Το πιστοποιητικό διάκρισης του δικτύου «Παραλιών χωρίς πλαστικά», εξασφάλισε και επίσημα η παραλία ΣΟΔΑΠ του Δήμου Πάφου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του έργου «Keep Our Sand and Sea Plastic Free, Destination Zero Plastic in Cyprus», του TUI Care Foundation και του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου (CSTI).

Το σήμα διάκρισης «Παραλιών χωρίς πλαστικά», παρέλαβε ο  Αντιδήμαρχος Πάφου, Χρίστος Μακαρίου, εκφράζοντας την ικανοποίηση του και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία του εγχειρήματος. Ο κ. Μακαρίου ανέφερε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση της πόλης λαμβάνει τα μηνύματα των καιρών που ολοένα και πιο επιτακτικά θέλουν την ποιότητα ζωής να συνδέεται στενά με το καθαρό και υγιεινό περιβάλλον, σημαντικό στοιχείο του οποίου είναι οι ακτές και η θάλασσα. Σημείωσε επίσης πως η τελετή αποτελεί το επιστέγασμα μιας συστημικής προσπάθειας του Δήμου Πάφου να προσφέρει στους δημότες του καθαρές παραλίες για καλύτερη ποιότητα ζωής.

H Επίτροπος Περιβάλλοντος χαιρετίζοντας τα εγκαίνια της πρώτης «παραλίας χωρίς πλαστικά» στην επαρχία Πάφου, ανέφερε τα πολύ σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Πάφος στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ανάδειξη του αρχαιολογικού, του ιστορικού και του συγχρόνου της πολιτισμού. Η Αντωνία Θεοδοσίου ανέφερε  επίσης ότι η πρωτοβουλία «Παραλία χωρίς πλαστικά» αποτελεί έναυσμα για την σφαιρικότερη αειφόρο διαχείριση των παραλιών και του θαλάσσιού μας περιβάλλοντος με στόχο την εξεύρεση καλών πρακτικών, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κάθε παραλιακής περιοχής, όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, καφετεριών και ξενοδοχείων.

Στον χαιρετισμό που απεύθυνε εκ μέρους της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, ο Λούκας Νικηφόρου  τόνισε το γεγονός ότι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε το μέλλον του τουρισμού μας είναι να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα, στις έξυπνες και καινοτόμες βέλτιστες πρακτικές, και εξέφρασε την επιθυμία  της ΕΤΑΠ  η παραλία ΣΟΔΑΠ να αποτελέσει το έναυσμα για να πραγματοποιηθούν παρόμοιες δράσεις σε όλη την επαρχία τα επόμενα χρόνια.

Με τη σειρά του ο εκτελεστικός διευθυντής του TUI Care Foundation κ. Alexander Panczuk μίλησε για τον στόχο της πρωτοβουλίας «Keep Our Sand and Sea Plastic Free, Destination Zero Plastic in Cyprus» να φέρει σε επαφή τους τουρίστες, τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους κατοίκους, να υλοποιήσουν δράσεις για μείωση της κατανάλωσης του πλαστικού μιας χρήσης στις παράκτιες περιοχές, ώστε να καταλήγει λιγότερο πλαστικό στη θάλασσα, μειώνοντας έτσι την πλαστική ρύπανση.

Μερικές από τις διευκολύνσεις που τοποθετήθηκαν στην παραλία είναι η τοποθέτηση ψύκτη νερού που προσφέρει δωρεάν παγωμένο και φιλτραρισμένο νερό, σημείο καπνιστών, ενημερωτικές πινακίδες, καθώς και ένα έργο τέχνης φτιαγμένο από  πλαστικά απορρίμματα που φτιάχτηκε από μαθητές.