Βαρύ θα είναι το τίμημα για όποιον ρίξει σπίρτο ή αποτσίγαρο στην ύπαιθρο από το οποίο προκαλείται πυρκαγιά.

Η κακή αυτή συνήθεια των οδηγών θα πρέπει να κοπεί μαχαίρι, γιατί τα πρόστιμα θα είναι εξοντωτικά ανάλογα και με τις επιπτώσεις. Οι ποινές για δραστηριότητες που ενέχουν τον κίνδυνο να ξεσπάσει πυρκαγιά ή όταν ξεσπάσει φωτιά διαφοροποιούνται και κυρίως γίνονται πιο αυστηρές ώστε να καταστούν αποτρεπτικές. Τρία σχεδόν χρόνια μετά την καταστροφική-φονική πυρκαγιά στον Αρακαπά, είναι έτοιμη η αναθεώρηση του νομικού πλαισίου όλων των νομοθεσιών που αφορούν στο θέμα των πυρκαγιών.

Η ομάδα εργασίας που συστάθηκε μετά από απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας (με συμμετοχή εκπροσώπων της Ν. Υπηρεσίας, των Υπουργείων Γεωργίας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Τμήματος Δασών) ολοκλήρωσε πρόσφατα το έργο της και η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουΐζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου που ηγείτο της προσπάθειας, απέστειλε αυτή τη βδομάδα το πακέτο εφτά νομοσχεδίων για νομοτεχνικό έλεγχο.

Όπως μας ανέφερε η κ. Ζαννέτου, στόχος του έργου είναι η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τις πυρκαγιές, η πιο αυστηρή προσέγγιση των αδικοπραγούντων με στόχο και την αποτροπή, η αυστηροποίηση των ποινών εκεί που ήταν αναγκαίο, η αντιμετώπιση των αδικημάτων με βάση τη διακινδύνευση και το αποτέλεσμα και η δυνατότητα επιβολής ως χρηματικής ποινής του ποσού που έχει χρησιμοποιηθεί για την κατάσβεση της φωτιάς, ή έχει χρησιμοποιηθεί ή θα χρησιμοποιηθεί για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της ζημιάς που προέκυψε από την πυρκαγιά.

Επίσης, προνοείται η δυνατότητα εξώδικης ρύθμισης των αδικημάτων, ο διπλασιασμός του εξώδικου όταν υπάρχει επανάληψη ή ταύτιση ποινών για να μην υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση ίδιων ή παρόμοιων αδικημάτων σε διαφορικούς νόμους. Περαιτέρω, προβλέπονται η εισαγωγή αδικημάτων σε νόμους σε σχέση με το άναμμα φωτιάς με βάση το χώρο που διαπράττεται το αδίκημα (π.χ. δήμος ή κοινότητα) και απαγορεύσεις, με ρητή αναφορά στις εξαιρέσεις, για το πού και πότε επιτρέπεται το άναμμα της φωτιάς, π.χ. για παρασκευή φαγητού, σε αδειούχα κέντρα εστίασης ή αναψυχής, για σκοπούς θέρμανσης, άσκησης επαγγέλματος σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, νοουμένου ότι το πρόσωπο λαμβάνει επαρκείς προφυλάξεις για την παρεμπόδιση εξάπλωσης της φωτιάς και έχει πάντοτε στη διάθεση του τα αναγκαία μέσα για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς.

Στις αλλαγές του «Ο περί Δασών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024» προβλέπονται:

> Διαχωρισμός των αδικημάτων διακινδύνευσης από τα αδικήματα με αποτέλεσμα.

> Επανακαθορισμός των ποινών όπως πιο κάτω:

• Για αδικήματα διακινδύνευσης σε σχέση με φωτιά: 5 χρόνια φυλάκιση ή €25.000 πρόστιμο ή και τις δύο αυτές ποινές,

• Για αδικήματα πρόκλησης πυρκαγιάς με ζημιά: 10 χρόνια φυλάκιση ή €50.000 πρόστιμο ή και τις δύο αυτές ποινές.

> Προσθήκη του αδικήματος της χρήσης εργαλείων χωρίς άδεια από 1ην Ιουνίου μέχρι τη 30ην Σεπτεμβρίου σε ανοικτό υπαίθριο χώρο.

> Προσθήκη πρόνοιας ανάκτησης του κόστους καταστολής σε πυρκαγιές εντός κρατικού δάσους.

> Καταγραφή των διαδικασιών επίδοσης ειδοποίησης, πληρωμής και διακανονισμού εξώδικου συμβιβασμού.

> Προσθήκη πρόνοιας για έκδοση κανονισμών για ίδρυση και λειτουργία εθελοντικών σωμάτων δασοπυρόσβεσης.

> Αύξηση του μέγιστου ποσού εξώδικου συμβιβασμού που δύναται να επιβάλει ο διευθυντής από €2.000 σε €5.000.

