Το νέο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών/παραβίασης του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας στην Ελλάδα, επανέφερε για τα καλά στο προσκήνιο την υπόθεση με το βαν παρακολουθήσεων.

Παρ’ όλο που για τις διωκτικές Αρχές της Κύπρου και την Κυβέρνηση θεωρείτο κλειστή με τη δικαστική καταδίκη της εταιρείας Wi Spear Systems LTD (22/2/2022), είναι ηλίου φαεινότερον πως πολιτικές δυνάμεις και κοινωνία έχουν το αίσθημα πως η υπόθεση κουκουλώθηκε (βλ. δηλώσεις ευρωβουλευτών Γ. Γεωργίου και Δ. Παπαδάκη).

Η καχυποψία δεν είναι τυχαία. Η προσπάθεια μας για να πέσει φως στο κεφάλαιο των παρακολουθήσεων που άρχισε από το 2017, οδηγεί σε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα: Η Αστυνομία και γενικά οι Αρχές έχουν επιδείξει ανοχή στις εταιρείες με λογισμικά παρακολούθησης. Στο επίκεντρο του εγχειρήματός μας βρέθηκε ένα εσωτερικό σημείωμα της Αστυνομίας ημερομηνίας 12/9/2016 που εξασφαλίσαμε αυτούσιο, καθώς και άλλα στοιχεία τα οποία προέκυψαν κατά την τελευταία πενταετία. Το σημείωμα έκτασης επτά σελίδων που συνοδεύεται από το πελατολόγιο εταιρείας παρακολουθήσεων (intelligence), δείχνει την παθητική στάση της Αστυνομίας ή/και τη σκανδαλώδη ανοχή σε κάποια φαινόμενα.

Στις ακόλουθες αράδες παραθέτουμε 14 σημεία που δεν αφήνουν αμφιβολίες για τις στενές σχέσεις μεταξύ Αστυνομίας Κύπρου, υπηρεσιών της Δημοκρατίας και εταιρειών που παράγουν τεχνολογία παρακολουθήσεων. Ταυτόχρονα, αιτιολογούν πλήρως την καχυποψία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

1. 5/8/2019 – Η στενή συνεργασία Αβραάμ Σαχάκ Άβνι (NCIS Intelligence Services Ltd) και Ταλ Ντίλιαν, οι οποίοι «μοιράζονταν» ακόμα και υπαλλήλους:  Το πρώην στέλεχος δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ και επιχειρηματίας -πλέον- Ταλ Ντίλιαν, ήρθε στο προσκήνιο τον Αύγουστο του 2019, όταν σε δημοσίευμα του Forbes παρουσίαζε τις δυνατότητες του περιλάλητου μαύρου van στους δρόμους της Λάρνακας. Χάρη στον τεχνολογικό εξοπλισμό του μπορούσε να γίνει «εισβολή» με κακόβουλο λογισμικό σε οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο σε ακτίνα 500 μέτρων και να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στη συσκευή. Όταν το ρεπορτάζ αναδημοσιεύτηκε σε κυπριακή ιστοσελίδα (11/2019) το θέμα πήρε διαστάσεις με την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ. Ακολούθησε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο και έρευνα της Αστυνομίας. Από την οποία, διαφάνηκε ότι ο Ντίλιαν της WiSpear και Intellexa ήταν στενός συνεργάτης του Αβραάμ Σαχάκ Άβνι. Ενός συμπατριώτη του που βρισκόταν πίσω από τουλάχιστον τέσσερις εγγεγραμμένες εταιρείες στην Κύπρο και απασχολούσε την ΚΥΠ, αστυνομικούς κύκλους, αλλά και άτομα τα οποία σχετίζονται με τον τομέα της ασφάλειας και συναφών υπηρεσιών. Οι εταιρείες των Ντίλιαν και Άβνι συνεργάζονταν στενά. Συστεγάζονταν στο ίδιο κτήριο στη Λάρνακα (Novel Tower), ενώ το περιλάλητο βαν ανήκε μεν στον Ντίλιαν, αλλά ήταν σταθμευμένο σε χώρο που χρησιμοποιούσε ο Άβνι. Είναι ενδεικτικό ότι γυναίκα υπάλληλος που παρουσιαζόταν ως διευθύντρια εταιρειών του τελευταίου, συνελήφθη (Δεκέμβριος 2019) ως εργοδοτούμενη του Ντίλιαν.

