Στο κενό πέφτει η προσπάθεια των δικηγόρων των δύο υπό κατηγορία μοναχών της μονής Οσίου Αββακούμ να ακυρωθεί η διαδικασία και να αρχίσει από την αρχή υπό την επίβλεψη του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου.

Έγκυρη εκκλησιαστική πηγή ανέφερε στο Philenews, πως ο Μακαριότατος, αν και είχε την ευχέρεια να «ξυρίσει» τους δύο εν αργία μοναχούς με συνοπτικές διαδικασίες και μάλιστα, με τη στήριξη των υπολοίπων Συνοδικών, επέλεξε να ακολουθήσει τη διαδικασία εξέτασης των καταγγελιών που κατέθεσε ο οικείος Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας στο Συνοδικό Δικαστήριο. Μάλιστα, όπως μας υπεδείχθη, όταν προέκυψαν αντιδράσεις και ενστάσεις από πλευράς των δικηγόρων των δύο, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος δέχτηκε να εξεταστεί η όλη υπόθεση από ανακριτική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου ώστε να δοθεί κάθε δυνατότητα στους  δύο μοναχούς να αναπτύξουν τις θέσεις και τα επιχειρήματά τους ανεμπόδιστα, ώστε να λάμψει όλη η αλήθεια και να μην μείνουν σκιές να αιωρούνται περί συγκάλυψης.

Συναφώς, η ίδια πηγή πρόσθεσε, πως ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου είναι μεν διατεθειμένος να εγγυηθεί πλήρη και σε βάθος έρευνα, ανεξαρτήτως μέχρι πού θα φτάσουν οι ευθύνες, αλλά δεν είναι διατεθειμένος να άγεται και να φέρεται από τις εκάστοτε επιθυμίες και απαιτήσεις των μοναχών.

Αυτό που δεσμεύεται ο Μακαριότατος είναι να διεξαχθεί δίκαιη δίκη και αυτές ήταν οι συμβουλές που έδωσε σε όλους τους εμπλεκόμενους, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι οποίες συμπλήρωσαν, πως η Εκκλησία ενεργεί με βάση τους δικούς της κανόνες. Συνεπώς, το μήνυμα που μας δόθηκε είναι ότι καλό θα ήταν και για τους ίδιους τους μοναχούς να επικεντρωθούν στην υπεράσπιση του εαυτού τους και να μην έχουν έγνοια ότι θα αντιμετωπιστούν μεροληπτικά, κάτι το οποίο άλλωστε, προκύπτει και από τη διαδικασία η οποία αποφασίστηκε και ακολουθείται κατά γράμμα.

Τέλος, η ίδια πηγή υπέδειξε στο Philenews, πως αν διατυπωθούν καταγγελίες από πλευράς των μοναχών εναντίον οποιουδήποτε, θα εξεταστούν με το ίδιο αίσθημα ευθύνης και βούλησης για διαπίστωση της αλήθειας, όπως εξετάζονται και οι εις βάρος τους κατηγορίες.