Προειδοποιεί με απεργία η ΟΕΛΜΕΚ, ενώ ταυτόχρονα προσανατολίζεται για διάβημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, να του αποστείλει σχετική επιστολή. Ο λόγος και για τις δύο αυτές ενέργειες από πλευράς της οργάνωσης των καθηγητών είναι η αντιπαράθεση που προέκυψε με την υπουργό Παιδείας καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών της.
Πηγές από την ΟΕΛΜΕΚ ανέφεραν πως η επιστολή της Αθηνάς Μιχαηλίδου, η οποία στάλθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και την οποία αποκάλυψε χθες το philenews, δεν αντιμετωπίστηκε με θετικό μάτι από την οργάνωση καθώς, όπως μας λέχθηκε, για ακόμη μια φορά δεν δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις και τεκμηριωμένες θέσεις στα σημεία που εδώ και βδομάδες θίγει η ΟΕΛΜΕΚ.
Αναφορικά με την πρόθεση της οργάνωσης να λάβει μέτρα, περιλαμβανομένων και των απεργιακών, εάν κρίνει ότι αυτό χρειάζεται να γίνει, προέκυψε από τη χθεσινή Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών της Αντιπροσώπων (ΠΣΓΑ), η οποία εξουσιοδότησε σχετικά τη Γραμματεία της οργάνωσης να το πράξει, εγκρίνοντας παράλληλα και ομόφωνα τους χειρισμούς που έγιναν μέχρι σήμερα.
Σημαντικά ζητήματα για την ΟΕΛΜΕΚ, όπως λέχθηκε και στην ΠΣΓΑ, είναι το σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών καθώς και άλλα ζητήματα της Μέσης Εκπαίδευσης, για τα οποία κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας ότι είναι αναποτελεσματικό να τα επιλύσει. Μάλιστα, τέθηκε κι επίσημα η 10η Ιανουαρίου ως χρονοδιάγραμμα για να δώσει τεκμηριωμένες θέσεις το Υπουργείο. Όσον αφορά στην πρόταση του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών, η ΟΕΛΜΕΚ αναμένει από την αρμόδια Υπουργό να την υποβάλει ολοκληρωμένη και όχι αποσπασματικά κεφάλαια της, και να συνοδεύεται από την οικονομική μελέτη του κόστους. Σε διαφορετική περίπτωση, η ΟΕΛΜΕΚ αναμένεται να αντιδράσει ενώ στο ενδεχόμενο να απορριφθούν εισηγήσεις της ή η πρόταση προωθηθεί μονομερώς από πλευράς υπουργείου Παιδείας στη Βουλή, παρά τις διαφωνίες που θα υπάρξουν, τότε θα προχωρήσει στη λήψη απεργιακών μέτρων.
Τέσσερα ψηφίσματα
Στο πλαίσιο της ΠΣΓΑ εγκρίθηκαν ομόφωνα τέσσερα ψηφίσματα, τα οποία αποτελούν επίσημες πλέον αποφάσεις της ΟΕΛΜΕΚ. Τα ψηφίσματα αυτά αφορούν: α) Την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, β) την αναποτελεσματικότητα του υπουργείου Παιδείας για επίλυση σοβαρών ζητημάτων της Μέσης Εκπαίδευσης, γ) τη βία και παραβατικότητα και δ) το πλαίσιο διεκδικήσεων της ΟΕΛΜΕΚ.
Σημειώνεται ότι στα πιο πάνω ψηφίσματα, χρησιμοποιείται αυστηρή γλώσσα από πλευράς της ΟΕΛΜΕΚ, ενώ σε όλα γίνεται αναφορά για εξουσιοδότηση της ηγεσίας της οργάνωσης για λήψη μέτρων εάν δεν ικανοποιηθούν αιτήματα.
«Ακατανόητη η στάση της ΟΕΛΜΕΚ»
Τα όσα καταλογίζει η ΟΕΛΜΕΚ – τώρα και μέσω επίσημων θέσεων της όπως αυτές προέκυψαν κατά τη χθεσινή Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών της Αντιπροσώπων- στο υπουργείο Παιδείας περί αναποτελεσματικότητας του στην επίλυση σοβαρών ζητημάτων της Μέσης Εκπαίδευσης, φαίνεται να έχουν ξενίσει το Υπουργείο.
Στον απόηχο των όσων διαμείφθηκαν χθες, αρμόδια πηγή του υπουργείου Παιδείας ανέφερε στον «Φ» πως η νέα τοποθέτηση της ΟΕΛΜΕΚ, όπως αυτή διατυπώνεται και σε σχετικό της ψήφισμα, δεν διαφέρει από την προηγούμενη επιστολή της. Συνέχισε, σημειώνοντας πως «είναι ακατανόητο το πώς ενώ συζητείτο στο πλαίσιο του διαλόγου η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η ΟΕΛΜΕΚ ζητά επίλυση όλων των άλλων χρόνιων ζητημάτων που την απασχολούν», κάνοντας λόγο για «προφανή λόγο».
