Προτάσεις νόμου με σκοπό να προστεθεί η αγγλική γλώσσα στις γλώσσες διδασκαλίας των τριών δημόσιων πανεπιστημίων –Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΤΕΠΑΚ και Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου– κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής το ΑΚΕΛ.
Οι τρεις ξεχωριστές προτάσεις νόμου υπογράφονται από τους βουλευτές Γιώργο Λουκαΐδη, Χρίστο Χριστοφίδη, Αντρέα Καυκαλιά και Χρίστο Χριστόφια, και σύμφωνα με την αιτιολογική τους έκθεση, αυτό που επιχειρούν είναι όπως προστεθεί και η αγγλική γλώσσα στα πανεπιστήμια, πέραν των δύο επίσημων γλωσσών, δηλαδή της ελληνικής και της τουρκικής.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η επιτροπή Παιδείας της Βουλής θα ασχοληθεί, έπειτα από αρκετές αναβολές, με το επίμαχο θέμα της παραχώρησης της δυνατότητας στα δημόσια πανεπιστήμια να προσφέρουν και ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το εν λόγω θέμα προγραμματίζεται να συζητηθεί στην Επιτροπή στις 29 Ιανουαρίου, με τον Χρίστο Χριστοφίδη να ζητά όπως κατά τη συγκεκριμένη συνεδρίαση εξεταστούν και οι σχετικές προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει το ΑΚΕΛ.
Κληθείς από το philenews να διευκρινίσει γιατί το ΑΚΕΛ προχωρά σε αυτές τις προτάσεις, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε πρωτίστως ότι επαναφέρουν το αίτημα που είχε θέσει το ΑΚΕΛ κατά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου, για εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας ως γλώσσα διδασκαλίας. Σημείωσε επίσης πως πρόκειται για προτάσεις νόμου που είναι στο πνεύμα με όσα ίσχυαν για τις γλώσσες διδασκαλίας στο Δασικό Κολλέγιο, στο ΑΞΙΚ και στο ΑΤΙ (στο οποίο μοναδική γλώσσα διδασκαλίας ήταν η αγγλική), προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «επομένως δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, ούτε προτείνουμε κάτι πρωτόγνωρο για τα κυπριακά δεδομένα».
Σύμφωνα με τον Χρίστο Χριστοφίδη, οι εν λόγω προτάσεις συμβάλλουν έμπρακτα στη διεθνοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων, αφού θα μπορούν να προσελκύσουν φοιτητές, ακαδημαϊκούς και ερευνητές από το εξωτερικό, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα κοινωνικά, οικονομικά και επιστημονικά οφέλη για την κυπριακή κοινωνία και τα ίδια τα πανεπιστήμια. Ανέφερε δε, πως «ευθυγραμμίζονται με την πλούσια εμπειρία από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, τα οποία είτε δεν επιβάλλουν, είτε επιβάλλουν πολύ χαμηλά δίδακτρα στα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών, με στόχο την προσέλκυση ξένων φοιτητών και την επένδυση στα πολλαπλά οφέλη για τα πανεπιστήμια, πέραν των διδάκτρων…
Αναφορικά με το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει το υπουργείο Παιδείας για τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε πως οι προτάσεις του ΑΚΕΛ ενισχύουν την ακαδημαϊκή αυτονομία και δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία στα πανεπιστήμια, καθιστώντας την προσφορά αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών ως εσωτερική υπόθεση, χωρίς την παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας. Συμπλήρωσε ακόμη πως δεν διαφοροποιούν τη διαδικασία εισδοχής Κυπρίων φοιτητών στα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών και διατηρούν τις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης ως το βασικό τρόπο εισόδου στο πανεπιστήμιο, όπως ισχύει σήμερα, διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις ευρύτερα στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Τέλος, ανέφερε πως «δεν επιβαρύνουν τους Κύπριους φοιτητές ή τους πολίτες άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δίδακτρα. Με δεδομένη τη δέσμευση της Υπουργού ότι τα δίδακτρα που θα τεθούν στα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών θα είναι «μη ανταγωνιστικά σε σχέση με τα αντίστοιχα στον ιδιωτικό τομέα», η ρύθμιση που προβλέπει το νομοσχέδιο θα είναι «δώρο-άδωρο» για τα πανεπιστήμια, αφού δεδομένου του ύψους των διδάκτρων ελάχιστους φοιτητές θα προσελκύσουν».