Σχεδόν κατέρρευσε ενώπιον της Ιεράς Συνόδου ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, κατά την τελευταία συνεδρία του Σώματος την περασμένη Παρασκευή. Mάλιστα, όπως πληροφορείται το Philenews, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Οι ίδιες έγκυρες πληροφορίες τον φέρουν να παρακαλούσε τους εν Χριστώ αδελφούς του να μην τον αφήσουν εκτεθειμένο. Ο Ταμασού Ησαΐας, κατήγγειλε μεν τον ηγούμενο της Μονής Οσίου Αββακούμ για σαρκικά αμαρτήματα αλλά προφανώς διαισθανόταν ότι δυνατόν να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου με αναζήτηση ευθυνών και από τον ίδιο, ως προϊστάμενο της Μονής, επειδή δεν ενήργησε σε προηγούμενο στάδιο.

Ο Ταμασού Ησαΐας φέρεται να ευνοούσε καθαίρεση των δύο μοναχών με συνοπτικές διαδικασίες, θεωρώντας προφανώς ότι τα στοιχεία που κατέθεσε μιλούσαν από μόνα τους και αποδείκνυαν τις καταγγελίες που υπέβαλε για σαρκικά αμαρτήματα μοναχών του Οσίου Αββακούμ.

Όλα συνέκλιναν ότι αυτή η έκβαση της υπόθεσης ήταν πιθανή, αλλά οι επιστολές των δικηγόρων των δύο μοναχών και οι ισχυρισμοί που περιέχονταν σε αυτές, διαφοροποίησαν το κλίμα και η Ιεραρχία της Εκκλησίας άλλαξε ρότα. Πληροφορίες φέρουν τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο και άλλους Συνοδικούς να τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής δίκης ενώπιον Συνοδικού Δικαστηρίου, ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις και να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα, για να μην δοθεί η εντύπωση στο λαό, ότι έγιναν χειρισμοί κουκουλώματος της υπόθεσης.

Τελικά, όχι μόνο Συνοδικοί προσκείμενοι στον Ταμασού Ησαΐα ταυτίστηκαν με την πλειοψηφία, αλλά ακόμη και ο ίδιος συμφώνησε με την παραπομπή της υπόθεσης ενώπιον Συνοδικού Δικαστηρίου.

Την ίδια ώρα, με οδηγίες της Ιεράς Συνόδου, κατήγγειλε την υπόθεση στην Αστυνομία, οπόταν άνοιξε εντελώς ο ασκός του Αιόλου, αφού πέραν της κακοδιαχείρισης που κατήγγειλε ο ίδιος ο Μητροπολίτης, οι κατηγορούμενοι μοναχοί κατήγγειλαν ότι του έδιναν χρήματα προκειμένου να καλύψει την προεκλογική του εκστρατεία για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της άλλης πλευράς, το ποσόν ανερχόταν σε €450.000.

Καθοριστικό ρόλο για την τροπή που πήρε η υπόθεση είχε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, ο οποίος φέρεται να διαμόρφωσε τη θέση, πως δεν πρέπει, πλέον, να κρύβονται κάτω από το χαλί ατασθαλίες, σκάνδαλα ή σεξουαλικές συμπεριφορές.

Σημειώνεται, πως ακόμη και αν δεν προκύψει οτιδήποτε εναντίον του Μητροπολίτη Ταμασού, η εικόνα του έχει τσαλακωθεί και θα απαιτηθεί χρόνος να αποκατασταθεί. Άτομα τα οποία τον στηρίζουν, θεωρούν πως πέραν των άλλων, πίσω από κάποιες κινήσεις κρύβονται παιγνίδια εξουσίας ανάμεσα στην ιεραρχία της Εκκλησίας. Είναι δε πεπεισμένοι, πως δεν θα προκύψει οτιδήποτε εναντίον του δεσπότη τους.