 

 

 

2. 12/9/2016 – Πωλεί κατασκοπευτικά όργανα, ασχολείται με ευρύ φάσμα υπηρεσιών και είναι στενός συνεργάτης της Αστυνομίας: Μετά το δημοσίευμα του Forbes, αναδείχθηκε η σχέση μεταξύ του Ταλ Ντίλιαν και του Αβαάμ Σαχάκ Άβνι. Κατά συνέπεια, αρκετά βλέμματα στράφηκαν στον δεύτερο. Όπως αποδείχθηκε, είχε απασχολήσει έντονα την Αστυνομία περίπου τρία χρόνια προηγουμένως. Έκθεση που είχε ετοιμαστεί από αξιωματικό της Αστυνομίας τον Σεπτέμβριο του 2016, σκιαγραφούσε τον κ. Άβνι και έριχνε φως στις δραστηριότητές του και κυρίως την πιο ενεργή από τις τέσσερις εταιρείες που φερόταν να ελέγχει, την NCIS Intelligence and Security Services Ltd. Η NCIS, σύμφωνα με την έκθεση του αξιωματικού, ασχολείτο «με ευρύ φάσμα υπηρεσιών» αλλά και «πώληση κατασκοπευτικών οργάνων». Πάντως, την ίδια στιγμή, που η ίδια η Αστυνομία ανέφερε ότι η NCIS έχει αξιοπερίεργη δραστηριότητα, είχε πάρε-δώσε με την εταιρεία. Στο πελατολόγιο της NCIS παρουσιάζονταν υπηρεσίες και τμήματα της Αστυνομίας. Η NCIS εντός της περιόδου 2014-15 πώλησε «σύστημα ασφαλείας» στο Αρχηγείο Αστυνομίας, έκανε εκπαίδευση στα μέλη του Γραφείου Ανάλυσης και Στατιστικής Εγκλήματος (Τμήμα Α΄ – Αρχηγείο Αστυνομίας), ενώ την περίοδο 2015-16 εγκατέστησε σύστημα ασφαλείας στο γραφείο του διευθυντή της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών.

3. 16/7/2014 – Συνελήφθησαν δύο αστυνομικοί των βάσεων με κατασκοπευτικά όργανα που αγόρασαν από NCIS, αλλά η υπόθεση έκλεισε: Σύμφωνα με το εσωτερικό σημείωμα, τον Ιούλιο του 2014 σημειώθηκε μια πρωτοφανής υπόθεση που ενέπλεκε την NCIS, ωστόσο, η Αστυνομία αποφάσισε να την αρχειοθετήσει χωρίς προφανή λόγο. Τη χαρακτήρισε ως Μη Αστυνομικής Φύσεως Υπόθεση (ΜΑΦΥ). Η Αστυνομία είχε διερευνήσει ενδεχόμενη παραβίαση του περί Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας Νόμου (παρακολούθηση συνδιαλέξεων), με την NCIS να φερόταν ως άμεσα εμπλεκόμενη. Κατόπιν ελέγχου που είχε διενεργήσει η Αστυνομία σε δύο οχήματα στις 16/7/2014, είχε εντοπίσει τέσσερις ηλεκτρονικές συσκευές σε δερμάτινη τσάντα. Οι οδηγοί των οχημάτων, δύο Ελληνοκύπριοι αστυνομικοί των Βρετανικών Βάσεων, όπως είχαν καταθέσει σε μεταγενέστερο στάδιο, είχαν προγραμματισμένη συνάντηση με υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Φρουράς για εξετάσεις στο γραφείο του, μέσω των εν λόγω οργάνων. Ο ένας εκ των δύο είπε στο ΤΑΕ Αρχηγείου ότι σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς «διενήργησαν εξετάσεις στο γραφείο του στην παρουσία του». Στο εν λόγω ενημερωτικό σημείωμα αναφέρονταν τα ακόλουθα: «Μια εξ αυτών (σημ. εννοεί συσκευή) ανιχνεύει κλειστό σύστημα παρακολούθησης και οι άλλες τρεις κοριούς και όπως ισχυρίστηκαν, εξασφάλισαν τις εν λόγω συσκευές από την εταιρεία NCIS INTELLIGENCE AND SECURITY SERVICES LTD. Στη συνέχεια βάσει δικαστικού εντάλματος ερευνήθηκαν τα γραφεία, δύο οχήματα της εταιρείας και οι οικίες των υπευθύνων της χωρίς να ανευρεθεί οτιδήποτε».

