Μετά από αρκετούς μήνες στασιμότητας, οι συντεχνίες των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια, μεταβαίνουν στις 5 Ιουλίου στον ΟΚΥπΥ προκειμένου να επαναρχίσει ο διάλογος για τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης.

Ο διάλογος είχε διακοπεί πριν από αρκετούς μήνες όταν οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει τη σύσταση τεχνικής επιτροπής η οποία θα μελετούσε τις διαφωνίες που μέχρι τότε είχαν καταγραφεί. Η τεχνική επιτροπή ολοκλήρωσε εδώ και καιρό το έργο της, ωστόσο όπως πληροφορούμαστε, οι διαφωνίες σε μεγάλο βαθμό παραμένουν και ως εκ τούτου η επανέναρξη του διαλόγου δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα οδηγήσει χωρίς νέα διαπραγμάτευση σε επίτευξη συμφωνίας.

Οι συντεχνίες απαιτούν την συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης κατά τα πρότυπα των συμβάσεων που εφαρμόζονται σε όλους τους υπόλοιπους ημικρατικούς οργανισμούς κάτι το οποίο ο ΟΚΥπΥ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί στην περίπτωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων αφού η νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του οργανισμού περιλαμβάνει συγκεκριμένες πρόνοιες.

Μια από τις διαφωνίες που εξακολουθούν να υπάρχουν αφορά τον χρόνο κατά τον οποίο θα παραχωρούνται προσαυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων. Ο ΟΚΥπΥ επικαλούμενος τη νομοθεσία υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις πρέπει να δίνονται ανά τριετία ενώ οι συντεχνίες απαιτούν την ετήσια καταβολή προσαυξήσεων και επίσης επικαλούνται άλλη πρόνοια του νόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τελεσίγραφο προς υπουργείο, ΟΚΥπΥ και συντεχνίες, για πανεπιστημιακά νοσοκομεία

Περαιτέρω σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το θέμα που αφορά την υπογραφή προσωπικών συμβολαίων μεταξύ ΟΚΥπΥ και εργαζομένων, με τις συντεχνίες να διαφωνούν με αυτή την πρακτική και να υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που θα υπάρχει συλλογική σύμβαση τα προσωπικά συμβόλαια θα υπερκαλύπτονται.

Τέλος, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει ούτε και το θέμα της εισδοχής των εργαζομένων στον ΟΚΥπΥ σε μισθολογικές κλίμακες, αντίστοιχες των κλιμάκων του δημοσίου.

Οι διαφωνίες των συντεχνίων αναμένεται ότι θα σχολιαστούν από πλευράς ΟΚΥπΥ κατά τη συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας και από τη στάση που θα τηρήσει ο οργανισμός θα εξαρτηθεί ουσιαστικά και το μέλλον του διαλόγου.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι συντεχνίες των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα της Υγείας είχαν προχωρήσει σε κοινές διαμαρτυρίες στο παρελθόν και με δεδομένο ότι οι διαφωνίες τους, επί της πρότασης του οργανισμού είναι κοινές, δεν αποκλείεται, εαν δεν ικανοποιηθούν από την στάση του ΟΚΥπΥ, να κινδυνεύσει για άλλη μια φορά η ηρεμία στα κρατικά νοσηλευτήρια.