Με επιτόπιες επισκέψεις στοχεύει ο ΟΑΥ να αξιολογεί την ορθότητα  των στοιχείων που θα υποβάλλονται από τα νοσηλευτήρια στο πλαίσιο  των δεικτών ασφάλειας και ποιότητας.

Ήδη ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προωθεί τις διαδικασίες για αγορά υπηρεσιών από επιθεωρητές και το μέτρο αυτό αναμένεται ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται σύντομα.

Οι δείκτες ασφάλειας και ποιότητας περιλαμβάνονται στα ποιοτικά κριτήρια, τα οποία ο ΟΑΥ έχει εντάξει στο νέο σύστημα αποζημίωσης των νοσοκομείων του ΓεΣΥ. Η εφαρμογή του κριτηρίου αυτού από τα νοσηλευτήρια του συστήματος δεν είναι υποχρεωτική, καθώς το κάθε νοσηλευτήριο επιλέγει τα ποιοτικά κριτήρια στα οποία θα ανταποκριθεί στοχεύοντας στην αύξηση των εσόδων του.

Ως εκ τούτου οι επιτόπιοι έλεγχοι, για τον συγκεκριμένο δείκτη απόδοσης, θα διενεργούνται στα νοσηλευτήρια τα οποία θα υποβάλουν τα στοιχεία αυτά στον ΟΑΥ. Στους  δείκτες αυτούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα ποσοστά θανάτων που καταγράφονται στα νοσοκομεία αυτά, το ποσοστό των ασθενών που παρουσιάζουν κατακλίσεις κατά τη νοσηλεία τους, το ποσοστό των επιπλοκών που παρουσιάζονται μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, η κατανάλωση αντιβιοτικών κ.α.

Όπως εξήγησε στον «Φ» η αρμόδια λειτουργός του ΟΑΥ Μόνικα Κυριάκου «σύμφωνα με τον σχεδιασμό τα νοσηλευτήρια  αξιολογούνται κάθε έξι μήνες σε σχέση με τη συμμόρφωσή τους στα ποιοτικά κριτήρια. Στη βάση της αξιολόγησης αυτής ο ΟΑΥ επιβραβεύει τα νοσηλευτήρια αναλόγως. Οι επιτόπιοι έλεγχοι αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν την ορθότητα των δεδομένων που λαμβάνονται σε σχέση με τους 12 δείκτες ασφάλειας και ποιότητας που έχουν ανακοινωθεί».

Πρόκειται, είπε η κ. Κυριάκου, «για ένα ποιοτικό κριτήριο το οποίο είναι απόλυτα συνυφασμένο με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και για τον οργανισμό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό».

Σημαντικό, είπε η κ. Κυριάκου, είναι και το γεγονός ότι «περισσότερα από τα μισά νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ έχουν προχωρήσει ήδη με την έναρξη διαδικασιών διαπίστευσης τους».

Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, «39 από τα περίπου 60 νοσοκομεία του συστήματος έχουν ενταχθεί στο σχετικό ποιοτικό κριτήριο και προώθησαν ή ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες. Και αυτό το κριτήριο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η διαδικασία της διαπίστευσης είναι συνεχής και τα νοσοκομεία καλούνται να αποδεικνύουν ότι καλύπτουν διαρκώς τα καθορισμένα κριτήρια».