 

 

 

4. 12/9/2016 – Η αστυνομική Δύναμη συνδέει την εταιρεία με εγκληματικό στοιχείο: Στο εσωτερικό σημείωμα καταλογιζόταν στον Άβνι ότι συνεργάστηκε στον τομέα παροχής υπηρεσιών ασφαλείας με πρόσωπο, το οποίο απασχόλησε αρκετές φορές τις Αρχές. Το εν λόγω άτομο είχε άμεση σχέση με εταιρεία υπηρεσιών ασφαλείας και είχε εξασφαλίσει μεγάλο αριθμό συμβολαίων περιπολικής φρούρησης (40 μαγαζιών).

 

 

 

5. 31/7/2013 – Τμήμα της Αστυνομίας έψαχνε λογισμικό παρακολούθησης στην Ιταλία και εν τέλει συνεργάστηκε με τον Άβνι: Αξιωματικός της Αστυνομίας είχε αναζητήσει συνεργασία με την The Hacking Team το καλοκαίρι του 2013. Πρόκειται για την ιταλική εταιρεία που ήταν αυθεντία στον τομέα των λογισμικών παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών (Davinci και Galileo). Είχε στείλει σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα στην εν λόγω εταιρεία, στις 31 Ιουλίου του 2013. Ωστόσο, η συνεργασία δεν υλοποιήθηκε, καθώς πριν ο εν λόγω αξιωματικός προχωρήσει σε συμφωνία, η ΚΥΠ είχε εξασφαλίσει λογισμικό από την ίδια εταιρεία και δεν υπήρχε πλέον ανάγκη. Ο εν λόγω αξιωματικός σε e-mail του προς την The Hacking Team στις 24/1/2014, σημείωνε: «Όπως θα έχετε πιθανότατα ενημερωθεί, μια ειδική υπηρεσία πληροφοριών της Αστυνομίας μας, ήδη έχει τις λύσεις σας και τα προϊόντα σας». Το Τμήμα που υπηρετούσε ο εν λόγω αξιωματικός, σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν, λίγους μήνες αργότερα βρέθηκε να συνεργάζεται με τη NCIS. Σύμφωνα με το πελατολόγιο της εταιρείας για την χρονική περίοδο 2014-15, η εταιρεία του Άβνι έκανε εκπαίδευση στο Γραφείο Ανάλυσης και Στατιστικής Εγκλήματος…

 

 

 

6. 4/4/2013 – Επαφές Άβνι με την εταιρεία «The Hacking Team» για το Skype: O κ. Άβνι βρισκόταν σε επαφές με τη γνωστή εταιρεία ‘The Hacking Team’ που το 2015 βρέθηκε στο προσκήνιο με αφορμή το σκάνδαλο παρακολουθήσεων της ΚΥΠ. Είχε στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στις 4/4/2013 ζητώντας πληροφορίες για προϊόντα της ιταλικής εταιρείας. Ο κ. Άβνι ενημέρωνε ότι ήδη χρησιμοποιεί τα συστήματα Nice της The Hacking Team και προσέθετε: «Έχουμε έναν πελάτη που ενδιαφέρεται για τις λύσεις σας στο Skype, έτσι πείτε μας αν μπορούμε να έχουμε πληροφορίες για τα προϊόντα σας». H ιταλική εταιρεία ‘The Hacking Team’ είχε πωλήσει στην Κυπριακή Δημοκρατία το λογισμικό παρακολουθήσεων Galileo. Όταν το 2015 διέρρευσαν πληροφορίες για την αγορά του, ο τότε προϊστάμενος της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Ανδρέας Πενταράς, παραιτήθηκε στον απόηχο των αποκαλύψεων.

7. 08/02/2017 – Η έρευνα της Αστυνομίας για το 7σέλιδο εσωτερικό σημείωμα που δεν οδήγησε πουθενά:  Τον Φεβρουάριο του 2017, μετά από ρεπορτάζ του υπογράφοντα για τις δραστηριότητες του Αβραάμ Σαχάκ Άβνι (08/02/2017 – «Εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων φέρεται να πωλεί παράνομα κατασκοπευτικά όργανα στην Κύπρο»), η ηγεσία της Αστυνομίας είχε δώσει οδηγίες προκειμένου να γίνει σχετική διερεύνηση. Δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση για την τύχη της έρευνας.

