Στη Βουλή για ψήφιση πάει την ερχόμενη Πέμπτη το νομοσχέδιο για επέκταση της άδειας μητρότητας από 18 σε 22 εβδομάδες, όσον αφορά το πρώτο παιδί.

Όπως τονίστηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, στόχος είναι να ψηφιστεί την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου και να δημοσιευθεί την Παρασκευή 1η Μαρτίου, ούτως ώστε να τεθεί άμεσα σε ισχύ. Δηλαδή εάν ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο την Πέμπτη και δημοσιευθεί την επόμενη μέρα, οι γυναίκες που κανονικά θα επέστρεφαν στην εργασία τους την Παρασκευή θα επιστρέψουν μετά από ένα μήνα.

Ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, ο οποίος παρευρέθηκε στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής επεσήμανε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι η υποστήριξη των εργαζόμενων γονέων και ότι η υποβολή του νομοσχεδίου για την αύξηση της άδειας μητρότητας κατά ένα μήνα είναι μια βασική πρόνοια του προγράμματος διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου η άδεια μητρότητας στο πρώτο παιδί αυξάνεται από τις 18 στις 22 εβδομάδες και αυτό ισχύει και για τις γυναίκες που αποκτούν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. Παράλληλα, όπως σημειώθηκε στην Επιτροπή, για την υιοθεσία πρώτου παιδιού η άδεια μητρότητας αυξάνεται από τις 16 που είναι τώρα στις 20 εβδομάδες. «Το συνολικό κόστος θα ανέλθει μεταξύ 4,1 με 4,4, εκατομμυρίων ευρώ ετησίως».

Για διάκριση μεταξύ των παιδιών της οικογένειας, έκανε λόγο το Γραφείο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, διότι όπως αναφέρθηκε όλα έχουν ανάγκη το ίδιο τους γονείς τους, έτσι δεν πρέπει να διαφοροποιείται το πρώτο από το δεύτερο και το τρίτο παιδί ή και περισσότερων παιδιών της οικογένειαας.

Από πλευράς τους κόμματα και οργανώσεις χαιρέτισαν τη νέα νομοθεσία. Εκ μέρους της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων σημειώθηκε πως, «ελπίζουμε να έχουμε και αυξήσεις των γεννήσεων καθώς κατέχουμε την προτελευταία θέση στην Ευρώπη. Στις ευρωπαϊκές χώρες η προστασία μητρότητας είναι πολύ σημαντική, η Γερμανία δίνει 52 εβδομάδες άδεια μητρότητας που είναι πλήρης απολαβών».

Τέλος, σε δηλώσεις της στο philenews η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου επεσήμανε πως μελλοντικός στόχος είναι η άδεια μητρότητας να αυξηθεί στις 26 εβδομάδες για όλα τα παιδιά.