Όπως μας λέχθηκε, το υπουργείο Παιδείας σέβεται τις αποφάσεις της ΟΕΛΜΕΚ αλλά διαφωνεί με τις τοποθετήσεις της «στα διάφορα άσχετα με την αξιολόγηση θέματα και επαναλαμβάνει τη βούληση του για συζήτηση». Την ίδια ώρα, θα συνεχίσει κανονικά την προσπάθεια για την αλλαγή στο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. «Η ισοπεδωτική και μηδενιστική αυτή προσεγγίσει της οργάνωσης, δεν βοηθά ούτε τους εκπαιδευτικούς, ούτε την κοινωνία η οποία αναμένει εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος», μας λέχθηκε χαρακτηριστικά από την ίδια πηγή.
Η επιστολή Αθηνάς λίγες ώρες πριν την ΠΣΓΑ
Εξάλλου, στην επιστολή της η Αθηνά Μιχαηλίδου, την οποία απέστειλε στην ΟΕΛΜΕΚ το απόγευμα της Τετάρτης, αναφέρθηκε στα διάφορα σημεία, τα οποία θίγει επικριτικά η οργάνωση των καθηγητών. Πρόκειται για μερικά από τα σημεία, για τα οποία η οργάνωση κάνει λόγο για αναποτελεσματικότητα του υπουργείου Παιδείας. Φυσικά, όπως σημειώθηκε και πιο πάνω, ούτε η εν λόγω επιστολή ικανοποίησε την ΟΕΛΜΕΚ.
Επιγραμματικά:
Για το εναλλακτικό πρόγραμμα φοίτησης παραβατικών μαθητών, η Υπουργός σημειώνει πως συνεχίζονται οι προσπάθειες για εξεύρεση κατάλληλου χώρου ώστε να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν.
Για την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης, η κ. Μιχαηλίδου απορρίπτει στοιχεία που δημοσιοποιεί η ΟΕΛΜΕΚ επισημαίνοντας πως αυτά δεν επιβεβαιώνονται από αποφάσεις και δράσεις του Υπουργείου για το θέμα.
Για την εγκατάσταση καμερών σε σχολεία, η υπουργός Παιδείας αναφέρει πως εκτός από τις σχολικές μονάδες που έχει αποφασιστεί να έχουν κάμερες, θα τοποθετηθούν σύντομα και σε άλλες που κρίνεται αναγκαίο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εργοδότηση φρουρών ασφαλείας έπειτα από απόφαση του Υπουργικού, όπως ήταν και η θέση της ΟΕΛΜΕΚ.
Για το μείζον ζήτημα που προκύπτει με την κατάργηση του καταλόγου διοριστέων το 2027, η Υπουργός ενημερώνει την οργάνωση των καθηγητών πως αυτό τυγχάνει χειρισμού με τη Νομική Υπηρεσία καθώς προκύπτουν αρκετές νομικές πτυχές, ενώ ταυτόχρονα διαβεβαιώνει πως το σχέδιο πρότασης του Υπουργείου θα αποσταλεί στην ΟΕΛΜΕΚ.
Για τη νομοθεσία των ιδιωτικών σχολείων που εκκρεμεί εδώ και καιρό, αναφέρεται πως προωθείται η τροποποίηση της και μεταξύ άλλων, θα περιληφθεί και πρόνοια επιβολής διοικητικών ποινών.
Αναφορικά με τα ΚΙΕ και τον τρόπο που η οργάνωση επιθυμεί να διευθετηθεί το καθεστώς εργασίας σε αυτά, η Υπουργός ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για θέμα το οποίο θα διαβουλευτεί με τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, ωστόσο, αναφέρει στην ΟΕΛΜΕΚ πως οι εισηγήσεις της είναι ευπρόσδεκτες.
Στην επιστολή της η κ. Μιχαηλίδου αναφέρεται και στις αποσπάσεις διευθυντικών στελεχών με τις οποίες διαφωνεί η οργάνωση και με την οποία συμφωνεί η Υπουργός. Διαβεβαιώνει ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί με την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης του Υπουργείου, ενώ για τις μόνιμες θέσεις που ζητά η ΟΕΛΜΕΚ, την ενημερώνει πως τα σχετικά στοιχεία βρίσκονται ήδη στο υπουργείο Οικονομικών.
Για τα κλιματιστικά σημειώνει πως δόθηκε ο κατάλογος των 50 σχολείων, στα οποία έχουν ήδη εγκατασταθεί ενώ η δεύτερη φάση του εγχειρήματος αυτού περιλαμβάνει άλλα 54 σχολεία.
Κλείνοντας την επιστολή της, η Αθηνά Μιχαηλίδου κάνει αναφορά και στη μεγάλη σημασία που έχει η εφαρμογή ενός νέου σχεδίου αξιολόγησης εκπαιδευτικών, διαβεβαιώνοντας πως το υπουργείο Παιδείας είναι πάντα ανοικτό σε συζήτηση και εισηγήσεις.