Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Φ» επιμένουν και ενισχύουν την τεκμηριωμένη πλέον διασύνδεση της Κύπρου με το υπό διερεύνηση σκάνδαλο υποκλοπών που απασχολεί την Ελλάδα από τον περασμένο Απρίλιο.

Τη σχέση αυτή τεκμηριώνουμε και σήμερα, παρουσιάζοντας την περίπτωση Ελληνοκύπριας που υπήρξε υπάλληλος και αξιωματούχος σε εταιρείες των επιχειρηματιών Ταλ Ντίλιαν (WiSpear) και Αβραάμ Σαχάκ Άβνι, οι οποίοι απασχολήσαν έντονα τις κυπριακές Αρχές με αφορμή την υπόθεση του βαν παρακολουθήσεων (11/2019).

Ως γνωστόν, η ιστοσελίδα ερευνητικής δημοσιογραφίας Inside Story, αποκάλυψε την περασμένη άνοιξη πως το κινητό του Ελλαδίτη δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη, παρακολουθείτο για 10 εβδομάδες μέσω του λογισμικού Predator. Μετέπειτα έγινε γνωστό ότι ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τέθηκε υπό παρακολούθηση (με επισυνδέσεις) από την Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), ενώ έγινε απόπειρα προκειμένου να προσβληθεί το κινητό του τηλέφωνο με το Predator.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν στις παραιτήσεις (5/8) του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος και του Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος εκτελούσε χρέη γενικού γραμματέα του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Όπως σημειώσαμε και πιο πάνω η διασύνδεση των υποθέσεων μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας, αποδεικνύεται και με τη συμμετοχή ιδιωτικής υπαλλήλου στο Δ.Σ. εταιρείας που ελέγχθηκε στην Ελλάδα με αφορμή το σκάνδαλο υποκλοπών και είχε σχέση με το βαν παρακολουθήσεων, το κτήριο στη Λάρνακα (Novel Tower), τους Άβνι και Ντίλιαν, καθώς και συσχετιζόμενων εταιρειών με τους προαναφερθέντες.

Πρόκειται για 44χρονη που αρχικά ήταν διευθύντρια των κυπριακών εταιρειών του Αβραάμ Σαχάκ Άβνι, μετέπειτα βρέθηκε να έχει συμμετοχή σε τουλάχιστον μια επιχειρηματική οντότητα του συσχετιζόμενου με το Pegasus και το Predator, Ταλ Ντίλιαν, ενώ κατέληξε να είναι η μοναδική αξιωματούχος στην «APOLLO TECHNOLOGIES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» στην Ελλάδα. Η APOLLO συνδέεται και από ελλαδικά δημοσιεύματα με την Intellexa, συμφερόντων του Ντίλιαν, που έδρευε στην Κύπρο, αλλά μετεγγράφηκε στην Αθήνα μετά και τον σάλο που προκλήθηκε στο νησί μας με το διαβόητο βαν παρακολουθήσεων (11/2019).

Αναλυτικά: 

•    Σύμφωνα με ενημερωτικό επτασέλιδο σημείωμα της Αστυνομίας (12/9/2016) για την NCIS Intelligence and Security Services LTD, η εταιρεία με έδρα κτήριο στην Αλέξανδρου Παναγούλη στη Λάρνακα (Novel Tower), είναι συμφερόντων του Αβραάμ Σαχάκ Άβνι, συνεργάτη του Ταλ Ντίλιαν. Λόγω του ότι ο Άβνι δεν είχε ιδιότητα ευρωπαίου πολίτη άλλαξε σύνθεση της εταιρείας και όρισε ως διευθύντρια την Ελληνοκύπρια Κ.Θ.

•    Η Κ.Θ. θήτευσε ως αξιωματούχος κι άλλων εταιρειών με τις οποίες σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα ο Άβνι. Πρόκειται για τις ακόλουθες: CIS TECHNOLOGIES LTD, CIS INTERNATIONAL LIMITED, CIS GLOBAL SECURITY SOLUTIONS LIMITED, NOACO MANAGEMENT LIMITED και PEGASUS FLIGHT CENTER LIMITED.

