Στη βάση των δικών τους εξατομικευμένων αναγκών, θα λαμβάνουν μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας τις φυσιοθεραπείες που χρειάζονται οι ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις. Το μητρώο ασθενών έχει ήδη συμπληρωθεί από τους γιατρούς και εντός της εβδομάδας αναμένεται ότι θα λάβουν σχετική ενημέρωση μέσω του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου και οι ασθενείς. 

Όπως ανέφερε στον «Φ» η ανώτερη λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Μόνικα Κυριάκου, «το μητρώο ασθενών με νευρολογικές παθήσεις το οποίο είχε στόχο την καταγραφή όλων των δικαιούχων με νευρολογικές παθήσεις που έχουν ανάγκη για υπηρεσίες φυσιοθεραπείας, έχει ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου βάσει του χρονοδιαγράμματος που είχε καθοριστεί, και τώρα ο Οργανισμός προωθεί όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την εφαρμογή του νέου συστήματος». 

Σε πρώτη φάση, ο ΟΑΥ, «έχει αποστείλει στους γιατρούς κατάλογο με τους ασθενείς για τους οποίους οι ίδιοι υπέβαλαν αίτημα προς ένταξή τους στο μητρώο μαζί με τις θεραπείες που δύναται να λάβουν για το 2022, στη βάση των οδηγιών που έχει ήδη ανακοινώσει ο Οργανισμός τον Απρίλιο». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συγκαλεί σύσκεψη για τα ΤΑΕΠ ο Χατζηπαντέλα

Δυστυχώς, είπε η κ. Κυριάκου, η διαδικασία για κάποιους ασθενείς δεν έχει ολοκληρωθεί αφού τα στοιχεία που δόθηκαν στον ΟΑΥ ήταν ελλιπή και ως εκ τούτου, «οι γιατροί έχουν ήδη ενημερωθεί ούτως ώστε να προσκομίσουν τις απαραίτητες πληροφορίες προς ένταξη και των ασθενών αυτών στο μητρώο».

Ταυτόχρονα, «και εντός της εβδομάδας, ο ΟΑΥ θα ενημερώσει τους ασθενείς για το πού βρίσκονται σε σχέση με τον αριθμό των φυσιοθεραπειών που δικαιούνται. Δηλαδή, εάν από την αξιολόγηση των δεδομένων τους μέσα από τις καταχωρήσεις του γιατρού τους στο μητρώο, το Σύστημα τους παραχωρεί 20 φυσιοθεραπείες και οι ίδιοι έχουν λάβει ήδη για το 2022 15, θα ενημερωθούν σχετικά, ώστε σε περίπτωση που ο γιατρός τους κρίνει απαραίτητο ότι χρειάζονται περισσότερες φυσιοθεραπείες να υποβάλει έγκαιρα το αίτημά του για παραχώρηση, εάν εγκριθεί, μεγαλύτερου αριθμού. Με τον τρόπο αυτό και από τη στιγμή που δίνεται το δικαίωμα το αίτημα να υποβληθεί πριν τη συμπλήρωση του καθορισμένου αριθμού φυσιοθεραπειών για το άτομο, ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρχει κενό ή διακοπή στη θεραπεία των δικαιούχων μας», εξήγησε η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ. 

Από την επεξεργασία των μέχρι τώρα δεδομένων, σύμφωνα με την κ. Κυριάκου, «δεν φαίνεται να προκύπτουν περιπτώσεις μη έγκρισης ασθενών για φυσιοθεραπεία». Ωστόσο, πρόσθεσε, «υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ασθενείς εντάχθηκαν στο μητρώο και ο γιατρός τους θα τους εξασφαλίζει αριθμό φυσιοθεραπειών στη βάση αιτήματος για κατ’ εξαίρεση παραχώρηση θεραπειών». Δηλαδή, «εάν ένας ασθενής χρειάζεται φυσιοθεραπεία, αφού αυτό κρίνει ο γιατρός του, τότε θα υποβάλλεται αίτημα για παραχώρηση αριθμού θεραπειών». 

Όλοι οι ασθενείς, είπε καταλήγοντας η κ. Κυριάκου, «θα ενημερωθούν μέσω του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου και επειδή γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δικαιούχοι που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή στο διαδίκτυο γενικά, ο Οργανισμός προτίθεται να προχωρήσει και σε άλλες διαδικασίες για άλλους τρόπους ενημέρωσης για τα άτομα αυτά». 

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, «συνεχίζουν στη βάση των αριθμών που καθοριστήκαν τον Απρίλιο ανά ηλικιακή ομάδα ωστόσο με την επεξεργασία των δεδομένων, θα γίνει επαναξιολόγηση ώστε να επιτευχθεί και εδώ η εξατομίκευση και τα παιδιά να παίρνουν αυτό που πραγματικά χρειάζονται». 

Θεραπείες σύμφωνα με τις ανάγκες  

Το μητρώο, βάσει των όσων συμπλήρωσαν οι γιατροί περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 1.312 ασθενείς (ενήλικες και παιδιά) με νευρολογικές παθήσεις. «Σκοπός του καταρτισμού του ήταν να ενημερωθεί το Σύστημα στη βάση ποιοτικών κριτηρίων για την κατάσταση του κάθε ασθενούς εξατομικευμένα και να παραχωρείται ο αριθμός θεραπειών στη βάση της σοβαρότητας του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο κάθε ασθενής και όχι μόνο στη βάση μόνο της διάγνωσης.» Μέχρι σήμερα για παράδειγμα, «λέγαμε ότι κάποιος πάσχει από κατά πλάκας σκλήρυνση άρα έχει τόσες φυσιοθεραπείες και αυτό δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες όλων των ασθενών, διότι κάποιοι μπορεί να χρειάζονταν περισσότερες και κάποιοι λιγότερες θεραπείες τον χρόνο. Με την εφαρμογή του μητρώου, ο ασθενής θα αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα και σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες».  

Εν αναμονή ενημέρωσης για κατ’ οίκον φυσιοθεραπείες

Η συμπλήρωση του μητρώου ασθενών με νευρολογικές παθήσεις «την οποία χαιρετίζουμε και αναμένουμε τώρα να ενημερωθούμε και για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η κατανομή των φυσιοθεραπειών, είναι ένα από τα θέματα που έχουν συζητηθεί μεταξύ των οργανωμένων ασθενών και του ΟΑΥ τον περασμένο Απρίλιο», ανέφερε στον «Φ» ο γραμματέας της ΟΣΑΚ Πάμπος Παπαδόπουλος. «Σημαντική εκκρεμότητα», τόνισε, «για δεκάδες ασθενείς αποτελεί το θέμα των κατ’ οίκον φυσιοθεραπειών στο πλαίσιο του ΓεΣΥ και αυτό είναι κάτι για το οποίο περιμένουμε ενημέρωση από τον ΟΑΥ σύντομα. Για κάποιους ασθενείς η κατ’ οίκον εξυπηρέτηση είναι αναγκαιότητα διότι οι ίδιοι δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα, άρα αυτό είναι κάτι που η ΟΣΑΚ θα το διεκδικήσει πολύ έντονα σε περίπτωση που δεν προωθηθεί άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις από τον Οργανισμό».