχω αποτέλεσμα». Το συγκεκριμένο ζήτημα συζητήθηκε και μεταξύ ΟΣΑΚ και Πρόεδρου της Δημοκρατίας και όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», επίσης, καθορίστηκε ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει διαχείριση του θέματος, τόσο από πλευράς κυβέρνησης, όσο και από πλευράς οργανωμένων ασθενών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Βουλή, ο Μιχάλης Δαμιανός τόνισε ότι «το ΓεΣΥ δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητα. Εκείνο που πρέπει να δούμε είναι το πρόβλημα που υπάρχει με την ποιότητα των υπηρεσιών». Αυτό, είπε, «θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε σε κάποιο βαθμό με την εντατικοποίηση των ελέγχων, αλλά ήδη ο ΟΑΥ ασκεί ελέγχους σε καθημερινή βάση. Πρέπει να πούμε, όμως, ότι αρκετά από τα προβλήματα που σήμερα βλέπουμε, ενδεχομένως, να μην τα είχαμε, εάν από την αρχή υπήρχαν οι διάφορες νομοθεσίες που τώρα προσπαθούμε να προωθήσουμε. Δηλαδή, αν υπήρχαν αυτοί οι νόμοι μπορεί και οι στρεβλώσεις να είναι λιγότερες αυτή τη στιγμή».

Τονίζοντας ότι «ο θεσμός του προσωπικού γιατρού είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες του ΓεΣΥ», υποστήριξε ότι «εκείνο το οποίο πρέπει να δούμε είναι το κατά πόσον υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των προσωπικών γιατρών και να τα διορθώσουμε». Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ξεκαθάρισε ότι «το υπουργείο Υγείας δεν προσλαμβάνει προσωπικό για τα δημόσια νοσηλευτήρια. Αυτό είναι δουλειά του ΟΚΥπΥ. Εμείς μπορούμε να ασκήσουμε κάποια πίεση στον ΟΚΥπΥ αλλά δεν είναι ζήτημα του υπουργείου Υγείας». Ενημέρωσε, εξάλλου, τους βουλευτές ότι σε όλα τα ερωτήματα που έθεσαν και αφορούσαν τα δημόσια νοσοκομεία θα απαντήσει γραπτώς, αφού πρώτα λάβει ενημέρωση από τον ΟΚΥπΥ.

Σαφή μηνύματα προς τον ΟΚΥπΥ – Το έλλειμμα αφορά αναπτυξιακές δαπάνες

Αρκετά έντονος στις τοποθετήσεις του ήταν ο υπουργός Υγείας σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επέκτασης της οικονομικής στήριξης του κράτους προς τον ΟΚΥπΥ. Όπως είπε ο Μιχάλης Δαμιανός, «η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι και εξαιτίας της πανδημίας ο οργανισμός δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το πρώτο πενταετές πλάνο του και έχει τη βούληση να τον στηρίξει, ωστόσο, πρέπει να καταλάβει και ο ΟΚΥπΥ ότι επιβάλλεται να αποδείξει την πρόθεση του, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για να βελτιώσει τις υπηρεσίες του. Αν δεν υπάρχει βελτίωση, δεν μπορούμε απλά να παρατείνουμε τον χρόνο της κρατικής χορηγίας. Ως κυβέρνηση είμαστε υπέρ της στήριξης του ΟΚΥπΥ γιατί αντιλαμβανόμαστε τους λόγους για τους οποίους δεν κατάφερε να υλοποιήσει το δικό του πλάνο, που έχουν να κάνουν κυρίως με την πανδημία, η οποία είχε καθυστερήσει κάπως τα πράγματα. Υπάρχουν προϋποθέσεις, χρονοδιαγράμματα και πλάνο, έτσι ώστε να στηριχθεί ο ΟΚΥπΥ. Ο οργανισμός θα πρέπει να μας βοηθήσει για να τον βοηθήσουμε, υλοποιώντας το τελικό σχέδιο δράσης, για το οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουμε άμεσα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε.

Παρά τις συνεχείς ερωτήσεις των βουλευτών, ο υπουργός Υγείας δεν αποκάλυψε τις προθέσεις της κυβέρνησης για το κατά πόσον η παράταση στην κρατική χορηγία θα αφορά ένα ή δύο χρόνια.

Δεύτερο θέμα συζήτησης στη χθεσινή ατζέντα της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας ήταν ο προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ ο οποίος, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό παρουσιάζει ελλείμματα ύψους €100 εκατ. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του οργανισμού, Μαρίνος Καλλής, «το συγκεκριμένο ποσό αφορά αναπτυξιακές δαπάνες. Έργα, εκ των οποίων κάποια θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πριν περάσουν τα κρατικά νοσοκομεία στα χέρια του οργανισμού». Επεσήμανε, ταυτόχρονα, ότι «το 70% των λειτουργικών δαπανών του οργανισμού αφορά μισθούς των εργαζομένων».

Από πλευράς των βουλευτών υποβλήθηκαν δεκάδες ερωτήματα που αφορούν τον τρόπο εξυπηρέτησης των ασθενών αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα διάφορα τμήματα του Μακάρειου νοσοκομείου. Ο ΟΚΥπΥ επιφυλάχθηκε να απαντήσει γραπτώς σε όλα τα ερωτήματα ενώ η Επιτροπή θα επανέλθει στη συζήτηση του προϋπολογισμού του ΟΚΥπΥ τη Δευτέρα αφού επείγει η ψήφιση του από την Ολομέλεια της Βουλής.