Μεγαλεπήβολα είναι τα σχέδια για τον χώρο των πρώην διυλιστηρίων στον δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας, τον οποίο ο Δήμος Λάρνακας θέλει να μετατρέψει σε φοιτητούπολη, μέσω της συγκέντρωσης Σχολών διαφόρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ο στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να δοθεί νέα πνοή, στην πιο υποσχόμενη περιοχή της πόλης, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί ραγδαία λόγω της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και γκαζιού. 

Ήδη, όπως ανέφερε στον «Φ», ο δήμαρχος, Ανδρέας Βύρας, ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ), για παραχώρηση μέρους του χώρου των πρώην διυλιστηρίων, καθώς και του ιστορικού κτηρίου. Η ΚΕΤΑΠ, είναι δημόσιος οργανισμός και σύμφωνα με τους όρους εντολής του, υποχρεούται, μόλις απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις γκαζιού, να καθαρίσει το έδαφος και ακολούθως να παραδώσει την γη στο κράτος.

Επιδίωξη του Δήμου Λάρνακας, είναι να πετύχει καταρχήν συμφωνία με την ΚΕΤΑΠ, που είναι πολύ θετική στην πρόταση και ακολούθως όταν παραδοθεί η γη, να συνάψει νέα συμφωνία με το κράτος. Σε αυτό το στάδιο, έχει ζητηθεί το υφιστάμενο κτήριο καθώς και χώρος πέριξ αυτού, ωστόσο, απώτερος στόχος είναι να επιτευχθεί η μίσθωση και άλλης γης στα πρώην διυλιστήρια, που έχουν συνολική έκταση 26.000τ.μ. «Η πρόθεσή μας είναι οποιοδήποτε πανεπιστήμιο έρθει στην πόλη, η μόνιμη λύση να είναι στην περιοχή. Θέλουμε να γίνει εκεί ένας χώρος πανεπιστημιακών Σχολών. Ήδη απέναντι από τα διυλιστήρια έγινε και το ιδιωτικό πανεπιστήμιο American University. Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο αναπτύσσεται από φέτος και προσπαθεί να κλείσει συνεργασίες, που είναι μια πολύ καλή εξέλιξη για την πόλη», ανέφερε ο κ. Βύρας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φεύγουν τα διυλιστήρια και έρχεται επένδυση «μαμούθ»

Σημειώνεται πως η δημιουργία πανεπιστημίων στην περιοχή, εντάχθηκε και στο Σχέδιο Περιοχής, οπόταν δεν θα χρειαστεί η εκπόνηση αδειών κατά παρέκκλιση. 

Ιατρική Σχολή από το Λίβανο στο κτήριο

Στο ιστορικό κτήριο της ΚΕΤΑΠ αναμένεται να στεγαστεί η Ιατρική Σχολή του University of Balamand, που συνήψε τον περασμένο Απρίλιο συμφωνία με το πανεπιστήμιο UCLan Cyprus. Το University of Balamand, είναι το δεύτερο στη γενική κατάταξη, ανάμεσα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα του Λιβάνου. Ήδη για τα σχέδια της Ιατρικής Σχολής που θα δημιουργηθεί, εργάζεται αρχιτέκτονας, ο οποίος ορίστηκε από το πανεπιστήμιο. 

«Υπολογίζουμε πως θα μπορέσουν ν’ αρχίσουν μαθήματα στο χώρο το 2025. Τα πρώτα χρόνια που είναι pre-medicine, τα μαθήματα μπορούν να γίνονται στις εγκαταστάσεις του UCLan Cyprus στην Πύλα. Εμείς θα ετοιμάσουμε όλες τις διαδικασίες από πριν και θα κάνουμε όλα τα έργα ανακαίνισης του κτηρίου». 

Ο χώρος προορίζεται εξάλλου και για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι διαπραγματεύσεις με το ΤΕΠΑΚ, που αρχίζει τον Σεπτέμβριο το πρώτο του μεταπτυχιακό στη Λάρνακα, βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και εντός του επόμενου εξαμήνου, θα υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις για τη δημιουργία πανεπιστημιακού τμήματος ή ακαδημαϊκών οντοτήτων στην πόλη. 

«Θα γίνει η Σχολή της Θάλασσας»

Στην περιοχή προγραμματίζεται να στεγαστεί και η Πανεπιστημιακή Σχολή «Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας», για τη δημιουργία της οποίας αγωνίζεται την τελευταία εξαετία η πόλη και αποτελεί εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παρά την απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου, να βάλει τέλος στα σχέδια για δημιουργία της, επικαλούμενο «υψηλό κόστος», ο Δήμος Λάρνακας, είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει τη Σχολή. 

«Για μας το κεφάλαιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, δεν έκλεισε. Εάν το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η κυβέρνηση, όμως κρίνουν ότι δεν μπορεί να γίνει Σχολή, τότε αυτό θα γίνει από το CMMI, που προσπαθεί να μετεξελιχθεί σε πανεπιστημιακή Σχολή».

Το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI), έχει ήδη δημιουργήσει ομάδα με επικεφαλής πρώην καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με στόχο την μετεξέλιξή του σε πανεπιστημιακή σχολή. Η πρώτη φάση της επέκτασής του πολλά υποσχόμενου Κέντρου Αριστείας, θα γίνει στο Μακένζι και η δεύτερη στον χώρο των πρώην διυλιστηρίων. 

Ενώπιον των τοπικών Αρχών της Λάρνακας, βρίσκονται πάντως και άλλες προτάσεις για πανεπιστημιακές σχολές στο χώρο, οι οποίες τυγχάνουν επεξεργασίας. 

Εντός του 2023 οι πρώτες επένδυση στην περιοχή

Εν τω μεταξύ, στην περιοχή του δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας υπάρχει εδώ και καιρό μεγάλη ζήτηση για αναπτύξεις. Εκτός από το master plan που ετοιμάζει η Πετρολίνα, κατατέθηκαν οι πρώτες αιτήσεις για αναπτύξεις δίπλα από τον Ναυτικό Όμιλο, από Ισραηλινούς επενδυτές. Η αίτηση αφορά στη δημιουργία δύο δεκαπενταόροφων κτηρίων για  ξενοδοχειακή και οικιστική χρήση. Εκτιμάται πως η υλοποίηση των πρώτων ιδιωτικών έργων στην περιοχή, μάλιστα, θα ξεκινήσει εντός του 2023. Θα δημιουργηθούν, επίσης, πολλά έργα δημόσιας ωφελείας και ήδη άρχισαν επαφές με τα δημόσια έργα, προκειμένου να ανακτηθεί μέρος της παραλίας της περιοχής. Μεταξύ άλλων θα δημιουργηθούν πάρκα, πλατείες, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι.