Άδειες ταξί πωλούνται προς €80.000, ενώ το ενοίκιο μιας άδειας είναι ως να ενοικιάζεις δυάρι στη Λεμεσό. Την ίδια ώρα αυξάνονται οι αιτήσεις για νέες άδειες με την Αρχή Αδειών να προχωρεί με τη διενέργεια μελέτης.

Οι οδηγοί ταξί ωστόσο βρίσκονται με το όπλο παρά πόδας και προειδοποιούν πως αν δοθούν νέες άδειες θα λάβουν δυναμικά μέτρα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΔΣ της Αρχής Αδειών Δέσποινα Αμερικάνου, οι τελευταίες άδειες ταξί δόθηκαν το 2002, δηλαδή πριν 22 χρόνια, όταν υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων ήταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Έκτοτε δόθηκαν κάποιες περιορισμένες άδειες για αγροτικά ταξί και για ΑμεΑ. Όπως εξήγησε στον «Φ» η κ. Αμερικάνου, επειδή ο αριθμός των ταξί έμεινε σταθερός για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, παρατηρήθηκε το εξής φαινόμενο: Άδειες ταξί να πωλούνται προς €70.000 – €80.000 η μία, ή να ενοικιάζονται προς 1000 ή 1.200 ευρώ μηνιαίως. Με αυτά τα δεδομένα, επεσήμανε, δημιουργείται μια στρέβλωση στην αγορά με αποτέλεσμα κάποιοι να ανεβάζουν τις τιμές.

Λόγω αύξησης του τουρισμού και του πληθυσμού υπάρχει ζήτηση για νέα ταξί και γι’ αυτό είναι σε έξαρση το φαινόμενο της πειρατείας, πρόσθεσε η πρόεδρος της Αρχής. Κατά την ίδια, προκαταρκτικά φαίνεται ότι χρειάζονται νέες άδειας. Ωστόσο χωρίς τη μελέτη δεν μπορείς να λάβεις αποφάσεις. Όπως σημείωσε η κ. Αμερικάνου, μπορεί η μελέτη να δείξει ότι δεν χρειάζονται άλλες άδειες αλλά να ληφθούν άλλα ρυθμιστικά μέτρα. Ίσως, πρόσθεσε, να δοθούν κάποιες άδειες, όμως ο αριθμός και οι όροι με τις οποίες θα δοθούν, είναι κάτι το οποίο θα κριθεί με βάση τη μελέτη και τις απόψεις από τους ενδιαφερόμενους.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πού υπάρχουν ανάγκες για νέες άδειες ταξί, η πρόεδρος της Αρχής Αδειών ανέφερε ότι αν θα δοθούν νέες άδειες, θα πρέπει να γίνει ισορροπημένα, δηλαδή να δούμε πού υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση καθώς και το είδος των μεταφορών που χρειάζεται. Στη Λεμεσό για παράδειγμα, πρόσθεσε, υπάρχει αύξηση του πληθυσμού, γι’ αυτό ίσως να υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για άδειες ταξί απ’ ότι σε άλλη επαρχία.

Σύντομα η Αρχή Αδειών θα προκηρύξει προσφορές για διενέργεια της μελέτης για τα αστικά ταξί στην Κύπρο για να διαπιστωθούν τα προβλήματα που υπάρχουν με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο και να προταθούν κάποιες λύσεις πώς θα αντιμετωπισθούν και πώς θα εκσυγχρονιστεί η υπηρεσία. Η κ. Αμερικάνου ανέφερε ότι υπάρχει συνεχές ενδιαφέρον για παραχώρηση νέων αιτήσεων οδηγών ταξί. Όπως πρόσθεσε, παραλαμβάνονται περί τις 50 αιτήσεις για νέες άδειες ταξί.

Η πρόεδρος της Αρχής τόνισε ότι πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση θα προηγηθεί διαβούλευση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και αναφέρθηκε σε προβληματισμούς των επαγγελματιών οδηγών ταξί για να μην επηρεαστούν τα δικαιώματά τους επειδή θεωρούν ότι η ζήτηση είναι περιορισμένη. «Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη πως από την άλλη υπάρχει και μια μερίδα οδηγών ταξί η οποία τα ενοικιάζει, δηλαδή η παλαιά γενιά οδηγών ταξί έχει αποχωρήσει και ενοικιάζει τις άδειες ή το ταξί σε πιο νεαρούς. Αυτοί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν με τα ενοίκια των 800 και 1000 ευρώ», παρατήρησε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο έλευσης των ταξί τύπου uber, η κ. Αμερικάνου ανέφερε ότι το επάγγελμα του οδηγού ταξί είναι κλειστό και έτσι δεν μπορούν να έρθουν στην Κύπρο. Όπως ανέφερε, λειτουργούν όμως στην Κύπρο κάποιες πλατφόρμες με αδειούχα οχήματα συνδρομητικά, ωστόσο έχει παρατηρηθεί και η χρήση παράνομων συνδρομητικών ταξί, θέμα το οποίο και τυγχάνει αντιμετώπισης.

Προειδοποιούν με μέτρα οι οδηγοί ταξί

Μια διαφορετική εικόνα απ’ αυτήν της Αρχής Αδειών παρουσιάζει ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Αστικών Ταξί (ΠΟΑΤ) Ντίνος Κωνσταντίνου, ο οποίος σε δηλώσεις του στον «Φ» ανέφερε ότι με εξαίρεση την περσινή χρονιά που ήταν πάρα πολύ καλή, τα τελευταία χρόνια το επάγγελμα δεν ήταν βιώσιμο.

Όπως ανέφερε, μετά το 2013 λίγοι χρησιμοποιούσαν ταξί με αποτέλεσμα να λιγοστέψει η δουλειά, ενώ κατά την πανδημία ο τουρισμός μειώθηκε και μαζί και η εργασία για τους επαγγελματίες οδηγούς ταξί. Φέτος, πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντίνου, παρατηρείται μείωση στις αφίξεις των τουριστών λόγω του πολέμου στην Γάζα. Αν δοθούν νέες άδειες, οι οδηγοί ταξί θα αντιδράσουν και θα πάρουν δυναμικά μέτρα. Οι οδηγοί είναι ανάστατοι γιατί εδώ και 1½ μήνα έχει ψηφιστεί η νομοθεσία για πάταξη της πειρατείας και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά εκστρατεία.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, «αν πάτε σήμερα στο αεροδρόμιο Λάρνακας είναι γεμάτο με άτομα που κρατούν πινακίδες με τα ονόματα επιβατών, τους παίρνουν ένα χιλιόμετρο μακριά για να τους βάλουν στο πειρατικό και να φύγουν. Υπάρχουν τα τ/κ που μεταφέρουν το 9% της πελατείας και οι ταξιτζήδες θα πάρουν ότι μείνει. Τώρα υπάρχει και το ζήτημα με τα υπεραστικά ταξί».

Σχολιάζοντας τις ψηλές τιμές που πωλούνται οι άδειες ταξί, ο κ. Κωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι όντως αυξήθηκαν τα ποσά που δίνονται για ν’ αλλάξει χέρια μια άδεια. Όπως είπε, το 2014 οι άδειες πωλούνται για €15.000. Επειδή πέρσι ήταν καλή χρονιά οι τιμές αυξήθηκαν. Για την επαρχία Λεμεσού, όπως σημείωσε, υπάρχουν σήμερα 417 ταξί. Αν δοθούν άλλες άδειες θα τεθεί θέμα βιωσιμότητας των υφιστάμενων.