Για πρώτη φορά καταρτίστηκαν στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, διατμηματικές ομάδες εργασίας με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για ολοκλήρωση του πλαισίου διαχείρισης των περιοχών του Δικτύου Natura 2000.

Αυτό στοχεύει στην ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις περιοχές Natura 2000 με την έκδοση Διαταγμάτων Προστασίας και Διαχείρισης, που είναι και το αντικείμενο της παράβασης. Τα πιο πάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δέσμη παραβάσεων του Μαρτίου 2024, δύο εκ των οποίων αφορούν θέματα προστασίας της φύσης στην Κύπρο.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει κατακυρώσει διαγωνισμό για την ετοιμασία της Εξαετούς Έκθεσης του άρθρου 17 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, με την ολοκλήρωση της οποίας (τέλος 2025) θα καταρτιστούν οι ειδικοί στόχοι διατήρησης για κάθε περιοχή του Δικτύου Natura 2000, σύμφωνα με επικαιροποιημένα επιστημονικά δεδομένα που θα συλλεχθούν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της Σύμβασης.

Σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής για αποστολή αιτιολογημένης γνώμης στη Δημοκρατία σχετικά με τη δέουσα εκτίμηση έργων που ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000, όπως απαιτείται από την Οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43/EΟΚ), σημειώνεται ότι αναμένεται η αποστολή των σχετικών εγγράφων ώστε να είναι δυνατή η αξιολόγηση των δεδομένων στα οποία θα γίνει αναφορά της κατάστασης και η αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν. Οι Αρχές της Δημοκρατίας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις Αρχές της ΕΕ ώστε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για βελτίωση των διαδικασιών και επίτευξη της πλήρους συμμόρφωσης με τις πρόνοιες της Οδηγίας.

Η παραπομπή στο Δικαστήριο αφορά την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις περιοχές Natura 2000 με την έκδοση Διαταγμάτων Προστασίας και Διαχείρισης, δυνάμει του άρθρου 15 των περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής Νόμων του 2003 έως 2015. Σχετικά Διατάγματα κατέχουν 12 περιοχές, εκ των οποίων όμως τα τρία χρειάζονται αναθεώρηση αφού είχαν εκδοθεί το 2011.

Από το άνοιγμα της συγκεκριμένης υπόθεσης, οι Αρχές της Δημοκρατίας είχαν συνεχή επαφή με τις Αρχές της ΕΕ και ενημέρωναν διαρκώς την Επιτροπή για την πρόοδο και τις βελτιώσεις στις οποίες προέβαιναν για την ολοκλήρωση του πλαισίου.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά τη δέσμευσή του για προστασία και ορθή διαχείριση της φύσης της Κύπρου και των ειδών και οικοτόπων της και την πλήρη συμμόρφωση με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.