•    Η Κ.Θ. τον Δεκέμβριο του 2019 ελέγχθηκε από την Αστυνομία, ως υπάλληλος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του βαν παρακολουθήσεων, WiSpear. Αυτό καταγράφεται και σε δικογραφία. Η WiSpear αποδεδειγμένα συνδέεται με την Intellexa και τον Ταλ Ντίλιαν.

•    Στις 24/6/2021 η 44χρονη εκλέχθηκε «Σύμβουλος-Διαχειριστής» της εταιρείας «APOLLO TECHNOLOGIES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», που είναι εγγεγραμμένη στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Το πιο σημαντικό είναι ότι η Apollo ελέγχθηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) με αφορμή τις καταγγελίες για παρακολούθηση του Ελλαδίτη δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη για χρονική περίοδο 10 εβδομάδων. Η εν λόγω έρευνα ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο.

«Απαράδεκτη τοποθέτηση»

Ο «Φ» την περασμένη Τετάρτη τεκμηρίωσε πώς ο Άβνι, ο Ντίλιαν, το κτήριο που στέγαζε τις εταιρείες τους στη Λάρνακα και η υπόθεση με το βαν σχετίζονται με τη Cytrox, που δημιούργησε το Predator. Αναδείξαμε συγκεκριμένα τον ρόλο της κυπριακής Poltrex Limited και του μόνιμου κάτοικου Καναδά, Γιαρόν Λεβγκόρεν, που αποτελούν τον συνδετικό κρίκο.

Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, σχολιάζοντας το δημοσίευμα ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κάποια διασύνδεση, εντούτοις πολιτικές δυνάμεις αντέδρασαν. 

Ενδεικτικές είναι οι χθεσινές τοποθετήσεις του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη. Σε δηλώσεις του στον «Φ» για τον ρόλο της Poltrex που αποκαλύψαμε προχθές, σχολίασε ότι «αυτή η συνεχιζόμενη σιωπή από πλευράς των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας γίνεται ολοένα και πιο ύποπτη». Χαρακτήρισε, μάλιστα, ως «απαράδεκτη και παραπλανητική» την τελευταία κυβερνητική τοποθέτηση. Κατέληξε λέγοντας ότι «το θέμα θα συζητηθεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα απασχολήσει την αρμόδια εξεταστική επιτροπή για το Pegasus και άλλα συναφή λογισμικά και η οποία θα ζητήσει εξηγήσεις».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Εταιρείες και τεχνάσματα

Τα Panama και τα Pandrora Papers αποκάλυψαν τον τρόπο που λειτουργούσαν επιχειρηματίες μέσω εταιρειών-κελύφη και άλλων τεχνασμάτων. Στην ουσία αξιοποιούσαν «τρύπες» στην εθνική νομοθεσία χωρών και κρατούσαν τις αξιοπερίεργες δραστηριότητές τους μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Το θέμα ήταν κυρίως ηθικό. Κι ασφαλώς υπήρχε σκάνδαλο στην όλη υπόθεση.

Βέβαια, στο νησί μας τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα τελευταία δημοσιεύματα φανέρωσαν στην ουσία τον ρόλο κάποιων εταιρειών σε Κύπρο και Ελλάδα. Μέσω αυτών αναδείχθηκε η διασύνδεσή της υπόθεσης του βαν παρακολουθήσεων και άλλων προσώπων που πρωταγωνίστησαν τότε, με επιχειρηματικές οντότητες στην Αθήνα που ελέγχονται από τις εκεί Αρχές για υποκλοπές σε κινητά τηλέφωνα πολιτικού και δημοσιογράφου. Είναι ενδεικτική και η περίπτωση της κυπριακής Poltrex. Για την κυβέρνησή μας, όμως, δεν υπάρχει θέμα προς διερεύνηση…