Δερματολόγος έκανε διάγνωση από το τηλέφωνο και μετά ζητούσε €100 ως αμοιβή από τον ασθενή, γιατρός ακύρωσε και δεν επαναπρογράμματισε ραντεβού ασθενή ο οποίος καθυστέρησε μισή ώρα να φτάσει στο ιατρείο λόγω κίνησης στον δρόμο, φυσιοθεραπευτής χρέωσε στο λογισμικό του ΓεΣΥ υπηρεσίες τις οποίες ποτέ δεν είχε προσφέρει. Οι ηλικιωμένοι μετά το πέρας της νοσηλείας τους μένουν ξεκρέμαστοι, αφού όταν χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα δεν μπορούν να την εξασφαλίσουν, πολίτες καταγγέλλουν ότι φάρμακα τα οποία παρουσιάζουν έλλειψη εντός του ΓεΣΥ, κυκλοφορούν στον ιδιωτικό τομέα χωρίς πρόβλημα.

Το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων των Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, έλαβε τον μήνα Μάρτιο συνολικά 42 παράπονα. Τα περισσότερα αφορούσαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν υπηρεσίες υγείας, ενώ για άλλη μια φορά παράπονα αφορούσαν τη συμπεριφορά παρόχων υπηρεσιών Υγείας έναντι των ασθενών.

Τα παράπονα χρόνιων ασθενών ή και ατόμων με αναπηρίες για την οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζουν τόσο στην προσπάθεια τους για εξασφάλιση υπηρεσιών υγείας όσο και στη διαβίωση τους γενικά, επαναλήφθηκαν και τον περασμένο μήνα ενώ αρκετά παράπονα σχετίζονταν και με τον τρόπο με τον οποίο ο ΟΑΥ εγκρίνει ή απορρίπτει αιτήματα για υπηρεσίες που αφορούν τη διαχείριση του χρόνιου πόνου.

Από τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων του Παρατηρητηρίου Ασθενών για τον μήνα Μάρτιο προκύπτει ότι, τα 13 από τα 42 παράπονα αφορούσαν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, 11 την συμπεριφορά επαγγελματιών υγείας, 10 τον τομέα των φαρμάκων, 7 τις δαπάνες υγείας που βαραίνουν τους ασθενείς και ένα παράπονο αφορούσε ενδεχόμενο ιατρικής αμέλειας και παραπέμφθηκε στην Αστυνομία.

Περαιτέρω, 12 παράπονα σχετίζονταν με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, 12 με νοσηλευτήρια εντός και εκτός ΓεΣΥ, 10 με γιατρούς, 1 με υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και 1 με φυσιοθεραπευτή.

Από τα παράπονα που καταγράφηκαν τον Μάρτιο, ξεχωρίζει η περίπτωση γυναίκας 61 ετών η οποία ενημερώθηκε από τον ΟΑΥ ότι διαγράφηκε από το ΓεΣΥ επειδή, όπως ανέφερε ο οργανισμός στο σχετικό μήνυμα που της απέστειλε στο ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο, «ζούσε στο εξωτερικό». Η γυναίκα όμως είναι μόνιμη κάτοικος Κύπρου. Κατέθεσε στον ΟΑΥ όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία και ζήτησε την επανεγραφή της στο σύστημα.

Σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας έναντι των ασθενών χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που αφορούσαν:

>> Δικαιούχο, ο οποίος γνώριζε ότι διέθετε μακροχρόνιο παραπεμπτικό προς ορθοπεδικό, ωστόσο, όταν επισκέφθηκε τον γιατρό του, διαπίστωσε ότι το παραπεμπτικό του είχε ακυρωθεί από τον προσωπικό γιατρό από τον κατάλογο του οποίου είχε αποχωρήσει το προηγούμενο διάστημα. Ο πολίτης ανέφερε στην ΟΣΑΚ ότι κατά τον ίδιο τρόπο είχαν ακυρωθεί όλα τα παραπεμπτικά και όλες οι επαναλαμβανόμενες συνταγές για φάρμακα.

>> Πολίτη, ο οποίος ανέφερε ότι φυσιοθεραπευτής υπέβαλε αίτημα στον ΟΑΥ για αποζημίωση για υπηρεσίες τις οποίες ο ίδιος δεν είχε λάβει. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πολίτης, είχε επικοινωνήσει με τον συγκεκριμένο επαγγελματία υγείας για να λάβει συγκεκριμένες πληροφορίες και στη συνέχεια αποτάθηκε σε άλλον φυσιοθεραπευτή.

>> Ασθενή, που ανέφερε ότι είχε προγραμματισμένο ραντεβού σε Κέντρο Υγείας σε συγκεκριμένη ώρα. Ωστόσο, καθυστέρησε μισή ώρα να παρουσιαστεί στο ιατρείο και η γιατρός δεν δέχθηκε να τον εξετάσει και δεν ζήτησε τον επαναπρογραμματισμό του ραντεβού.