 

 

 

8. 30/5/2020 – Μπαινόβγαιναν αξιωματικοί της Αστυνομίας και μέλη της ΚΥΠ στα γραφεία της Λάρνακας: Πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν (30/5/2020) και δεν διαψεύστηκαν έφεραν αστυνομικούς και μέλη της ΚΥΠ να επισκέπτονται πολύ συχνά τα γραφεία όπου στεγάζονταν οι εταιρείες Άβνι και Ντίλιαν στη Λάρνακα. Αυτές οι πληροφορίες ενέπλεκαν και αστυνομικό που είχε αποσπαστεί και υπηρετούσε στο κλιμάκιο της ΚΥΠ στη Λάρνακα. Εξάλλου, συγκεκριμένο μέλος της ΥΚΑΝ φερόταν να συνεργάστηκε με την εταιρεία του Ταλ Ντίλιαν (Intellexa – WiSpear) και να εισήλθε στο VAN. Ο πρώην Διοικητής της ΥΚΑΝ, Γλυκέριος Λεοντίου, είχε διαψεύσει ότι στέλεχος της υπηρεσίας του είχε οποιαδήποτε σχέση με τις υπό έλεγχο εταιρείες, όμως, βάσει της δικής μας πληροφόρησης αναφερόταν στη θητεία του (είχε αναλάβει από τον Ιούνιο του 2018). Άλλη πηγή ανέφερε ότι ανώτερο μέλος της Αστυνομίας των Βάσεων Δεκέλειας είχε πολύ συχνά επαφές με τον κ. Άβνι. Διασταυρωμένες πληροφορίες μας, φέρουν πρόσωπο που είναι αποσπασμένο στην ΚΥΠ και έχει ως ενασχόλησή του τον τομέα της ασφάλειας στις τηλεπικοινωνίες και το οποίο εργάζεται για ανώτατο στέλεχος της Πολιτείας, να ενεπλάκη από την πρώτη στιγμή στις αστυνομικές έρευνες για το βαν που έγιναν στη Λάρνακα.

 

 

 

Του δόθηκε άδεια οπλοφορίας

9. 24/3/2016 – Η άδεια οπλοφορίας που παραχωρήσαμε στον κ. Άβνι: Ο Αβραάμ Σαχάκ Άβνι έχει λάβει άδεια οπλοφορίας (24/3/2016) από την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή η παράμετρος εξετάστηκε κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης του βαν, αλλά δεν φαίνεται να προέκυψε κάτι μεμπτό.

10. 19/7/2020 – Η Αστυνομία ζήτησε κατάθεση από δημοσιογράφο για έγγραφα που εξασφάλισε σε σχέση με την NCIS: Ενώ οι αστυνομικές έρευνες για την υπόθεση του βαν παρακολουθήσεων ήταν σε εξέλιξη, από το Αρχηγείο Αστυνομίας δόθηκαν οδηγίες για διερεύνηση με στόχο να εξακριβωθεί πώς είχαν φτάσει έγγραφα στα χέρια δημοσιογράφου και συγκεκριμένα στον υπογράφοντα. Ο δικηγόρος Άντρος Πελεκάνος ενεργώντας για λογαριασμό των Ντίλιαν και Άβνι, με επιστολή του ημερομηνίας 22/11/2019 στον τότε αρχηγό Αστυνομίας, Κύπρο Μιχαηλίδη, εξέφραζε δυσαρέσκεια για διαβαθμισμένο έγγραφο που διέρρευσε στον Τύπο για τον κ. Άβνι. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα από πλευράς μελών του Σώματος. Αναφερόταν στο εσωτερικό σημείωμα της Αστυνομίας στις 12/9/2016 (για την NCIS και τον κ. Άβνι), αποσπάσματα του οποίου είχαμε ήδη δημοσιεύσει. Όταν αποκαλύψαμε και την επιστολή του κ. Πελεκάνου τον Μάιο του 2020, ο τελευταίος κάλεσε την Αστυνομία να διερευνήσει τη νέα διαρροή. Ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου επισκέφτηκαν στις 19/7/2020 τον υπογράφοντα και του υπέβαλαν ερωτήσεις για τις διαρροές. Ωστόσο, δεν ανταποκριθήκαμε, επικαλούμενοι το δημοσιογραφικό απόρρητο.

