Για άλλη μια φορά αλλάζει το νομοσχέδιο που εδώ και χρόνια πηγαινοέρχεται μεταξύ υπουργείου Υγείας και Βουλής και αφορά την ίδρυση και λειτουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων στην Κύπρο.

Η τύχη του νέου νομοσχεδίου βεβαίως είναι αυτή τη στιγμή άγνωστη αφού οι διαφωνίες μεταξύ των εμπλεκομένων, παραμένουν σχεδόν οι ίδιες από το 2016, οπόταν και άνοιξε η σχετική συζήτηση μέχρι σήμερα.

Σε δηλώσεις της χθες η υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το Υπουργείο έχει προχωρήσει στον καταρτισμό ενός νέου νομοσχεδίου. «Αρχικά έγινε ένα νομοσχέδιο το οποίο είχε πάει στη Βουλή και μετά λόγω διαφωνιών επέστρεψε στο υπουργείο Υγείας.

Στη συνέχεια έγινε ένα άλλο νομοσχέδιο με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από το πρώτο και τώρα εμείς πήραμε τα καλά σημεία του ενός νομοσχεδίου και τα καλά του άλλου και προχωρήσαμε σε ένα, νέο, τρίτο νομοσχέδιο. Βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο και σίγουρα σε συνεννοήση και με τα πανεπιστήμια που λειτουργούν ιατρικές σχολές και με τον ΟΚΥπΥ και με όλους τους άλλους εμπλεκόμενους στη συνέχεια και θεωρώ ότι σύντομα θα είμαστε έτοιμοι για να τεθεί και στη δημόσια διαβούλευση».

Η υπουργός Υγείας επεσήμανε πάντως ότι «δεν μπορεί να συνεχίσουμε στην Κύπρο να έχουμε ιατρικές σχολές και να μην έχουμε πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Αυτό πρέπει να σταματήσει».

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου συζητήθηκε και την Τρίτη κατά την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου η οποία μάλιστα φέρεται να δήλωσε έτοιμη να συγκρουστεί, εάν χρειαστεί, προκειμένου να ψηφιστεί, έστω και με αρκετά χρόνια καθυστέρηση, η σχετική νομοθεσία.