Το μεγάλο έργο που θ’ αλλάξει εκ βάθρων την εικόνα της περιοχής των πρώην διυλιστηρίων στην Λάρνακα και φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, μπαίνει και επίσημα σε τροχιά υλοποίησης.

Το master plan για το Larnaka-Land of Tomorrow του Ομίλου Πετρολίνα, εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί στο Δήμο Λάρνακας, προκειμένου να εξασφαλίσει πολεοδομική άδεια.

Μιλώντας στον «Φ», ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πετρολίνα, Ντίνος Λευκαρίτης, ανέφερε πως το έργο κοστολογήθηκε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, σημειώνοντας πως εάν εξασφαλιστούν χωρίς καθυστερήσεις οι απαραίτητες άδειες, τα πρώτα έργα θα ξεκινήσουν εντός του 2024.

«Βρισκόμαστε στα τελικά στάδια του master plan, έμειναν κάποιες λεπτομέρειες και εντός της επόμενης εβδομάδας θα το καταθέσουμε για πολεοδομική άδεια. Εκτιμούμε πως την τελική μορφή του έργου θα την έχουμε σε 10-15 χρόνια, δεν μπορούν να γίνουν τα έργα από τη μια μέρα στην άλλη».

Ο όμιλος Πετρολίνα κατέχει τη μερίδα του λέοντος της ιδιωτικής γης στην περιοχή, μετά και την εξαγορά της έκτασης της ExxonMobil, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Synergas και την Intergaz για επέκταση του έργου και στα τεμάχια τους.

Η γη του αύριο, θα χωροθετηθεί σε μια έκταση 400,000 τ.μ., τόσο προς την πλευρά της θάλασσας όσο και προς την πλευρά που βρίσκεται το πρώην διυλιστήριο. Εάν δε υπάρξει συμφωνία και με τις άλλες δύο εταιρείες πετρελαιοειδών, τότε θα προστεθούν άλλα 30,000 τ.μ. στην παραλιακή περιοχή.

Ο σχεδιασμός του έργου έχει τη σφραγίδα ενός από τους μεγαλύτερους αρχιτεκτονικούς οίκους στον κόσμο, του πολυβραβευμένου Foster + Partners, που συνεργάζεται με τους τοπικούς οίκους UDS Architects και Delfi Partners & Co.

Η ομάδα του Land of Tomorrow, όπως ανέφερε ο κ. Λευκαρίτης, προτείνει τη δημιουργία τριών ζωνών. Η πρώτη θα αφορά σε οικιστική ανάπτυξη, η δεύτερη σε εμπορική και η τρίτη σε τουριστική. «Υπάρχει ζώνη για γραφεία, ζώνη για οικιστικές μονάδες και ζώνη για ξενοδοχείο. Μετά την εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας για το master plan, για κάθε ζώνη θα κατατίθενται αιτήσεις για άδειες οικοδομής, όπως προνοεί η νομοθεσία, προκειμένου να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο που είναι οι κατασκευαστικές εργασίες. Το επόμενο βήμα είναι να καλέσουμε επενδυτές για να δούμε το ενδιαφέρον. Ένα κομμάτι για τις κατασκευαστικές εργασίες ενδεχομένως να γίνει από εμάς κατευθείαν κι ένα άλλο κομμάτι από επενδυτές.

Εάν και εφόσον εξασφαλίσουμε κάποιες άδειες, θεωρούμε πως του χρόνου θα ξεκινήσουν κάποια έργα, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν μπορούμε να πούμε ποια συγκεκριμένα. Πρώτα πρέπει να πάρουμε τις άδειες και τις εγκρίσεις από το Τμήμα Περιβάλλοντος πως είναι καθαρές περιοχές. Υπάρχει μια διαδικασία, που ελπίζουμε πως, επειδή κάναμε μια πολύ σοβαρή προεργασία, δεν θα καθυστερήσει γραφειοκρατικά και να μας πάρει πίσω στο σχεδιασμό».

Προχωρεί ο καθαρισμός της περιοχής

Για να γίνουν ωστόσο έργα στην περιοχή, πρέπει να καθαριστεί πλήρως το υπέδαφος από τους χώρους απ’ όπου μετακινήθηκαν οι πετρελαιοδεξαμενές. Ο διευθύνων σύμβουλος της Πετρολίνα, ανέφερε πως έχει ήδη καθαριστεί έκταση περίπου 64,000 τ.μ στην πλευρά της θάλασσας. Πρόκειται για το χώρο από τον οποίο κατεδαφίστηκε το 2018, η μεγάλη πετρλαιοδεξαμενή της εταιρείας.

