Στον πάγο η εξέταση πάνω από 10.000 αιτήσεων Σύρων υπηκόων για 21 μήνες, ενώ το δραστικό μέτρο της Κυβέρνησης να μην εξετάζει αιτήσεις ασύλου από Σύρους υπηκόους, βρίσκεται στη μέγγενη των εξελίξεων των επόμενων 15-20 ημερών.

Όπως αναφέρθηκε στον «Φ», αν τις επόμενες 15 ημέρες συνεχιστούν οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών στο νησί μας, τότε τα μέτρα θα αναθεωρηθούν, αφού θα κριθεί ότι δεν απέδωσαν.

Ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εσωτερικών, Λοΐζος Χατζηβασιλείου δήλωσε στον «Φ» ότι το μέτρο της αναστολής εξέτασης αιτήσεων ασύλου, θα συνοδευτεί με δύο άλλες εξίσου σημαντικές ενέργειες: Πρώτον, την αύξηση εκ μέρους της Αστυνομίας, των ελέγχων όσων Σύρων έρχονται παράτυπα και δεν επιθυμούν να παραμείνουν σε κάποια δομή της Δημοκρατίας και δεύτερον, τον έλεγχο της παράνομης εργασίας.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηβασιλείου, γίνονται σκέψεις όταν ένας εργοδότης εντοπιστεί να απασχολεί παράνομα Σύρους τότε να ενεργοποιείται η πρόνοια της νομοθεσίας για ανάκληση της άδειας του για ν’ απασχολεί ξένο εργατικό δυναμικό. Με αυτόν τον τρόπο θα αποθαρρυνθεί η παράνομη απασχόληση και παράλληλα, αν ένας Σύρος γνωρίζει ότι θα έρθει στην Κύπρο και δεν θα απασχολείται, τότε θα το ξανασκεφτεί. Επίσης, αν ένας εργοδότης που απασχολεί νόμιμα πέντε αλλοδαπούς, αποφασίσει να απασχολήσει και έναν Σύρο παράνομα, τότε θα χάνει την άδεια για όλους.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην περίπτωση Σύρου ντιβέλοπερ ο οποίος διαπιστώθηκε ότι πηγαινοέρχεται στη Συρία. Σήμερα κοιμήθηκε ντιβέλοπερ, όπως μας ειπώθηκε και αύριο θα ξυπνήσει και θα είναι απελάσιμος, μετά την απόφαση που λήφθηκε για ανάκληση του καθεστώτος προσωρινής προστασίας, όσων επιστρέφουν στη Συρία και μετά έρχονται στην Κύπρο. Με τον τρόπο αυτό, επισήμανε ο διευθυντής του γραφείου του ΥΠΕΣ, δεν θα αποκτήσουν ποτέ ξανά το καθεστώς προσωρινής προστασίας, ούτε θα έχουν ΓεΣΥ, ούτε τίποτα.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν προς εξέταση πάνω από 10.000 αιτήσεις Σύρων και μετά την απόφαση της Κυβέρνησης, η εξέτασή τους θα παγοποιηθεί. Ήδη ενημερώθηκε για την απόφαση αυτή το αρμόδιο γραφείο της ΕΕ. Πρακτικά, εξήγησε ο κ. Χατζηβασιλείου, όταν έρθει κάποιος Σύρος και υποβάλει αίτημα ασύλου, δεν θα εξετάζεται. Αυτό θα σημαίνει ότι μετά από εννιά μήνες θα έχει πρόσβαση στην εργασία και όχι άμεσα όπως συνέβαινε τώρα, αφού μόλις αιτείτο άσυλο, αποκτούσε αυτόματα και καθεστώς προσωρινής προστασίας. Όσοι έχουν λάβει ήδη το καθεστώς προσωρινής προστασίας και εργάζονται, αυτοί δεν θα επηρεαστούν.

Τώρα με τις νέες αποφάσεις, όσοι έρχονται θα μεταφέρονται στην Κοφίνου και στο Πουρνάρα. Θα τους παρέχεται δωρεάν σίτιση και στέγαση σύμφωνα με όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις. Δεν θα τους παρέχεται επίδομα ενόσω η αίτηση τους εκκρεμεί. Μέσα από μια κάρτα που θα τους δίνεται, θα μπορούν να βγαίνουν από τους χώρους διαμονής τους και αν επιλέξουν να μείνουν εκτός των κέντρων διαμονής θα πρέπει να δηλώσουν διεύθυνση η οποία θα ελεγχθεί.

