Μετά την προκήρυξη ενδιαφέροντος για ανάληψη της φετινής διοργάνωσης της όπερας της Πάφου, ο φορέας Pafos Aphrodite Festival, που διαχειρίζεται τον ετήσιο θεσμό έπιασε για τα καλά τις τελευταίες μέρες δουλειά για την επαναφορά του θεσμού στο καλεντάρι των εκδηλώσεων του καλοκαιριού.

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού και της ανάθεσης σε εταιρεία, οι άνθρωποι του Pafos Aphrodite Festival υλοποιούν πλέον τα υπόλοιπα διαδικαστικά σκέλη της προεργασίας, ώστε εγκαίρως όλα να είναι έτοιμα για να ξεκινήσει και η διαφημιστική καμπάνια στον διεθνή χώρο, αλλά και οι προπωλήσεις για το τριήμερο της όπερας που αποτελεί πλέον σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός διεθνώς. Ήδη, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό καταγράφεται ένα έντονο ενδιαφέρον από φιλότεχνους για τον θεσμό με συνεχείς επικοινωνίες προς τον Δήμο Πάφου και άλλους οργανισμούς της επαρχίας για το αν η όπερα θα πραγματοποιηθεί κανονικά φέτος και ως προς τις διαδικασίες της αγοράς εισιτηρίων.

Οι εξελίξεις αυτές σκορπούν πλέον ικανοποίηση στους φορείς και πολίτες της Πάφου, οι οποίοι εξέφραζαν τα τελευταία χρόνια έντονες ανησυχίες για το μέλλον του θεσμού, μετά την διακοπή των τελευταίων χρόνων. Οι αρμόδιοι του φορέα πάντως, απέρριπταν τις αιτιάσεις περί κατάργησης του φεστιβάλ όπερας, αποδίδοντας την προσωρινή διακοπή του στις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία. Διαβεβαίωναν δε, ότι θα γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να ετοιμασθούν εγκαίρως τα πάντα το 2024, ώστε ο διεθνής ετήσιος θεσμός που έκανε την Πάφο γνωστή στους κύκλους της όπερας να επανέλθει.

Η κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση της Κύπρου την τελευταία δεκαπενταετία, δεν διοργανώνεται από το 2019 αρχικά ελέω κορωνοιού και την τελευταία διετία για λόγους που δεν έχουν διασαφηνισθεί, αλλά που σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες έχουν να κάνουν αφενός μεν με τις διαφωνίες και διαφοροποιήσεις που οδήγησαν και στην αλλαγή της μετοχικής δομής του οργανισμού και στην γενικότερη υποβάθμιση των θεμάτων πολιτισμού στην πόλη μετά την περίοδο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και αφετέρου με την παραίτηση της υπεύθυνης λειτουργού για τον θεσμό στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου και την φυγή της από τον Δήμο.