Ούτε καν να το σκέφτονται θέλουν κάποιοι Συνοδικοί, ότι αν δεν προέκυπτε το σκάνδαλο στη μονή Αββακούμ, ο ηγούμενος Νεκτάριος είχε όλα τα φόντα να αναδειχθεί σε Μητροπολίτη και γιατί όχι να διεκδικήσει σε κάποιο στάδιο και τον ίδιο τον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Χαρακτηριστικό της ταχείας ανέλιξης στην ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου είναι και το γεγονός, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος είχε διοριστεί από τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα προσωπικός του γραμματέας για χρονική περίοδο τριών μηνών με τις προοπτικές αναρρίχησης του να είναι ευοίωνες.

Αυτό προκύπτει και από το ότι ο Μητροπολίτης Ταμασού τον προόριζε για βοηθό Επίσκοπο, δηλαδή για βοηθό του, κάτι το οποίο θα του άνοιγε διάπλατα το δρόμο για μια θέση στην Ιερά Σύνοδο, όταν δινόταν η ευκαιρία. Στο ερώτημα «πότε θα δινόταν η ευκαιρία αυτή στον ηγούμενο Νεκτάριο», η απάντηση δίνεται εμμέσως και από την παρούσα σύνθεση της Ιεράς Συνόδου και τις ηλικίες των Συνοδικών, χωρίς βεβαίως να προεξοφλείται  ποιος φεύγει πρώτος και ποιος ακολουθεί.

Σημειώνεται, πως η Σύνοδος είναι δυνατόν να ανανεωθεί όχι κατ’ ανάγκη όταν αποβιώσουν μέλη της αλλά ακόμη και όταν αποσυρθούν ένεκα ηλικίας ή για άλλους λόγους. Είναι δε χαρακτηριστική η περίπτωση του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α’ ο οποίος παραμερίστηκε από την Ιερά Σύνοδο επειδή ένεκα ασθένειας δεν μπορούσε να διευθύνει την Εκκλησία. Επίσης, ο τέως Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ προτού αποβιώσει υπέφερε από καρκίνο. Εξάλλου, ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου Χρυσόστομος, υπέβαλε παραίτηση ένεκα του ότι οι κατηγορίες για σεξουαλικής φύσεως αδικήματα διαφαινόταν ότι θα προσλάμβαναν διαστάσεις.

Τι λέει, όμως, η ηλικιακή ταυτότητα της Ιεράς Συνόδου; Με βάση τα στοιχεία που είναι καταχωρημένα, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος είναι ηλικίας 75 ετών, ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός 43, ο Κιτίου Νεκτάριος 55, ο Κυρηνείας Χρυσόστομος 54, ο Λεμεσού Αθανάσιος 65, ο Μόρφου Νεόφυτος 62, ο Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος 76, ο Κύκκου Νικηφόρος 77, ο Ταμασού Ησαΐας 53, ο Τριμυθούντος Βαρνάβας 66, ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος 60, ο Επίσκοπος Αρσινόης Παγκράτιος 61, ο Επίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος 55, ο Επίσκοπος Λήδρας Επιφάνιος 53, ο Επίσκοπος Χύτρων Λεόντιος  78, ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος 58 και ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος 56.

Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία, τέσσερις από τους 17 Συνοδικούς είναι άνω των 70 ετών ενώ σε δέκα χρόνια στον κατάλογο θα προστεθούν άλλοι πέντε. Αυτό δείχνει πως ο εν αργία ηγούμενος Οσίου Αββακούμ ακόμη και ύστερα από 20 χρόνια, θα είναι ηλικίας περίπου 60 ετών και αν ήταν μέλος της Ιεράς Συνόδου θα ήταν από τους νεαρότερους.

Η φήμη που απέκτησε ήδη και νοουμένου ότι δεν θα προέκυπτε το σκάνδαλο, θεωρείται δεδομένο ότι θα ήταν ένας από τους πλέον δημοφιλείς αν όχι ο πιο δημοφιλής από όλους τους Συνοδικούς. Λαμβανομένου υπόψιν ότι θα είχε και τη στήριξη του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα και άλλων Συνοδικών που αυτός επηρεάζει, θα βρισκόταν στο παιγνίδι τη διαδοχής.

Σημειώνεται, πως όσοι δοκίμασαν την τύχη τους στις τελευταίες αρχιεπισκοπικές εκλογές, συγκέντρωσαν σχετικά χαμηλά ποσοστά, οπόταν, είτε λόγω χαμηλής αποδοχής ανάμεσα στους πολίτες είτε και λόγω ηλικίας, δεν αναμένεται να διεκδικούν κάθε φορά το θρόνο.

Τα πιο πάνω δεδομένα θα ήταν πολύ υποβοηθητικά για τον αρχιμανδρίτη Νεκτάριο σε μια κούρσα διαδοχής, η οποία ωστόσο για τον ίδιο, φαίνεται να τερματίστηκε προτού καν αρχίσει.