Μετά την επίσημη παράδοση των κτηριακών εγκαταστάσεων του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο από την δημοτική αρχή στο ακαδημαικό ίδρυμα και την επίσημη έναρξη των μαθημάτων από την ερχόμενη Δευτέρα, η προσοχή του Δήμου Πάφου στρέφεται πλέον στην ανέγερση των φοιτητικών εστιών που θα εξυπηρετούν τους νέους που θα φοιτούν στην πόλη.

Ο Δήμος προκήρυξε από τις 11 Αυγούστου τον διαγωνισμό για την ανέγερση των φοιτητικών εστιών που θα ανεγερθούν δίπλα από το ΤΕΠΑΚ σε τεμάχιο γης που αγόρασε ο Δήμος. Το μεγάλο έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 13 εκατομμύρια ευρώ και θα αφορά σε 203 εστίες.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η αποπεράτωση και αυτού του έργου να γίνει βάσει των προνοιών των συμβολαίων χωρίς καμία χρονική καθυστέρηση και άλλα προβλήματα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί τάχιστα και άψογα η φοιτητική κοινότητα που από φέτος θα εγκατασταθεί στην Πάφο συνεπεία της έλευσης του ΤΕΠΑΚ. Η εξέλιξη αυτή καθιστά τον Δήμο Πάφου ως τον μοναδικό Δήμο παγκυπρίως που έκτισε εγκαταστάσεις Πανεπιστημίου για να λειτουργήσει στην πόλη και πλέον και τον μοναδικό που κτίζει δικές του φοιτητικές εστίες.

Αναφερόμενος στο θέμα ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, τόνισε ότι όλοι ανησυχούν και δικαίως για την άνοδο των ενοικίων, αλλά η άνοδος σε όλες τις πόλεις μέχρι στιγμής και ιδιαίτερα στην Πάφο δεν προήλθε από την ζήτηση από φοιτητές, αλλά από την ζήτηση απο τους πολλούς οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες που είχαμε τα τελευταία χρόνια και από τους πολλούς επενδυτές των διαβατηρίων που εκτόξευσαν τις τιμές των ακινήτων στα ύψη με κύριο σκοπό να πλουτίσουν κάποιοι, κατά την έκφραση του.

Για όλα αυτά κανένας δεν μιλά, αλλά κάποιοι ανησυχούν και ασκούν κριτική μήπως ανέβουν τα ενοίκια εξαιτίας των φοιτητών, επεσήμανε. Και διερωτήθηκε αν θέση όλων αυτών είναι να μην γίνουν τα πανεπιστήμια. 

Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Πάφου κάνει το καθήκον του και κτίζει και φοιτητικές εστίες, κατέληξε.