Στη νομοθεσία που αφορά στην Ύπαιθρο ρυθμίζεται το θέμα της επίταξης οχημάτων για σκοπούς κατάσβεσης πυρκαγιών, η έκδοση διαταγμάτων από τον υπουργό γενικής απαγόρευσης χρήσης σε ανοιχτό χώρο στην ύπαιθρο εργαλείων, μηχανημάτων, συσκευών ή άλλου εξοπλισμού για κοπή ή συγκόλληση μετάλλων ή άλλων υλικών που κατά τη χρήση τους προκαλούν θερμότητα, φλόγα ή σπινθήρα και δύναται να προκαλέσουν πυρκαγιά, στην περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες στη Δημοκρατία είναι τέτοιες που ευνοούν την εκδήλωση και επέκταση πυρκαγιών.

Στις αλλαγές στο νόμο περί Δήμων, περιλαμβάνονται απαγορεύσεις σε σχέση με το άναμμα φωτιάς εντός ορίου ανάπτυξης των Δήμων, με προβλεπόμενες εξαιρέσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται αδικήματα εγκατάλειψης άσβεστης φωτιάς, ρίψη αναμμένου σπίρτου ή τσιγάρου ή άλλου αντικείμενου το οποίο δυνατόν να προκαλέσει πυρκαγιά (ποινή μέχρι τρία χρόνια φυλάκισης ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €10.000, πρόκληση πυρκαγιάς εξαιτίας αλόγιστης ή αμελούς ενέργειας, συμπεριφοράς ή παράλειψης ή εξαιτίας πλημμελούς λειτουργίας οποιουδήποτε μηχανοκίνητου οχήματος (ποινή μέχρι τέσσερα χρόνια ή χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €15.000. Το Δικαστήριο, επιπρόσθετα από οποιαδήποτε άλλη ποινή, θα δύναται να επιβάλει χρηματική ποινή ίση με το χρηματικό ποσό που έχει χρησιμοποιηθεί για την κατάσβεση ή έχει χρησιμοποιηθεί ή δύναται να χρησιμοποιηθεί για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της ζημιάς που διενεργήθηκε από την πυρκαγιά.

Σημειώνεται ότι για το αδίκημα του εμπρησμού, οι ποινές παραμένουν οι ίδιες, δηλαδή μέχρι και 20 χρόνια φυλάκιση.

Εξώδικο €1000 για ρίξιμο αποτσίγαρου

Σύμφωνα με τις αλλαγές που προτείνονται, η ποινή των €850 για ρίξιμο αποτσίγαρων εντός των Δήμων αυξάνονται σε τρία χρόνια φυλάκιση ή και 10.000 ευρώ πρόστιμο σε περίπτωση που δεν ξεσπάσει πυρκαγιά, ενώ αν προκληθεί φωτιά οι ποινές είναι τέσσερα χρόνια φυλάκιση και €15.000 πρόστιμο.

Αν όμως η ρίψη αποτσίγαρου ή σπίρτου γίνεται στην ύπαιθρο, τότε οι ποινές διαφοροποιούνται κατά πολύ, αφού στα νέα νομοσχέδια προβλέπεται στην περίπτωση μόνο που υπάρχει ο κίνδυνος να ξεσπάσει φωτιά πέντε χρόνια φυλάκιση ή και πρόστιμο €20.000. Στο αδίκημα αυτό περιλαμβάνεται και το άναμμα φωτιάς χωρίς μέτρα προφύλαξης (καψάλισμα) και χωρίς να ενημερωθεί ο κοντινός πυροσβεστικός σταθμός, ή δεν έχει εξασφαλιστεί άδεια.

Στην περίπτωση που από τη ρίψη σπίρτου, αποτσίγαρου, ή του ανάμματος φωτιάς και λόγω αλόγιστης ή πλημμελούς συμπεριφοράς (καψάλισμα) ξεσπάσει φωτιά στην ύπαιθρο, τότε ο παραβάτης θα τιμωρείται μέχρι και 10 χρόνια φυλάκιση ή πρόστιμο μέχρι €50.000 ή και τις δύο ποινές μαζί.

Επίσης, για πρώτη φορά καθορίζονται εξώδικα στους νόμους περί Δήμων και κοινοτήτων που αφορούν παραβιάσεις των νομοθεσιών, ενώ στο νόμο περί Δασών υπήρχε η δυνατότητα αυτή. Με βάση τις αλλαγές που έρχονται, το ρίξιμο σπίρτου ή αποτσίγαρου χωρίς να προκληθεί φωτιά, μπορεί να τιμωρείται με εξώδικο €1.000 και σε δεύτερη παράβαση το εξώδικο διπλασιάζεται. Επίσης, αν κάποιος εγκαταλείψει άσβεστη φωτιά στην ύπαιθρο το εξώδικο είναι €2.000 και διπλασιάζεται αν το επαναλάβει, ενώ αν το αδίκημα γίνει σε δήμο ή κοινότητα, τότε το εξώδικο είναι €1.000 και διπλασιάζεται στη δεύτερη φορά.