Τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που τείνουν να προσλάβουν οι ασταμάτητες ροές μεταναστών καταδεικνύουν τα στοιχεία για τους τρεις πρώτους μήνες του 2024, τα οποία εξασφάλισε το philenews. Από τον Ιανουάριο μέχρι τις 2 Απριλίου 2024 αφίχθηκαν με πλοιάρια στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο 2,208 μετανάστες, ενώ τους πρώτους τρεις μήνες πέρσι έφτασαν διά θαλάσσης μόλις 78 πρόσωπα. Ακόμη πιο χαμηλός είναι αυτός ο αριθμός για το 2022, αφού την αντίστοιχη περίοδο έφτασαν μόλις 21 άτομα.

Ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν διά θαλάσσης φέτος, δηλαδή, σχεδόν τριανταπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι. Το ανησυχητικό είναι πως περίπου οι μισοί από τους μετανάστες έφτασαν τις τελευταίες 22 μέρες, κάτι που αποτελεί αριθμό ρεκόρ.

Η πιο μαζική ταυτόχρονη ροή καταγράφηκε στις 11 Μαρτίου όταν αφίχθηκαν με 6 σκάφη 458 πρόσωπα. Η επόμενη πιο μεγάλη άφιξη έγινε στις 31 Μαρτίου, με 271 μετανάστες που έφτασαν με πέντε σκάφη. Μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης 2 Απριλίου έφτασαν εξάλλου σε δύο φουρνιές άλλες πέντε βάρκες με 137 και 68 πρόσωπα αντίστοιχα.

Για τις τελευταίες τρεις περιπτώσεις η Αστυνομία προχώρησε σε εννέα συλλήψεις Σύρων αλλά και Λιβανέζων, που φέρονται ως οι πλοηγοί των σκαφών. Αυτά τα στοιχεία είναι που σήμαναν συναγερμό και προκάλεσαν τη σύγκλιση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για το μεταναστευτικό, στο οποίο λήφθηκαν μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σημειώνεται πως τόσο το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, όσο και η Ναυτική και Λιμενική Αστυνομία βρίσκονται σε συναγερμό για ενδεχόμενες νέες ροές, οι οποίες ευνοούνται από τον καλό καιρό.

Οι περιπολίες ανοικτά της Κύπρου γίνονται με σκάφη της Λιμενικής, καθώς και μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Εν τω μεταξύ αντιστρόφως ανάλογες είναι οι ροές μεταναστών από την πράσινη γραμμή, οι οποίες έχουν περιοριστεί αισθητά. Συγκεκριμένα το πρώτο τρίμηνο του 2022 είχαν περάσει 4.420 μετανάστες, το 2023 2.656 και το 2024 1.012.

Παράλληλα, διάταγμα κράτησης 8 ημερών εξέδωσε σήμερα το επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου στο Παραλίμνι εναντίον των 3 Σύριων και των 2 Λιβανέζων για τις αφήξεις των 3 βαρκών την Δευτέρα 1η Απριλίου και των 2 βαρκών τις πρωινές ώρες σήμερα 2/4/24.