Όσοι θρονικοί επίτροποι της μητρόπολης Ταμασού ήταν παρόντες στα γεγονότα της 5ης Μαρτίου που αφορούν στη Μονή Αββακούμ, θα κληθούν σύντομα από τους ανακριτές της Αστυνομίας για κατάθεση.

Οι έρευνες για όλες τις πτυχές του σκανδάλου συνεχίζονται και το σίγουρο είναι πως το χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωσή τους πριν το Πάσχα, δεν θα τηρηθεί, αφού υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι βασικοί μάρτυρες δεν έχουν κληθεί ακόμα και το στάδιο των ανακρίσεων είναι ακόμα μακριά.

Πληροφορίες του philenews αναφέρουν ότι σύντομα θα περάσουν από τα γραφεία του ΤΑΕ Αρχηγείου για κατάθεση οι θρονικοί επίτροποι της μητρόπολης για να ερωτηθούν για τα όσα έγιναν με τους δυο αρχιμανδρίτες της Μονής και άλλους μοναχούς, οι οποίοι καταγγέλλουν απαγωγή τους, κατακράτηση παρά τη θέλησή τους κ.ά.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συνάντηση των ανακριτών με τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο έγινε για να φανεί κατά πόσον γνώριζε τα τεκταινόμενα στη Μονή. Ο Αρχιεπίσκοπος επιβεβαίωσε ότι όντως είχε ενημερωθεί από τον μητροπολίτη Ησαΐα και πως ήθελε (ο μητροπολίτης) να τους δώσει ακόμη λίγο χρόνο για να δει αν μπορούσε να διευθετηθεί το θέμα εσωτερικά πριν καταλήξει στην Αστυνομία.

Παράλληλα, οι έρευνες για τις €807.000 που βρέθηκαν στη μονή συνεχίζονται και εξετάζονται τα στοιχεία που διαβιβάζονται από τις τράπεζες, ώστε στο τέλος της ανάλυσής τους, να ληφθούν αποφάσεις. Κομβικό σημείο για την υπόθεση αποτελεί η ερχόμενη Παρασκευή, οπόταν και θα γίνει ακρόαση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας σχετικά με τα διατάγματα δέσμευσης τόσο των €807.000, όσο και των τραπεζικών λογαριασμών των δυο αρχιμανδριτών και ενός μοναχού, καθώς και των ακίνητων περιουσιών που κατείχαν επ’ ονόματι τους.

Η πλευρά των μοναχών υποστηρίζει ότι για τις €807.000 υπάρχουν αποδείξεις ότι προήλθαν από την πώληση γης των γονέων δυο μοναχών της Μονής, με σκοπό να κτιστεί κέντρο πολλαπλών χρήσεων στον Λυθροδόντα.

Μάλιστα, παρουσίασαν ένορκη δήλωση των ιδιοκτητών με αποδείξεις του Τμήματος Φορολογίας για την πώληση των ακινήτων και την καταβολή φόρου. Η πλευρά των μοναχών εκτιμά ότι αν αποδειχθεί πως το ποσό που βρέθηκε στη Μονή δεν προέρχεται από εισφορές πιστών, τότε καταρρέει όλη η υπόθεση εναντίον τους.