Ο πατέρας τους χρειάζεται υπηρεσίες αποκατάστασης μετά από παρατεταμένη νοσηλεία σε κρατικό νοσηλευτήριο. Παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, προχωρημένη άνοια. Οι γιατροί συστήνουν καθημερινή επαφή με τα μέλη της οικογένειας του. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ενέκρινε το σχετικό αίτημα, αλλά το Γενικό Σύστημα Υγείας διαθέτει ελεύθερη κλίνη μόνο σε κέντρο αποκατάστασης σε άλλη επαρχία, κάτι το οποίο εκτός του ότι θα θέσει σε απίστευτη ταλαιπωρία την οικογένεια του, ενδεχομένως να οδηγήσει και σε επιδείνωση της κατάστασης του.

Εκτός από τον ΟΑΥ, η οικογένεια αποτάθηκε επίσης στον Επίτροπο Εποπτείας του ΓεΣΥ και στο Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων των Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου.

Σε επιστολή που στάλθηκε στον «Φ» από μέλη της οικογένειας του ασθενούς, αναδεικνύεται το κενό που παρουσιάζει το Γενικό Σύστημα Υγείας σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες αποκατάστασης.

«Ο πατέρας μας έχει εισαχθεί στη ΜΕΘ τον περασμένο Ιανουάριο και εκεί διαγνώστηκε με σηπτική καταπληξία. Από τις αρχές Μαρτίου βρίσκεται στον Παθολογικό Θάλαμο και έγινε αίτημα για εισδοχή σε κέντρο αποκατάστασης. Το αίτημα εγκρίθηκε στις 4.4.24 και ταυτόχρονα εκδόθηκε εξιτήριο από τον θάλαμο. Το μοναδικό κέντρο αποκατάστασης που διαθέτει θέση, όπως  μας ενημέρωσαν είναι σε άλλη επαρχία. Όμως ο πατέρας μας δεν μπορεί να πάει εκεί, καθώς είναι άτομο με προχωρημένη άνοια και χρειάζεται να είναι σε κέντρο στην επαρχία μας, καθώς τα άτομα με άνοια, χρειάζονται καθημερινή επαφή με τα οικεία τους πρόσωπα. Αυτό αποτελεί βασικό δικαίωμα των ατόμων αυτών, διότι δεν μπορούν να εκφράσουν τις ανάγκες τους επαρκώς σε άλλα πρόσωπα. Σημειώνεται ότι ο πατέρας κατάφερε να επιζήσει και να έχει ανέλπιστή, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, του ανάκαμψη. Εμείς δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε ο,τιδήποτε αφορά την εξέλιξη της υγείας του. Είναι χαρακτηριστική η φράση που χρησιμοποίησε εντατικολόγος, ότι αυτό το άτομο χρειάζεται προσοχή κάθε λεπτό για τον επόμενο ένα χρόνο, τουλάχιστον. Σημειώνεται ότι λόγω αυτής της καθημερινής επαφής που είχαμε μαζί του κατά τη διάρκεια παραμονής του στον θάλαμο σώθηκε η ζωή του τουλάχιστον 4 φορές. Οι σχετικές λεπτομέρειες μπορούν να δοθούν τεκμηριωμένα και δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης.  Επομένως εάν ο πατέρας μας πάει για αποκατάσταση σε κέντρο εκτός επαρχίας θα τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο η ίδια του η ζωή».

Στις 5 Απριλίου, δηλαδή την περασμένη Παρασκευή η οικογένεια ενημερώθηκε από το κρατικό νοσοκομείο ότι θα έπρεπε να φύγει από το νοσηλευτήριο «διότι σε άλλη περίπτωση όπως μας έχει αναφερθεί θα εκδοθεί «πειθαρχικό εξιτήριο». 

«Η οικογένεια αναγκάζεται λόγω αυτής της αδυναμίας του συστήματος του ΓεΣΥ να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του πατέρα μας να επωμισθεί ένα μεγάλο κόστος και προκειμένου να διασφαλίσει τη ζωή του ασθενούς να τον στείλει σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο για τουλάχιστον ακόμη 2 βδομάδες, ευελπιστώντας ότι θα καλυτερεύσει, σε σημείο που να μπορεί να πάει μετά σπίτι του, για αποκατάσταση. Το κόστος παραμονής στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο αναμένεται να ανέλθει στις άνω των 10.000 ευρώ και το κόστος αποκατάστασης στο σπίτι του γύρω στις 20.000 ευρώ».

Συνοπτικά, «ζητούμε και διεκδικούμε όπως παρασχεθεί στον πατέρα μας άμεσα θέση σε κέντρο αποκατάστασης της επαρχίας μας σύμφωνα με τις ανάγκες και ιδιαιτερότητές του.  Διεκδικούμε το αναφαίρετο δικαίωμα του ασθενούς για πλήρη νοσηλεία και αποκατάσταση και κάλυψη των όποιων εξόδων θα καταβάλει η οικογένεια, για να διασφαλίσει το καλύτερο για τον ασθενή, εάν αδυνατεί το ΓεΣΥ να παράσχει στον ασθενή αυτό που χρειάζεται, για να έχει την καλύτερη έκβαση, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του.  Μέχρι την εξέταση του παραπόνου και την εξεύρεση λύσης αποδεκτής, ζητούμε όπως ο πατέρας παραμείνει στον θάλαμο του κρατικού νοσοκομείου ή σε θάλαμο άλλου νοσηλευτηρίου του ΓεΣΥ».