11. 7/8/2022 – Η σύνδεση με Ελλάδα και το σύνδρομο άρνησης της κυπριακής κυβέρνησης: Μετά τις διαστάσεις που πήρε στην Ελλάδα το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, προέκυψε σχέση της Κύπρου με το θέμα. Και οι δύο δέχθηκαν «επιθέσεις» με το Predator. Σύμφωνα με δημοσίευμά μας την περασμένη Κυριακή (07/08/2022), το νησί μας διασυνδέεται με το εν λόγω λογισμικό. Είναι προϊόν εταιρείας που φέρεται να ελέγχει ο Ταλ Ντίλιαν. Στις 16/12/2021 το διεθνούς φήμης Citizen Lab (ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Τορόντο) κατέληξε ότι το Predator είναι λογισμικό της Cytrox. Η τελευταία είναι εταιρεία ευρεσιτεχνίας που έδρευε στα Σκόπια και αποκτήθηκε από την εγγεγραμμένη στη Λεμεσό Passitora Ltd, συμφερόντων του Ντίλιαν. Η Passitora είναι η πρώην WiSpear, η οποία συνδέθηκε με το βαν παρακολουθήσεων. Επιπλέον, η εταιρεία Intellexa που διατηρούσε ο Ταλ Ντίλιαν στην Κύπρο, είναι πλέον εγγεγραμμένη στην Ελλάδα. Σύμφωνα με έγγραφα που εντόπισε ο «Φ» στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ως μοναδικό διοικητικό της στέλεχος εμφανίζεται η σύζυγος του κ. Ντίλιαν, Σάρα Αλεξάντρα Χάμου (διαμένει στη Λεμεσό). Παρ΄ όλα αυτά η Κυβέρνηση δεν βλέπει καμία ένδειξη διασύνδεσης του Predator με την Κύπρο.

 

 

 

Οι καταγγελίες για κόμματα και οι σχέσεις του Αβραάμ Άβνι

12. 20-26/11/2019 – Συνεργασία ΔΗΣΥ και Άβνι, καταγγελίες για άλλα κόμματα: Το εσωτερικό σημείωμα της Αστυνομίας (Σεπτέμβριο 2016) περιλάμβανε τους πελάτες της NCIS Intelligence and Security Services ltd. Ανάμεσα σ΄ αυτούς και ο ΔΗΣΥ. Ο πρόεδρος του Αβέρωφ Νεοφύτου είχε δηλώσει στις 26/11/2019 ότι η εταιρεία του κ. Άβνι εγκατέστησε σύστημα ασφαλείας στις κτηριακές εγκαταστάσεις του ΔΗΣΥ. Έξι ημέρες προηγουμένως ο ΔΗΣΥ με ανακοίνωσή του αιτιολογούσε τις καλές σχέσεις του κ. Αβέρωφ με τον Αβραάμ Σαχάκ Άβνι και σημείωνε πως ο τελευταίος είναι πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας της Κύπρου. Ωστόσο, ο κ. Άβνι δεν είχε τέτοια ιδιότητα. Το 7σέλιδο εσωτερικό σημείωμα της Αστυνομίας αναφέρει ότι, βάσει στοιχείων της ΚΥΠ, ο ιδιοκτήτης της NCIS είναι επικεφαλής εβραϊκής φιλανθρωπικής αίρεσης με την ονομασία CHAPAD (400.000 μέλη παγκοσμίως). Εξάλλου, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου στις 23/11/2019, είχε μιλήσει για κομματικά υπόγεια στα οποία υπάρχουν μηχανήματα υποκλοπών και παρακολούθησης. Αναφέρθηκε σε πολιτικό που παρακολουθούσε άτομο για προσωπικούς λόγους.