Ο κ. Χατζηβασιλείου επεσήμανε ότι θα πραγματοποιούνται τακτικοί έλεγχοι από την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, για να διαπιστωθεί ότι διαμένουν στους χώρους που έχουν δηλώσει. «Για εννέα μήνες δεν θα έχουν το δικαίωμα εργασίας και θα συνοδεύεται αυτή η απόφαση με την συνέχιση των εντατικών ελέγχων που πραγματοποιεί το αρμόδιο Υπουργείο για παράνομη και αδήλωτη εργασία», ανέφερε.

Τόνισε ότι αυτό το μέτρο εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στο να αλλάξουν απόφαση οι Σύροι σε σχέση με την κάθοδο τους στην Κύπρο. «Το καθεστώς της Συρίας τους δίνει αυτόματα το δικαίωμα της συμπληρωματικής προστασίας. Εμείς προσπαθούμε έτσι ώστε κάποιες περιοχές στη Συρία να χαρακτηριστούν ως ασφαλείς για να είναι δυνατή η επιστροφή τους σε αυτές τις περιοχές», κατέληξε.

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε ότι νομότυπα και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λήφθηκαν όλες οι αποφάσεις, για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών Σύρων υπηκόων.

Ο κ. Ιωάννου πρόσθεσε ότι με βάση την απόφαση για αναστολή των εξετάσεων αιτήσεων ασύλου προσώπων συριακής καταγωγής, τα άτομα αυτά δεν θα λαμβάνουν επιδόματα ενοικίου και σίτισης και χώρος διαμονής τους θα είναι ο χώρος φιλοξενίας στο Πουρνάρα. Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι, αν η κατάσταση με τις αφίξεις από τον Λίβανο συνεχιστεί, η Κυβέρνηση έχει πλάνο διαχείρισης, με λήψη πρόσθετων μέτρων.

Παράλληλα ετοιμάζεται, πακέτο οικονομικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Λίβανο, που θα παραχωρηθεί υπό όρους, όπως η εφαρμογή συγκεκριμένων λύσεων, για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

Αποφασίστηκε, επίσης, όπως σημειώνει ο Υπουργός, η άμεση ανάκληση του καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας ή η απόρριψη αιτήσεων από πρόσωπα, τα οποία έχουν αποδεδειγμένα ταξιδέψει πίσω σε περιοχές της Συρίας τους τελευταίους 12 μήνες μέσω κατεχομένων. Τα πρόσωπα αυτά θα παύουν να έχουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε δικαίωμα απορρέει από το καθεστώς προσωρινής προστασίας και θα γίνουν ενέργειες για τον επαναπατρισμό τους είτε με εθελούσια επιστροφή είτε μέσω υποχρεωτικής απέλασης όταν και εφόσον αυτό καταστεί δυνατό.

Ήρθαν 3.703, έφυγαν 3.337

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, φέτος αφίχθηκαν στην Κύπρο συνολικά 3.703 παράτυποι μετανάστες, σε σύγκριση με 3.522 που ήρθαν το 2023.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι αφίξεις τις δύο χρονιές είναι στο ίδιο επίπεδο ή ελαφρώς περισσότερες το 2024. Σε σχέση με τις επιστροφές, πραγματοποιήθηκαν το 2024 σχεδόν 1.000 περισσότερες, ως αποτέλεσμα των μέτρων που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση και την έμφαση που δόθηκε για ενίσχυση του τομέα των επιστροφών.

Το 2023 έγιναν συνολικά 2.348 επιστροφές, ενώ το 2024 ανήλθαν σε 3.337.

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, ενισχύθηκε η συνεργασία με τον Frontex, καθώς και το πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών με παραχώρηση οικονομικού κινήτρου, το οποίο κυμαίνεται από €1.000 μέχρι €1.500, αναλόγως με τη χώρα καταγωγής. Είναι επίσης σε εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες για τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου στην Μεννόγεια, με δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 800 προσώπων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα για διενέργεια μεγαλύτερης κλίμακας επιχειρήσεων σύλληψης των μεταναστών, των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί τελεσίδικα και παραμένουν στη Δημοκρατία ή εργάζονται παράνομα.