Την τέταρτη κατά σειρά παράταση στην υποβολή προσφορών για τον διαγωνισμό εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος φωτοεπισήμανσης, προχώρησε χθες η αναθέτουσα Αρχή που είναι η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία του υπουργείου Μεταφορών.
 
Με βάση τη νέα παράταση, που δόθηκε μόλις 48 ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, οι προσφορές προβλέπεται ότι θα κατατεθούν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, αντί στις 17 Ιανουαρίου που έληγε η τρίτη παράταση που δόθηκε. 
 
Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός, που μετά από χρόνια αναβολών προκηρύχθηκε την 1η Ιουλίου 2019 με πρόβλεψη να κατατεθούν οι προσφορές στις 27 Σεπτεμβρίου 2019, ήδη καταγράφει, στο πρώτο στάδιο, αυτό της υποβολής προσφορών, καθυστέρηση πέντε μηνών περίπου. Η πρώτη παράταση προέβλεπε κατάθεση προσφορών στις 15 Νοεμβρίου, η δεύτερη στις 20 Δεκεμβρίου, η τρίτη στις 17 Ιανουαρίου και η τέταρτη στις 31 Ιανουαρίου.
 
 
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αναθέτουσα Αρχή, μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού και τη δημοσιοποίηση των όρων του, έχει προχωρήσει τους τελευταίους τέσσερις μήνες σε εννέα διαδοχικές τροποποιήσεις του διαγωνισμού.
 
Η τελευταία μάλιστα τροποποίηση, που έγινε στις 10 Ιανουαρίου, δηλαδή μόλις επτά μέρες πριν τη λήξη του διαγωνισμού (πριν τη νέα δεκαπενθήμερη παράταση) και σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», ήταν αιτία νομικής προσφυγής για παρεμπόδιση του υπουργείου από το να προχωρήσει σε επόμενο βήμα από ενδιαφερόμενη κοινοπραξία. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της προσφυγής, την τελευταία στιγμή έγιναν σοβαρές τροποποιήσεις σε σημαντικές τεχνικές παραμέτρους του ζητούμενου συστήματος φωτοεπισήμανσης, που μπορεί να έχουν άμεσες επιπτώσεις στο ποιοι θα μπορούν να συμμετέχουν και ποιοι όχι και να ευνοούν συγκεκριμένους κατασκευαστές.
 
Σύμφωνα με την προσφυγή, με τις τροποποιήσεις της 10ης Ιανουαρίου, η αναθέτουσα Αρχή ζήτησε εντελώς διαφορετικής τεχνολογίας κάμερες, που να φωτογραφίζουν τα οχήματα και από μπροστά και από πίσω, ενώ στην αρχική προκήρυξη και στις οκτώ προηγηθείσες τροποποιήσεις προβλεπόταν η φωτογράφιση μόνο της μίας όψης. Επίσης, με την τελευταία τροποποίηση, σύμφωνα με την προσφυγή, έχουν αρθεί προβλέψεις που ίσχυαν μέχρι τώρα σε σχέση με απαιτούμενες διεθνείς πιστοποιήσεις προτύπων των καμερών που θα εγκατασταθούν. 
 
 
Η προσφυγή, είναι ενδεχομένως και ο λόγος που το τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών προχώρησε χθες στη νέα παράταση του διαγωνισμού.
 
Όπως είναι πλέον φανερό –λόγω της πεντάμηνης παράτασης στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού, αυτό της υποβολής προσφορών, μαζί με τις αναμενόμενες νομικές προσφυγές, πέραν άλλων πιθανών καθυστερήσεων, όπως στην αξιολόγηση κ.τ.λ.– ο στόχος του να λειτουργήσουν τουλάχιστον οι πρώτες τέσσερις σταθερές και τέσσερις κινητές πιλοτικές κάμερες εντός του 2020 φαντάζει πολύ απομακρυσμένος. Ανάλογα θα πρέπει να αναμένεται και μετακίνηση του χρονοδιαγράμματος για ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος πριν το τέλος του 2022.