13. 11/2019 – 2/2022: Αστυνομικές έρευνες, «Man-in-the-middle attack» και δίκη για νομικό πρόσωπο: Το ΤΑΕ Αρχηγείου ανέλαβε να διερευνήσει την υπόθεση, ενώ ο τότε Γενικός Εισαγγελέας διόρισε ως ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή τον γνωστό δικηγόρο που ειδικεύεται στο ποινικό δίκαιο, Ηλία Στεφάνου. Το ανακριτικό έργο κάλυψε όλες τις παραμέτρους. Ακόμα και την άδεια οπλοφορίας του Σαχάκ Άβνι. Η πρόκληση ήταν να εξακριβωθεί κατά πόσον τα δεδομένα χρηστών που συνέλλεγαν οι ενεχόμενες εταιρείες των Ισραηλινών, χρησιμοποιούνταν για σκοπούς ταυτοποίησης και υποκλοπής επικοινωνίας (ενδεικτικός ο όρος «man-in-the-middle attack»). Καταχωρίσθηκε υπόθεση στις 17/9/2021, ενώ στις 7/10 έγινε η διαδικασία παραπομπής στο Κακουργιοδικείο. Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στους Ταλ Ντίλιαν, τον Ανδρέα Χριστοφόρου και τον Δημήτρη Χριστοδούλου, καθώς και στην εταιρεία WS WISPEAR SYSTEMS LIMITED. Στις 15/11/2021 αποσύρθηκαν οι κατηγορίες για τους τρεις προαναφερθέντες. Το δικαστήριο στις 22/2/2022 επέβαλε στην εταιρεία συνολικό πρόστιμο 76.000 ευρώ. Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου είχε επιβάλει πρόστιμο ύψους 925.000 ευρώ στην WISPEAR, που είχε εισπραχθεί στις 12/11/2021. Τα ποσά δεν είναι υπέρογκα για έναν επιχειρηματία του κλάδου…

 

 

 

14. Η απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας και ο συνεταιρισμός του αδερφού του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα με τον Άβνι: Κλείνουμε με δύο θέματα που αφορούν την απονομή δικαιοσύνης. Το Κακουργιοδικείο Λάρνακας-Αμμοχώστου στην απόφασή του για την WS Wispear, «κατσάδιασε» τα ΜΜΕ, γιατί κατά την άποψή του με την υπέρμετρη δημοσιότητα της υπόθεσης του βαν, εξέθεσαν «το πρόσωπο το οποίο αφορούν τα δημοσιεύματα». Η αναφορά προκάλεσε αίσθηση. Κι αυτό γιατί το πρόσωπο στην προκειμένη ήταν ο Ντίλιαν, ο οποίος απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες. Γιατί ασχολήθηκε το δικαστήριο με ένα άτομο που δεν δίκασε; Τέλος, σύμφωνα και με ντοκουμέντα που παρουσίασε προχθές ο «Φ», ο Μιχάλης Αγγελίδης, αδερφός του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, το 2011 είχε επαγγελματική συνεργασία με τον κ. Άβνι, ιδρύοντας μαζί την εταιρεία S9S. Ο δεύτερος τη τάξει αξιωματούχος της Νομικής Υπηρεσίας, Σάββας Αγγελίδης, που έλεγξε ποινικά τον Άβνι, απαντώντας σε ερώτημά μας τον Σεπτέμβριο του 2021 είχε πει ότι δεν γνώριζε γι΄ αυτή την επιχειρηματική σχέση. Παρ΄ όλο που η δικηγορική εταιρεία στην οποία συμμετείχε ο ίδιος τότε, είχε εγγράψει την S9S. Επιπλέον, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, δεν θεωρεί ότι επηρεάστηκε το έργο του από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του αδερφού του.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Χωρίς δικλίδες ασφαλείας

Τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της χρήσης λογισμικών παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ωστόσο, σε μια προηγμένη Δημοκρατία τίθενται δικλίδες ασφαλείας, ώστε να διαφυλάσσονται τα δικαιώματα των πολιτών. Και δυστυχώς στην Κύπρο δεν μπορούμε να παινευόμαστε ότι υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος, ούτε νομικό πλαίσιο που να ρυθμίζει το όλο θέμα. Κι όλη αυτή η ασυδοσία έχει και διεθνές αντίκτυπο, που κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Είναι ενδεικτικό ότι το φημισμένο περιοδικό VICE στις 14/9/2020 είχε χαρακτηρίσει την Κύπρο ως «θερμοκήπιο για εταιρείες παρακολούθησης», ενώ εμπειρογνώμονας έκανε λόγο για «αριθμό σκιωδών πωλητών λογισμικών» που επενδύουν στο νησί μας.