>> Πολίτη, ο οποίος κατήγγειλε ότι επικοινώνησε με δερματολόγο και του έστειλε φωτογραφία για ένα πρόβλημα που παρουσίαζε. Ο δερματολόγος τον συμβούλευσε για τη φαρμακευτική αγωγή που έπρεπε να λάβει και στη συνέχεια του ζήτησε €100 για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες που του πρόσφερε.

>> Ασθενή, 75 ετών ο οποίος μετά από ορθοπεδική επέμβαση, χρειάστηκε να υποβληθεί σε συγκεκριμένες ακτινολογικές εξετάσεις πριν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν. Σύμφωνα με το παράπονο, η συμπεριφορά της λειτουργού του ακτινολογικού τμήματος δεν ήταν σωστή, αφού τους άφησε να περιμένουν για ώρες χωρίς να τους ενημερώνει για το πότε θα υποβληθεί στις εξετάσεις.

Προβλήματα κατά την προσπάθεια εξασφάλισης υπηρεσιών

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και κυρίως οι ηλικιωμένοι στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται, είτε αυτές αφορούν τον τομέα της υγείας, είτε όχι, ενδεικτικά είναι τα πιο κάτω παραδείγματα:

>> Ηλικιωμένος που υποβάλεται σε αιμοκάθαρση 3 φορές την εβδομάδα με ακρωτηριασμένο το πόδι του, λαμβάνει μόνο €74 ως επίδομα για τη μετάβαση του στην μονάδα αιμοκάθαρσης, ποσό το οποίο όμως δεν είναι ικανοποιητικό για να καλύψει τις πραγματικές του ανάγκες.

>> Ασθενής έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, πολλαπλή σκλήρυνση και νευραλγία και επισκέπτεται κλινική πόνου για συγκεκριμένη θεραπεία. Ο γιατρός του υπέβαλε αίτημα στον ΟΑΥ για την θεραπεία αυτή αλλά, παρ’ όλο που έχει περάσει πολύς καιρός ο ΟΑΥ δεν έχει ακόμα απαντήσει.

>> Παιδί 10 ετών παίρνει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Το συγκεκριμένο σκεύασμα εδώ και καιρό όμως δεν είναι διαθέσιμο στο κρατικό φαρμακείο της επαρχίας του και η μητέρα δεν κατάφερε να ενημερωθεί από τους εκεί φαρμακοποιούς για το πότε θα παραλάβουν νέα αποθέματα.

>> Ηλικιωμένη, 92 ετών με γαστροστομία τρέφεται με συγκεκριμένο σκεύασμα το οποίο παραλαμβάνει από το κρατικό φαρμακείο της επαρχίας της. Το σκεύασμα αυτό παρουσιάζει έλλειψη στο κρατικό φαρμακείο, ωστόσο, ο γιος της ηλικιωμένης που υπέβαλε το παράπονο υποστηρίζει ότι στον ιδιωτικό τομέα το σκεύασμα αυτό κυκλοφορεί κανονικά και δεν παρουσιάζει ελλείψεις.

Άλλα παράπονα που έλαβε η ΟΣΑΚ αφορούσαν την παροχή νοσηλευτικής φροντίδας σε βρέφος το οποίο παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά και σε ηλικιωμένα άτομα τα οποία χρειάζονται μετά τη νοσηλεία τους εξειδικευμένη φροντίδα την οποία τα μέλη της οικογένειας τους δεν μπορούν να τους παρέχουν.

Σοβαρές ενδείξεις για την άγνοια των πολιτών

Όπως αναφέρει η ΟΣΑΚ στην ιστοσελίδα της, όπου έχουν αναρτηθεί χθες το πρωί τα δεδομένα του Παρατηρητηρίου Ασθενών για τον μήνα Μάρτιο, «παράπονα που έχουν ληφθεί αφορούσαν την εξυπηρέτηση στα νοσοκομειακά φαρμακεία, τον μειωμένο αριθμό νοσηλευτών σε συγκεκριμένα τμήματα νοσηλευτηρίων, τις χρεώσεις για υπηρεσίες από γιατρούς, προβλήματα στην επικοινωνία και εξυπηρέτηση από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων».

«Αξίζει να σημειώσουμε όμως, πως έχουμε παρατηρήσει ότι και οι πολίτες σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι ενημερωμένοι για τον τρόπο λειτουργίας του ΓεΣΥ, με αποτέλεσμα να έχουν απαιτήσεις από τους γιατρούς που δεν δικαιολογούνται στο πλαίσιο του συστήματος. Γίνεται προσπάθεια από την ΟΣΑΚ για ενημέρωση των ασθενών όχι μόνο για τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους».