Μετά από πολύμηνη διαβούλευση, συντεχνίες και Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας κατέληξαν σε συμφωνία και χθες ανακοινώθηκε επίσημα ότι οι πολίτες, από την 1η Σεπτεμβρίου, θα έχουν στη διάθεσή τους και τους γιατρούς του δημοσίου κατά τις απογευματινές ώρες. 

Συγκεκριμένα, τα εξωτερικά ιατρεία στο δημόσιο θα επεκτείνουν το ωράριό τους και θα λειτουργούν παράλληλα με το πρωινό ωράριο λειτουργίας τους και από τις 3:30 μέχρι τις 6:30 το απόγευμα. 

Σε ό,τι αφορά τις χειρουργικές αλλά και άλλες επεμβάσεις (όπως γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις κλπ), το απογευματινό ωράριο επίσης θα αρχίζει στις 3:30 και θα επεκτείνεται αναλόγως των αναγκών. 

Για την απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων ΟΚΥπΥ και συντεχνίες κατέληξαν και σε μεταξύ τους οικονομική συμφωνία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από 1η Σεπτεμβρίου τα απογευματινά ιατρεία

Συγκεκριμένα, στους γιατρούς θα παραχωρείται σταθερή αποζημίωση €115 για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν (ανά ημέρα) στα εξωτερικά ιατρεία και ποσοστό 20% επί του ποσού που ο ΟΚΥπΥ θα αμείβεται από τον ΟΑΥ για τις χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ για άλλες επεμβάσεις όπως γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις κλπ, οι γιατροί θα λαμβάνουν το 35%. 

Ταυτόχρονα, και σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν υπερωριακά στα εξωτερικά ιατρεία, οι νοσηλευτές, θα λαμβάνουν όσα προβλέπονται βάσει του νόμου της Δημόσιας Υπηρεσίας ανάλογα με την κλίμακα εργοδότησής τους. Για τις χειρουργικές επεμβάσεις, η ομάδα νοσηλευτών που συμμετέχει (3 άτομα ανά επέμβαση), θα λαμβάνει το 8% του ποσού που ο ΟΚΥπΥ θα εισπράττει από τον ΟΑΥ για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας. Για άλλες επεμβάσεις όπως γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις κλπ, οι νοσηλευτές θα λαμβάνουν μεταξύ €30-€40 ανάλογα με την επέμβαση και την περιπλοκότητά της. 

Για την ιστορία, ο διάλογος μεταξύ συντεχνιών και ΟΚΥπΥ για την απογευματινή λειτουργία των νοσηλευτηρίων, άρχισε πριν από σχεδόν έναν χρόνο και ολοκληρώθηκε, πριν από δύο περίπου μήνες. Σε ό,τι αφορά την οικονομική πτυχή της συμφωνίας υπενθυμίζεται ότι το Φθινόπωρο του 2021 προκλήθηκε αναστάτωση όταν η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας έθεσε ενώπιον των Συντεχνιών των γιατρών, πρόταση διαφορετική από την πρόταση που είχε τότε ετοιμάσει ο ΟΚΥπΥ. Στη συνέχεια γιατροί και Οργανισμός διαβουλεύθηκαν μεταξύ τους και κατέληξαν στα όσα έχουν τώρα υπογραφεί. Το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας δεν ήταν δύσκολο να συμφωνηθεί μεταξύ ΟΚΥπΥ και νοσηλευτών με τις δύο πλευρές να κάνει η κάθε μία τις υποχωρήσεις της. Από την αρχή ωστόσο, οι συντεχνίες των νοσηλευτών είχαν θέσει ως όρο, η απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων να έχει ημερομηνία έναρξης την 1η Σεπτεμβρίου.  

Μιλώντας στον «Φ» μετά την επίσημη ανακοίνωση και την υπογραφή της συμφωνίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι «στόχος είναι να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τα δημόσια νοσηλευτήρια τον ιδιωτικό τομέα και να αυξηθεί η προσβασιμότητα των ασθενών στις υπηρεσίες του δημοσίου», κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως «το μεγάλο στοίχημα το οποίο τώρα ο ΟΚΥπΥ θα μπορεί να κερδίσει».  Ο σχεδιασμός, εξήγησε, περιλαμβάνει τόσο την απογευματινή λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων, που αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος των ασθενών που επιλέγουν γιατρούς του δημοσίου, όσο και τη διενέργεια χειρουργικών και άλλων επεμβάσεων, για τις οποίες είτε υπάρχουν λίστες αναμονής, είτε προκύπτουν συνεχώς ανάγκες, τις οποίες μέχρι σήμερα δεν μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε λόγω ωραρίου λειτουργίας».

Αποτελεσματική χρήση των υποδομών

Ο γενικός εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Κύπρος Σταυρίδης, ανέφερε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης ότι «στα πλαίσια της διοικητικής και οικονομικής αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και της βελτίωσης της λειτουργίας, με στόχο τη δημιουργία ανταγωνιστικών και ευέλικτων νοσηλευτηρίων, οΟργανισμός σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις γιατρών και νοσηλευτών, προχώρησε στη συγκεκριμένη συμφωνία. «Οι στόχοι του προγράμματος αυτού», ανέφερε, «είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και η αύξηση της προσβασιμότητας τους σε υπηρεσίες υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια, η μείωση των λιστών αναμονής, εκεί και όπου υπάρχουν, εσωτερικών και εξωτερικών ασθενών. Επίσης, πιο αποτελεσματική χρήση των υποδομών και του εξοπλισμού των νοσηλευτηρίων».

Ικανοποίηση εκφράζουν οι συντεχνίες

Σε χαιρετισμό του, μετά την υπογραφή συμφωνίας, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, είπε πως «πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα και μια ακόμη σημαντική συμφωνία που υπογράφτηκε με τις συντεχνίες των γιατρών και νοσηλευτών». Πρόσθεσε πως «με την υπογραφή οι οποιεσδήποτε λίστες αναμονής έχουν δημιουργηθεί θα εκμηδενιστούν».

Ο πρόεδρος του Κλάδου Ιατρών και Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ,Μωυσής Λάμπρου, εξέφρασε την ευαρέσκειά του σε σχέση με την υπογραφή της συμφωνίας λέγοντας ότι «παρόλο που η πρόσκληση σήμερα γράφει πρόεδρος της συντεχνίας ΠΑΣΥΔΥ, θα παρακαλούσα να θυμάστε ότι ο τίτλος δεν έχει για εμάς καμία σημασία. Είμαστε και θα είμαστε πάντα γιατροί», είπε. Από πλευράς του ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, ανέφερε πως όταν υπάρχει θέληση και όταν καθίσουμε στο τραπέζι και καταθέσουμε τις παραμέτρους μας στις πλείστες φορές έχει αποτέλεσμα».