«Το τεμάχιο στο οποίο βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις γκαζιού είναι επίσης καθαρό, διότι δεν επηρεάζεται το υπέδαφος από αυτές τις εγκαταστάσεις. Εκείνο το οποίο χρειάζεται κάποιο χρόνο για να καθαριστεί και είμαστε τώρα στη διαδικασία, είναι το τεμάχιο που αγοράστηκε πέρσι από την ExxonMobil. Υπάρχει μια διαδικασία που πρέπει να γίνει και θ’ αρχίσουμε τον καθαρισμό μόλις μετακινηθούν κάποιες εγκαταστάσεις που υπάρχουν. Υπολογίζουμε πως σε ενάμιση χρόνο, θα ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία».

Σ’ ό,τι αφορά στις εγκαταστάσεις γκαζιού, η εταιρεία έχει προχωρήσει στην αποξήλωση κάποιων, ενώ βρίσκεται σε εφαρμογή πλάνο και για τις υπόλοιπες.

Μια πράσινη πολιτεία με οικολογικές γέφυρες

Το όραμα πίσω από το Land of Tomorrow είναι η δημιουργία ενός νέου προτύπου βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω της οικοδόμησης μιας κοινότητας μικτής χρήσης, που θα καταστεί καταλύτης για την ανάπτυξη της Λάρνακας, θα επηρεάσει θετικά την κυπριακή οικονομία και θα προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον. Η εκτίμηση είναι πως θα δημιουργηθούν, σε βάθος χρόνου, 8.000 θέσεις εργασίας.

Στο χώρο θα ξεδιπλωθεί μια πράσινη πολιτεία με περίπου 8.000 οικιστικές μονάδες, γραφεία, καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες με θέα τη θάλασσα, καθώς και άλλους χώρους ψυχαγωγίας. Στην περιοχή που χωροθετείται το έργο θα φυτευτούν πάνω από 20,000 δέντρα και ο στόχος είναι η βιομηχανική γη ν’ αναζωογονηθεί μέσω ενός πευκοδάσους, το οποίο θα συνδέσει με οικολογικές γέφυρες τα οικοσυστήματα της περιοχής. Το έργο θα εμπλουτιστεί με πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους, με τη φιλοσοφία του να ενθαρρύνει τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία στο σχεδιασμό, είναι η πρόταση για δημιουργία μουσείου/παρατηρητηρίου, λίγο πριν τον Ναυτικό Όμιλο Λάρνακας, στο χώρο όπου βρίσκεται η μεγάλη σφαίρα γκαζιού της Πετρολίνα. Ο αρχικός σχεδιασμός, ήταν να διατηρηθεί η εγκατάσταση και να μετατραπεί με τρόπο ώστε στο ισόγειο να υπάρχει μουσείο διατήρησης της μνήμης του βιομηχανικού χαρακτήρα που είχε μέχρι πρότινος η περιοχή και στο μέσο της να δημιουργηθούν εστιατόρια και παρατηρητήριο με περιμετρική βεράντα, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τη Λάρνακα και τη θάλασσα από ψηλά. «Περιμένουμε από τους Fosters να μας πουν. εάν τελικά θα κρατήσουμε την εγκατάσταση. Εάν όχι τότε θα κάνουμε πιστό αντίγραφό της με άλλο υλικό, για να προχωρήσει ο σχεδιασμός», ανέφερε ο κ. Λευκαρίτης.

Τα πλάνα για το Land of Tomorrow έχουν προκαλέσει μεγάλη ικανοποίηση στο Δήμο και τους υπόλοιπους φορείς της Λάρνακας, αφού δεν περιλαμβάνουν πύργους, προβλέπουν έργα που παρέχουν απρόσκοπτη πρόσβαση του κοινού στο παραλιακό μέτωπο που απελευθερώθηκε και έχουν οικολογική προσέγγιση. Σημειώνεται πως η ομάδα του έργου, προτείνει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υλικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα, δίνοντας προτεραιότητα στη βιώσιμη κατανάλωση.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Πηγή έμπνευσης η ιστορία της πόλης

Τον πιο καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό του Land of Τomorrow, διαδραμάτισε η επιθυμία των δημιουργών του να μην οικοδομήσουν ένα ξένο σώμα μέσα στην πόλη, αλλά μια συνέχειά της που ήρθε από το μέλλον για να της δείξει το δρόμο. Γι’ αυτό το λόγο η ομάδα του οίκου Foster ενημερώθηκε για την ιστορία, τον πολιτισμό και το οικοσύστημα της πόλης, καθώς και για το όραμα των φορέων της. Παρουσιάζοντας το αρχικό master plan, ο senior partner του αρχιτεκτονικού οίκου, Ben Scott, υπέδειξε πως η κύρια πηγή έμπνευσης για το έργο, είναι η πλούσια ιστορία της Λάρνακας μαζί «με τα κύρια στοιχεία που την ορίζουν».
Το ζητούμενο τώρα, είναι να πάρουν σάρκα και οστά οι ομολογουμένως εντυπωσιακοί σχεδιασμοί και να τηρηθούν κατά γράμμα, αυτά που προτείνει ο οίκος Foster.