Συνολικά 3.500 αιτήσεις εκκρεμούν για πολιτογράφηση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Στο πλαίσιο συζήτησης πρότασης Νόμου που υπέβαλε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος για πολιτογραφήσεις κυρίως εξειδικευμένων αλλοδαπών (σε διάφορα επαγγέλματα και κλάδους) ο πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού υπεστήριξε, πως η Κύπρος πολιτογραφεί αλλοδαπούς ως Κύπριους, είτε αυτοί είναι επιχειρηματίες είτε έχουν άλλη ιδιότητα, εν γνώσει τους ότι αυτοί έφτασαν στην Κύπρο μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.

Ο κ. Δαμιανού παρατήρησε επίσης, πως δεν είναι ορθό ένας επιχειρηματίας με λιγότερο χρόνο παραμονής στην Κύπρο να μπορεί να καταστεί δικαιούχος πολιτογράφησης ενώ άλλοι αλλοδαποί, οι οποίοι βρίσκονται στην Κύπρο περισσότερο χρονικό διάστημα να μην δικαιούνται.

Όσον αφορά τα παιδιά των αλλοδαπών που αποκτούν το καθεστώς του «επί μακρόν διαμένοντος», όταν ενηλικιώνονται μέχρι να εξεταστεί η αίτηση τους, θα υποβάλλουν μεν νέα αίτηση, αλλά το μόνο κριτήριο που θα λαμβάνεται υπόψιν στην εξέταση της, θα είναι ο καλός χαρακτήρας.