Από την τσέπη τους και, μάλιστα, πολύ ακριβά πληρώνουν ασθενείς, δικαιούχοι του ΓεΣΥ, όταν χρειάζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα,  ή διαρκώς, κατ’ οίκον νοσηλευτική φροντίδα. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο μεγάλο, όταν πρόκειται για χαμηλοσυνταξιούχους, αφού σε κάποιες περιπτώσεις υποχρεώνονται να πληρώνουν για να εξασφαλίσουν απλές υπηρεσίες υγείας μέχρι και €200 την εβδομάδα.

Το Παρατηρητήριο Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, δέχθηκε κατά τον μήνα Νοέμβριο δύο σχετικά παράπονα, τα οποία φέρνουν για άλλη μια φορά στο φως το τεράστιο κενό που υπάρχει στην Κύπρο και αφορά τις υπηρεσίες νοσηλευτικής και ανακουφιστικής φροντίδας σε ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια και δεν είναι οι ίδιοι σε θέση να μεταβούν σε κάποιο ιατρικό κέντρο για να εξυπηρετηθούν. Τρίτο παράπονο που, επίσης, υποβλήθηκε στο Παρατηρητήριο Ασθενών, καταδεικνύει ότι οι πολίτες υποχρεώνονται να πληρώσουν από την τσέπη τους ακόμα και αν αποταθούν σε κάποιο κέντρο υγείας του δημοσίου για να λάβουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται, αφού αυτές οι υπηρεσίες, προς το παρόν δεν καλύπτονται από το Γενικό Σύστημα Υγείας.

– Γυναίκα ανέφερε στην ΟΣΑΚ ότι η μητέρα της, 89 ετών, πρέπει επί τρεις συνεχόμενους μήνες να λαμβάνει καθημερινά συγκεκριμένο ενέσιμο σκεύασμα. Η ηλικιωμένη δεν μπορεί να μετακινηθεί με αποτέλεσμα να χρειάζεται κατ’ οίκον επισκέψεις από νοσηλευτές. Μέσω του ΓεΣΥ έχει δικαίωμα για 12 μόνο επισκέψεις και σύμφωνα με το παράπονο, κατά τα Σαββατοκύριακα πρέπει να πληρώνει €40. Η ηλικιωμένη παίρνει €700 σύνταξη.

– Δεύτερο παράπονο αφορά ηλικιωμένο του οποίου οι 12 επισκέψεις έχουν εξαντληθεί. Πρόκειται για 77χρονο, ο οποίος χρειάζεται νοσηλευτική φροντίδα για αλλαγή πληγής. Σύμφωνα με τα όσα κατέγραψε το Παρατηρητήριο Ασθενών, υποχρεώνεται να πληρώνει από την τσέπη του €200 την εβδομάδα.

– Η τρίτη περίπτωση αφορούσε ασθενή ο οποίος πρέπει να λαμβάνει συγκεκριμένο ενέσιμο φάρμακο τέσσερις φορές τον μήνα. Ο ασθενής, ως δικαιούχος του ΓεΣΥ, έχει ξεπεράσει την οροφή των €150 στις συμπληρωμές που κατέβαλε στο σύστημα για το έτος. Ως εκ τούτου, όπως ανέφερε στο παράπονο που υπέβαλε η σύζυγος του, δεν θα έπρεπε να πληρώνει τώρα συμπληρωμές. Μεταβαίνει σε κέντρο υγείας του ΟΚΥπΥ για να του χορηγείται το φάρμακο. Πληρώνει €7 κάθε φορά (η συγκεκριμένη χρέωση δεν αφορά το ΓεΣΥ αλλά τον ΟΚΥπΥ).

«Πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο ως ΟΣΑΚ πολλές φορές έχουμε τοποθετηθεί δημόσια. Έχουμε τονίσει το κενό αυτό που υπάρχει και αφορά την κατ’ οίκον νοσηλευτική φροντίδα και την ανακουφιστική φροντίδα η οποία πρέπει να προσφέρεται μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας σε όλους τους ανθρώπους που τη χρειάζονται. Τα παράπονα που έλαβε το Παρατηρητήριο Ασθενών, έχουν καταγραφεί, όπως έχουν καταγραφεί παράπονα παρόμοια που έχουμε λάβει και τους προηγούμενους μήνες. Ως ΟΣΑΚ βρισκόμαστε σε επαφή με τον ΟΑΥ και ελπίζουμε ότι σύντομα θα καταφέρουμε να καλύψουμε αυτό το πολύ σοβαρό κενό», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος.

Πρόσθεσε ότι «η κατ’ οίκον νοσηλευτική φροντίδα και η ανακουφιστική φροντίδα είναι δύο υπηρεσίες αλληλένδετες. Πρέπει και στην Κύπρο να αρχίσουμε να τα βλέπουμε μαζί αυτά τα δύο θέματα για να μπορέσουμε να προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Αυτή τη στιγμή, η κατ’ οίκον νοσηλεία προσφέρεται αποσπασματικά, με οροφές στον αριθμό των επισκέψεων και προϋποθέσεις, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται πλήρεις υπηρεσίες και η ανακουφιστική φροντίδα προσφέρεται κυρίως σε καρκινοπαθείς, κάτι το οποίο αναμένουμε ότι θα αλλάξει με την ψήφιση σχετικής νομοθεσίας. Με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας έχουμε συζητήσει ήδη αυτό το θέμα και ως ΟΣΑΚ προσπαθούμε να πιέσουμε για την προώθηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών χωρίς άλλη καθυστέρηση. Είναι χιλιάδες οι άνθρωποι που χρειάζονται αυτές τις υπηρεσίες. Πρέπει να δούμε το θέμα με πολλή σοβαρότητα. Δεν γίνεται να περιμένουμε ότι οι ηλικιωμένοι μας θα πληρώνουν από την τσέπη τους για να εξασφαλίσουν απλές υπηρεσίες. Τα παράπονα που έλαβε το Παρατηρητήριο Ασθενών τον περασμένο μήνα είναι ενδεικτικά της κατάστασης και εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε ούτε το γεγονός ότι ασθενείς, δικαιούχοι του ΓεΣΥ πληρώνουν τέλη όταν εξυπηρετούνται από κέντρα υγείας του δημοσίου. Αυτά τα πράγματα πρέπει να καλύπτονται από το σύστημα και όχι από τους δικαιούχους».