Σε ρόλο μάρτυρα και μάλιστα χωρίς να το επιδιώξει βρέθηκε και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος στην υπόθεση των καταγγελιών για τα σεξουαλικά αδικήματα και για τις οικονομικές ατασθαλίες για τις οποίες κατηγορούνται δύο μοναχοί της ιεράς μονής Οσίου Αββακούμ και το ερώτημα είναι κατά πόσο θα καταθέσει ως μάρτυρας ή αν θα κριθεί ότι δεν χρειάζεται η δική του μαρτυρία.

Όπως είναι γνωστό, το βράδυ της μετάβασης ανθρώπων της Μητρόπολης στη μονή Αββακούμ (από όπου παρελήφθη το χρηματοκιβώτιο με τις €807.000) υπήρξε επικοινωνία του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα με τον Μακαριότατο.

Συγκεκριμένα, όταν επέστρεψε η ομάδα της Μητρόπολης και οι δύο μοναχοί φέρονται να παραδέχτηκαν τις κατηγορίες που τους είχε προσάψει ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαϊας, ο τελευταίος επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο και όταν τον ενημέρωσε για τα καθέκαστα, έδωσε το κινητό του στους μοναχούς, οι οποίοι, όπως είχε γράψει ο «Φ», ζήτησαν συγνώμη από τον Μακαριότατο, για όσα συνέβησαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλέστηκε προ ημερών το Philenews, ο Μακαριότατος, έμεινε μεν έκπληκτος από την τροπή που πήραν τα πράγματα (υπό την έννοια ότι επιβεβαιώνονταν όσα του είχε αναφέρει σε προγενέστερο στάδιο ο Ταμασού Ησαΐας), αλλά όταν άκουσε με τ’ αυτιά του τους δύο μοναχούς να παραδέχονται τις κατηγορίες, τους έδωσε πνευματικές συμβουλές, προφανώς, θεωρώντας πως η συγκεκριμένη πτυχή είχε κλείσει, υπό την έννοια ότι φέρονταν να παραδέχτηκαν τα πάντα.

Βεβαίως, στην πορεία οι μοναχοί, προφανώς ύστερα από νομική συμβουλή, άλλαξαν γραμμή πλεύσης και ισχυρίστηκαν ότι όλα όσα επιβεβαίωσαν ενυπογράφως στον Ταμασού Ησαϊα, αποτελούσαν προϊόν άσκησης πίεσης και εκβιασμών από τον ίδιο τον Μητροπολίτη.

Κινούμενοι στο ίδιο μήκος κύματος ισχυρίστηκαν επίσης, πως βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι χαλκευμένα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο θα κριθεί υποβοηθητικό να ρωτηθεί ο Μακαριότατος εάν αντελήφθη ότι οι δύο μοναχοί τελούσαν υπό καθεστώς άσκησης πνευματικής ή και σωματικής βίας, όταν μιλούσε μαζί τους στο τηλέφωνο. Πάντως, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, δεν φαίνεται να είχε αντιληφθεί οποιαδήποτε προσπάθεια να καθοδηγηθούν οι δύο μοναχοί ως προς το τι θα του έλεγαν, ούτε και οι ίδιοι ήγειραν τέτοιο ζήτημα κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους.

Μάλιστα, με βάση το περιβάλλον του Μητροπολίτη Ταμασού, οι δύο μοναχοί δεν μεταφέρθηκαν με τα οχήματα της Μητρόπολης από το Φτερικούδι, αλλά μετέβησαν με δικό τους όχημα.

Το περιβάλλον του Μητροπολίτη θεωρεί πως αν ασκείτο οποιαδήποτε βία, απλώς οι δύο μοναχοί δεν θα κατέληγαν στη Μητρόπολη, όταν μάλιστα επέβαιναν δικού τους οχήματος. Σύμφωνα πάντα με το περιβάλλον του Μητροπολίτη Ταμασού, όταν τέθηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία ενώπιον του ηγουμένου της μονής Νεκτάριου, αυτός φέρεται να παραδέχτηκε ενώ ο δεύτερος υπό κατηγορία μοναχός φέρεται να είπε, πως από τη στιγμή που παραδέχτηκε ο Νεκτάριος, ο ίδιος δεν επιθυμούσε να δει και να σχολιάσει τα εις βάρος του στοιχεία.

Βεβαίως, στην πορεία επικαλέστηκαν άσκηση βίας, κάτι το οποίο οδήγησε στον ορισμό Συνοδικού Δικαστηρίου και στη συνέχεια ανακριτικής επιτροπής, όπως αξίωσαν οι νομικοί σύμβουλοι των δύο μοναχών.

Όσον αφορά τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο, τάχθηκε υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης (από την Εκκλησία και την Αστυνομία) ώστε να μην υπάρξουν κενά ή αμφισβητήσεις.

Αν δεν ακολουθείτο αυτή η γραμμή, θα καθαιρούνταν στην πρώτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου και δεν θα ακούγονταν οι θέσεις των δύο υπό κατηγορία μοναχών.

Η εξέλιξη είχε προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, ο οποίος αισθανόταν ότι οι συνάδελφοι του εντός της Συνόδου τήρησαν ουδέτερη στάση. Ωστόσο, στην πορεία φέρεται να κατέληξε πως αυτή ήταν η μόνη επιλογή, αφού αν η υπόθεση έκλεινε με την καθαίρεση των δύο μοναχών, θα την έβρισκε πάντα μπροστά του, αφού θα αιωρείτο η αμφιβολία του κουκουλώματος.

Όμως, με την εμπλοκή της Αστυνομίας αλλά και με τη δημοσιότητα που προσέλαβε το όλο θέμα, φαίνεται σχεδόν αδύνατο να κουκουλωθεί η υπόθεση.