Η κατασκευή και λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας στις Πλάτρες από τον συνιδρυτή του American Heart Institute/ American Medical Center και διευθυντή του Καρδιοθωρακοχειρουργικού Τμήματος, δρ Μαρίνο Σωτηρίου, δεν αναμένεται να έχει σημαντικές, μη αναστρέψιμες αρνητικές επιπτώσεις στις περιοχές Natura 2000, κάτι που διασφαλίζεται με την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων μετριασμού σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Αρχή.

Η προτεινόμενη ανάπτυξη χωροθετείται σε ιδιωτικά τεμάχια, εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας Πάνω Πλατρών, στην Επαρχία Λεμεσού και αφορά την κατασκευή και λειτουργία ξενοδοχείου δυναμικότητας 128 κλινών και 64 καμπίνων διαμονής πελατών, οι οποίες θα χωροθετηθούν διάσπαρτα στον χώρο ανάπτυξης, ανάμεσα στα υφιστάμενα δέντρα. Οι καμπίνες φιλοξενίας της προτεινόμενης ανάπτυξης θα είναι ξύλινες, υπερυψωμένες και θα τοποθετηθούν με πασσαλόμπηξη.

Εκτός των υποδομών διαμονής των πελατών, στο ξενοδοχείο περιλαμβάνονται χώροι υποδοχής, εσωτερικός και εξωτερικός χώρος εστιατορίου και lounge bar, χώρος ευεξίας (spa), χώρος μαθήματος γιόγκα, εσωτερική πισίνα, πολυλειτουργικοί χώροι, χώροι για μηχανολογικό – ηλεκτρολογικό εξοπλισμό και 60 υπόγειοι χώροι στάθμευσης εκ των οποίων 6 για ΑμεΑ. Η πρόσβαση στο ξενοδοχείο θα γίνεται μέσω της οδού Αηδονιών η οποία εφάπτεται του κύριου δρόμου Λεμεσού – Τροόδους (Β8), ενώ η είσοδος και η έξοδος στο προτεινόμενο έργο θα γίνεται από την οδό Αηδονιών κατευθείαν στο χώρο στάθμευσης.

Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Αρχή, γίνεται προσπάθεια άμβλυνσης των επιπτώσεων στις περιοχές Natura 2000 [Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ)] και Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) «Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους», μέσα από την Έκθεση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) για την κατασκευή και λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας «Tree Hotel» της εταιρείας «Μαρίνος Σωτηρίου και άλλη» στην κοινότητα Πάνω Πλάτρες.

Με βάση την Έκθεση ΕΟΑ τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά τη φάση κατασκευής περιλαμβάνουν τη μη κατασκευή έξι καμπίνων. Σημειώνεται ότι η αποκοπή των δέντρων και η αφαίρεση βλάστησης να γίνεται εκτός της κύριας αναπαραγωγικής περιόδου (εκτός της περιόδου Φεβρουαρίου – Ιουλίου) των πτηνών, καθώς και η αποκοπή και κλάδευση των δέντρων να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με οδηγίες που θα δοθούν από το Τμήμα Δασών και στην παρουσία τους, ώστε να διασφαλιστεί ο μη επηρεασμός παραπλήσιων δέντρων ή βλάστησης. Στα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν υπάρχει πρόνοια να γίνει φύτευση τοπικών ειδών χλωρίδας, ιδιαίτερα των εύτρωτων φυτών και δέντρων που υπάρχουν στην περιοχή, στον χώρο που θα τοπιοτεχνηθεί εντός του χώρου ανάπτυξης.

Μέτρα μετριασμού και για τον εξωτερικό φωτισμό που ζητείται να περιοριστεί στο απολύτως απαραίτητο και να αποφευχθεί το διάχυτο φως (με σύστημα down-lighting). Ο σχεδιασμός του εξωτερικού φωτισμού, σημειώνεται, να γίνει σύμφωνα με το Διαχειριστικό Σχέδιο της ΖΕΠ «Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους», για τον λιγότερο επηρεασμό της πτηνοπανίδας της περιοχής.
Κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών, να χρησιμοποιούνται νέα μοντέλα μηχανημάτων και οχημάτων για περιορισμό του θορύβου. Περαιτέρω, δεν πρέπει να πραγματοποιούνται οχληρές εργασίες μετά τη δύση του ήλιου (π.χ. χωματουργικά, κατεδαφίσεις). Στην έκθεση προτείνεται ακόμα όπως οι χωματουργικές και κατασκευαστικές εργασίες να εκτελεστούν με τρόπο ώστε να επηρεάζεται το λιγότερο δυνατό η κύρια αναπαραγωγική περίοδος (Φεβρουάριος – Ιούλιος) των πτηνών.

Για τη μείωση των εκπομπών θορύβου από τις κτιριακές εγκαταστάσεις να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα ηχομονωτικά υλικά κατασκευής, ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες να περιοριστούν αυστηρά εντός του χώρου του προτεινόμενου έργου.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής δεν θα αφεθούν μπάζα ή άλλα υλικά στον χώρο ή στα πρανή του δρόμου, ενώ σημειώνεται όπως η χωροθέτηση χώρων πρασίνου προς το όριο της ΕΖΔ και ΖΕΠ, ώστε να απομακρύνεται όσο το δυνατόν η ανάπτυξη από τις προστατευόμενες περιοχές.
Μέτρα μετριασμού και για τη φάση λειτουργίας όπου, μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η χρήση φωτισμού τύπου λέιζερ, η χρήση προβολέων ή φωτισμού μεγάλης ισχύς στους εξωτερικούς χώρους του έργου. Απαγορεύεται, επίσης, η δυνατή μουσική ή διεξαγωγή εκδηλώσεων με αυξημένα επίπεδα θορύβου στους εξωτερικούς χώρους του έργου.

Οι χωματουργικές εργασίες θα είναι πολύ περιορισμένες και αφορούν μόνο το τεμάχιο που εφάπτεται με το δρόμο, εντός της οικιστικής ζώνης, όπου θα χωροθετηθεί το κυρίως κτίριο και οι χώροι στάθμευσης. Εντός της υπόλοιπης περιοχής (Ηβ6 και Ζ1) οι χωματουργικές εργασίες θα είναι ελάχιστες, αφού: (α) Οι καμπίνες θα τοποθετηθούν με πασσαλόμπηξη (β) Οι υπηρεσίες (ρεύμα, νερό, αποχετευτικό) θα είναι υπέργειες και θα καλυφθούν από τα ξύλινα μονοπάτια που θα οδηγούν στις καμπίνες, (γ) Δεν θα κατασκευαστεί επιπλέον οδικό δίκτυο εντός των τεμαχίων.