Συζητήθηκαν χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μη ανανέωση των συμβολαίων ενοικίασης των κυβερνητικών τσιφλικιών και κλήρων της επαρχίας Πάφου.

Το μέλος της Επιτροπής, βουλευτής Πάφου του ΑΚΕΛ Βαλεντίνος Φακοντής, δήλωσε ότι εδώ και μια δεκαετία, το κράτος δεν έχει ανανεώσει τα συμβόλαια ενοικίασης στους αγρότες που κατέχουν τους κλήρους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη γεωργία της επαρχίας Πάφου και παράλληλα μεγάλη απώλεια κρατικών εσόδων.

Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στους κλήρους του Δήμου Γεροσκήπου και των κοινοτήτων Αχέλειας, Κουκλιών, Κισσόνεργας, Μανδριών και αφορά μεγάλες εκτάσεις εύφορης γεωργικής γης, διευκρινίζει. Οι γεωργοί σήμερα ζουν ένα καθεστώς αβεβαιότητας και γίνονται θύματα εκμετάλλευσης και βανδαλισμών από διάφορους επιτήδειους. Το φαινόμενο καταστροφής καλλιεργειών είναι πολύ συχνό.

Ορισμένοι εκμεταλλεύονται αυτό το καθεστώς αβεβαιότητας και αντλούν τις εκταρικές επιδοτήσεις που απορρέουν από τα τσιφλίκια, με τις υπηρεσίες του κράτους να κλείνουν τα μάτια, καταγγέλλει ο κ. Φακοντής, καλώντας την κυβέρνηση όπως αποδεσμεύσει τους κλήρους που συνδέονται με την επένδυση της Eden City στην παραλία της Γεροσκήπου, που ποτέ δεν υλοποιήθηκε, ώστε να δοθούν οι κλήροι ξανά στους γεωργούς.

Κάλεσε επίσης τα αρμόδια υπουργεία όπως προχωρήσουν το συντομότερο, στην επαναδιάθεση των κλήρων και των κυβερνητικών τσιφλικιών σε γεωργούς, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει χρέος να διασφαλίσει ότι αυτές οι εκτάσεις γεωργικής γης, από τις πιο εύφορες στον τόπο, θα προστατευθούν και θα διατεθούν για γεωργική χρήση.