Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται το Κέντρο Πρώτης Φιλοξενίας Πουρνάρα, μετά από τις τελευταίες μαζικές αφίξεις παράτυπων μεταναστών.

Σήμερα, με την προσθήκη και των 271 Σύρων μεταναστών που έφτασαν προχθές με τέσσερις βάρκες στο Κάβο Γκρέκο, το Κέντρο απαριθμεί 1.182 πρόσωπα, οι πλείστοι προερχόμενοι από τη Συρία.

Όπως μας αναφέρθηκε, τέτοιους αριθμούς το Κέντρο έχει να δει από πέρσι, γι’ αυτό και κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες ώστε να εξεταστούν ιατρικώς, να ληφθούν τα στοιχεία τους και στη συνέχεια να αφεθούν εκτός Κέντρου.

Στους Σύρους υπηκόους, λόγω της κατάστασης στη χώρα τους, παραχωρείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ασύλου, καθεστώς προσωρινής προστασίας, κάτι που τους εξασφαλίζει προσωρινή διαμονή στην Κύπρο.

Οι αρχές δεν είναι υποχρεωμένες να τους εξασφαλίσουν στέγη και οι Σύροι είναι ελεύθεροι να εγκατασταθούν όπου θέλουν, αφού θα αποταθούν στις υπηρεσίες για λήψη των σχετικών επιδομάτων.

Σημειώνεται ότι παλαιότερα, όταν οι πιέσεις που δεχόταν η Κύπρος με τις μεταναστευτικές ροές ήταν σε πρωτοφανή επίπεδα, το Πουρνάρα φιλοξενούσε πέραν των 2500 ατόμων.

Στο μεταξύ, πληροφορίες του philenews αναφέρουν ότι ανάμεσα στις αποφάσεις που λήφθηκαν σήμερα το πρωί στη σύσκεψη στο Προεδρικό του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας είναι:

-Η άσκηση των πιέσεων στην ΕΕ ώστε με τη σειρά της να πιέσει τις αρχές του Λιβάνου για να συγκρατήσει τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφος του με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια, όπως δόθηκε πρόσφατα στην Αίγυπτο.

-Εντατικοποίηση των επαφών των κυπριακών αρχών με τα όργανα της ΕΕ ώστε ορισμένες περιοχές της Συρίας να αποχαρακτηριστούν από μη ασφαλείς σε ασφαλείς, ώστε να επιτρέπεται ο επαναπατρισμός τους.

Παράλληλα, θα ενταθούν οι περιπολίες ανοικτά του Λιβάνου, όμως, πρέπει οι αρχές της γειτονικής χώρας να λάβουν δραστικά μέτρα ώστε να ανακόπτεται κάθε βάρκα που αναχωρεί.

Όπως αντιλαμβάνονται στο Υπουργείο Εσωτερικών, οι μετεγκαταστάσεις κάποιων Σύρων σε άλλες χώρες της ΕΕ δεν είναι η λύση του προβλήματος, ούτε και η ανακοπή των βαρκών και ο εξαναγκασμός τους να επιστρέψουν στο Λίβανο, αφού κάτι τέτοιο εγκυμονεί θανάσιμους κινδύνους.

Το πρόβλημα εκτιμάται ότι μπορεί να λυθεί από τις Βρυξέλλες, γι’ αυτό και οι ενέργειες στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και προς τις Aρχές του Λιβάνου. Πάντως, οι κρούσεις που έγιναν ως τώρα με τον Λίβανο, ακόμα και με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου, δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Τουναντίον, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη χώρα εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα, ολοένα και περισσότεροι Σύροι φεύγουν από το Λίβανο, ειδικά τώρα που οι καιρικές συνθήκες το ευνοούν.