Η επιβλητική τελετή για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, ξεκίνησε σήμερα στις 11:30, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 που θα γίνουν το καλοκαίρι στο Παρίσι.

Το τελετουργικό της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας πραγματοποιήθηκε στον ναό της Ήρας. Πριν την έναρξη της τελετής, άγημα της Προεδρικής Φρουράς πραγματοποίησε την έπαρση της ελληνικής και της γαλλικής σημαίας.

Πρωθιέρεια, στα χέρια της οποίας «γεννήθηκε» η Ολυμπιακή Φλόγα, ήταν η ηθοποιός Μαίρη Μηνά,  ενώ ο χρυσός ολυμπιονίκης Στέφανος Ντούσκος ήταν ο πρώτος λαμπαδηδρόμος, ο οποίος με τη σειρά του παρέδωσε τη φλόγα στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Τη χορογραφία – Θρόισμα της ιεράς σιωπής– εμπνεύστηκε και σκηνοθέτησε η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, σε μουσική σύνθεση Δημήτρη Παπαδημητρίου και την εκτέλεσαν 35 ιέρειες και 15 κούροι. Τις ενδυμασίες των συντελεστών του χορού δημιούργησε η διεθνούς φήμης σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου.

Ο Ολυμπιακός ύμνος ερμηνεύτηκε από την κορυφαία μέτζο σοπράνο Τζόις Ντι Ντονάτο, ενώ οικοδεσπότης ήταν ο καταξιωμένος δημοσιογράφος Νίκος Αλιάγας.

Παρούσα στην τελετή ήταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία προσήλθε συνοδευόμενη από τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπάχ και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο.

«Σε αυτή τη γη γεννήθηκε το μεγαλύτερο δώρο της ανθρωπότητας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και γι’ αυτό είμαστε ευγνώμονες στους Έλληνες», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπάχ.