Ζωντανές προβολές μικρού και μεγάλου μήκους ταινιών, κινούμενων σχεδίων, ντοκιμαντέρ και ταινιών μυθοπλασίας θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό από την 1η έως τις 5 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου – CYIFF, που φέτος πραγματοποιείται στην καρδιά της Παλιάς Λευκωσίας.

Οι ίδιοι οι σκηνοθέτες θα βρίσκονται στην εκδήλωση, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία για συνεντεύξεις και συζητήσεις με το κοινό.

Οι προβολές περιλαμβάνουν μια ποικιλία διεθνών ταινιών, πλαισιωμένες από τους ταλαντούχους καλλιτέχνες που θα παραβρίσκονται στην Κύπρο. Τα θέματα και οι σχέσεις που εξετάζονται στις ταινίες αναμένεται να αγγίξουν τα συναισθήματα του κοινού και να διευρύνουν τις αντιλήψεις τους για τον κόσμο, ένα κόσμο που πασχίζει να ζήσει με ειρήνη.

Ξεχωρίζει η πρώτη διεθνής προβολή του αυστραλιανού ντοκιμαντέρ «Το τελευταίο βιολί» της Κάρλα Τσάκρα, με θέμα τη ζωή και το έργο του σπουδαιότερου και παραγωγικότερου οργανοποιού της Αυστραλίας, του Κύπριου Χάρη Βατυλιώτη.

Μάλιστα, η έναρξη του φεστιβάλ, την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου, περιλαμβάνει ένα συναρπαστικό κονσέρτο από τους εξαιρετικούς Αυστραλιανούς μουσικούς της ταινίας «The Last Violin», η οποία θα προβληθεί το Σάββατο 4 Νοεμβρίου ως παγκόσμια πρεμιέρα, μετά την επίσημη προβολή της στην Αυστραλία.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει δεξίωση που θα προσφέρει η Πρεσβεία της Αυστραλίας. Το σημαντικό είναι ότι η μουσική εκτέλεση θα είναι στο τελευταίο βιολί του Χάρη Βατυλιώτη, το ίδιο βιολί που εμφανίζεται στην ταινία. Οι Αυστραλοί βιρτουόζοι καλλιτέχνες, που ήρθαν στην Κύπρο αποκλειστικά για να ερμηνεύσουν στο Φεστιβάλ, είναι η Αλεξάνδρα (Άλι) Όσμπορν στο βιολί και ο Ρομάνο Κρίβιτσι στο πιάνο.

Το αποκορύφωμα του Φεστιβάλ είναι η τελετή των Βραβείων Χρυσή Αφροδίτη, θα γίνει στις 5 Νοεμβρίου στο Κινηματοθέατρο Παλλάς, για να αναδείξει την κινηματογραφική αριστεία και τις  καλύτερες ταινίες πρόσφατης παραγωγής που συμμετέχουν στο επίσημο πρόγραμμα. Παρουσιάζουν οι Μάριος Σαρπέτσας και Μάριος Πρίαμος Ιωαννίδης και συμμετέχει το Κλιμάκιο Ξύλινων Πνευστών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων.

  • Λευκωσία, Πολυχώρος Μελίνα Μερκούρη, 1-4 Νοεμβρίου, Θέατρο Παλλάς 5 Νοεμβρίου, cyprusfilmfestival.org

Οι ταινίες του προγράμματος

Υπάρχουν ιδιαίτερες στιγμές ανθρωπιάς και συγκίνησης στις ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών όπως το «Goodbye Julia» από το Σουδάν που κατέκτησε το Βραβείο Ελευθερίας στο Φεστιβάλ των Καννών 2023.

«Goodbye Julia»

Το «Οι Άνθρωποί Μου» της Άννα Ρεζάν και το «Kissufim» της Κέρεν Νεχμάντ μάς ταξιδεύουν από το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα, στην ζωή των νεαρών ανθρώπων στα κιμπούτζ του σήμερα.

Η κωμωδία της Σέρβας Σάντρα Μίτροβιτς «A Three Storey Comedy» μας προσκαλεί στη ζωή ανθρώπων διαφορετικών προσωπικοτήτων μιας πολυκατοικίας που πρέπει να λύσουν ένα κοινό πρόβλημα.

«A Three Storey Comedy»

Το «Universe Zone» του Αλεξάντερ Σαντρεντίνι είναι ένα μυστηριώδες δράμα στην απαγορευμένη Ζώνη μετά την αποκάλυψη, γυρισμένο  στη Λιθουανία και στη Γεωργία και εξερευνά τη δύναμη της αγάπης και της μνήμης σε έναν κόσμο που έχει διαλυθεί από πολέμους με εμφανείς αναφορές στον Ταρκόφσκι.

Εμπνευσμένο από την κίνηση της κάμερας στο «Love Exposure» του Σιόν Σόνο και το θέμα του «Stroszek» του Βέρνερ Χέρτσογκ, είναι το «Ocean City Monster Building» του Κρις Λέιν.

«Ocean City Monster Building»

Αναφερόμενοι στην κατηγορία Μεγάλου Μήκους Ταινιών Βετεράνων, είναι αυτονόητο ότι οι ταινίες θα εξάπτουν τη φαντασία. Ετοιμαστείτε να μπείτε στον κόσμο των παραμυθιών, όπως στο Τσέχικο παραμύθι του Ίβο Μαχάρατσεκ για τα δύο βασίλεια, «Τα Μυστικά ενός Παλιού Πυροβόλου 2» το οποίο  θα εκπροσωπηθεί από τον διάσημο ηθοποιό και μουσικό Βάτσλαβ Μπάρτα.

«Η Ζωγραφιά του Θεού», κωμωδία του Γιάννη Κανελλόπουλου, βασισμένη στο βραβευμένο σενάριο του Ιάκωβου Μυλωνά, μας εμπνέει και μας συγκινεί με τη δύναμη ψυχής των ατόμων με ειδικές ικανότητες, θέτει ως στόχο την επανατοποθέτηση των ΑμεΑ στο κοινωνικό σύνολο με νέα ώθηση, αλλά και δυναμική, θα προβληθεί στην έναρξη του Φεστιβάλ.

«Η Ζωγραφιά του Θεού»

Παράλληλες εκδηλώσεις

Οι παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

α. Η ετήσια Στρογγυλή Τράπεζα του Κινηματογράφου του Φεστιβάλ CYIFF περιλαμβάνει παρουσιάσεις προτάσεων για νέα έργα από σκηνοθέτες και παραγωγούς και ενδιαφέρουσες συζητήσεις στις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

«Σπάζοντας Τα Όρια: Προκλητικά Στερεότυπα στις Τέχνες» και

«Συνδυάζοντας την Ασημένια Οθόνη και τη Θεατρική Σκηνή: Εξερεύνηση της Τέχνης της Μουσικής Σύνθεσης για Ταινίες και Θεατρικά έργα, και οι  Κύριες Διαφορές».

Σημαντικοί ομιλητές για τις συζητήσεις περιλαμβάνουν την Τζούλι Τζοοχί Τζον, συνθέτρια μουσικής, τραγουδίστρια και σκηνοθέτρια γνωστή για το έργο της στη Νότια Κορέα στην ταινία «Happen to Happen». Επιπλέον, θα υπάρξει μια παρουσίαση για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη – Μέσα & Πολιτισμός».

β. Φωτογραφική έκθεση «20 plus ONE – Unchained silence» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γυναικών στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση στην Κύπρο. Ο φακός του Στέφανου Κουρατζή  αποκαλύπτει τη σιωπηλή δύναμη των γυναικών που έχουν υποστεί βία, σε οποιαδήποτε μορφή,  καθώς προχωρούν οπτικά προς την ανάκτηση της ελευθερίας.

Προς τιμήν του αρχικού Καλλιτεχνικού Διευθυντή του, Σχεδιαστή Παραγωγής  των ταινιών του Τζον Κασαβέτη, Φαίδων Παπαμιχαήλ, και του γιου του, Φαίδων Παπαμιχαήλ του Νεότερου, Διευθυντή Φωτογραφίας (Indiana Jones 2023), που είναι υποψήφιος για Όσκαρ πολλές φορές, το Φεστιβάλ  ίδρυσε το Τεχνικό Βραβείο Βραβείο Φαίδων Παπαμιχαήλ, το οποίο απονέμεται για την Καλύτερη Παραγωγή και/ή Καλύτερη Φωτογραφία σε ταινία που συμμετέχει στο Φεστιβάλ.

Ένα εξέχον διεθνές πάνελ, που περιλαμβάνει τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιάννη Αϊβάζη, τη Δανή σκηνοθέτρια Σοφί Βίμπεκε Μουασιά, τον ηθοποιό και παραγωγό Βαλεντίν Νονιέλα (Casino Royale), την Αμερικανίδα σκηνοθέτρια και παραγωγό Βικτώρια Γκρίν, τον Ινδό παραγωγό Βίβεκ Σινγκάνια, τον Αμερικανό παραγωγό Τζορτζ F. Ρόμπερσον (Venice Festival Queer Lion για το «Χόσε»), και τη δημοσιογράφο Μπέτζεϊ Μπράουν, καθώς και άλλους, θα λειτουργήσει ως κριτές για τα Βραβεία Χρυσή Αφροδίτη.

Το τελευταίο βιολί

Έχοντας δημιουργήσει με τα χέρια του 800 βιολιά, ο Harry Vatiliotis είναι πιθανόν ο πιο σπουδαίος και πλέον παραγωγικός οργανοποιός της Αυστραλίας – ένας δάσκαλος της τέχνης που εξειδικεύεται στη δημιουργία μουσικών οργάνων με χορδές, λαιμό και ηχητικό κιβώτιο.

Αυτός ο κυπριακής καταγωγής Αυστραλός τεχνίτης απολαμβάνει τόσο μεγάλη εκτίμηση, ώστε δημιουργήθηκε ένα ντοκιμαντέρ προς τιμήν του από τη σκηνοθέτρια Κάρλα Τσάκρα και τον παραγωγό/ συνθέτη Ρομάνο Κρίβιτσι. Εξερευνά από κοντά το ταξίδι του Harry καθώς κατασκεύαζε με μεράκι το 800ό και τελευταίο του βιολί. Η ταινία αναδεικνύει επίσης την αγαπημένη σύζυγό του, Μαρία, και τον μουσικοσυνθέτη Κρίβιτσι, που έχει μακροχρόνια φιλία με τον Harry.

Μετά την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας στην Αυστραλία πέρσι, το ντοκιμαντέρ κάνει το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κύπρου και στη συνέχεια στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Bridges στην Κόρινθο.