Άνθρωπος ο οποίος συμμετείχε στη Cytrox που παρήγαγε το Predator, είχε παραλάβει τη ηνία της κυπριακής εταιρείας Poltrex από τους Άβνι και Ντίλιαν. Μάλιστα, είχε δηλώσει τη διεύθυνση των γραφείων στη Λάρνακα (οδός Αλέξανδρου Παναγούλη) που χρησιμοποιούσαν οι Ισραηλινοί επιχειρηματίες και βρισκόταν το περιβόητο βαν. Την ίδια στιγμή ο Ντίλιαν απέκτησε την Cytrox, ενώ εταιρείες συμφερόντων του φέρονται να πώλησαν προϊόντα σε κυβερνητικές υπηρεσίες της Ελλάδας. 

Παρ΄ όλα αυτά η κυπριακή Κυβέρνηση επιμένει να μην βλέπει καμία διασύνδεση της Κύπρου με το Predator, ούτε κάποια σχέση με τα όσα τεκταίνονται στην Ελλάδα.

Αυτό προκύπτει από γραπτή δήλωση που μας απέστειλε χθες αργά το απόγευμα ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, σε σχέση με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Φ», μέσω του οποίο τεκμηριώνονταν όλα τα πιο πάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτούσια η τοποθέτηση του αξιωματούχου της Κυβέρνησης: «Η Κύπρος δεν συνδέεται καθ΄ οιονδήποτε τρόπο με το λογισμικό Predator ούτε με τα γεγονότα που επισυμβαίνουν εκτός Κύπρου. Όπως έχουμε ήδη δηλώσει, στην Κύπρο υφίσταται ένα υγιές νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των εταιρειών που ασχολούνται με αυτού του τύπου προϊόντα, το οποίο σε συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων συνεχώς ενισχύουμε και αναβαθμίζουμε. Η σύνδεση της χώρας μας με γεγονότα που επισυμβαίνουν εκτός Κύπρου, χωρίς τεκμηρίωση, διασύρει αχρείαστα τη χώρα μας διεθνώς». 

Για το θέμα τοποθετήθηκε στην εφημερίδα μας και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης. Ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε πως αν προκύψουν στοιχεία που να υποδηλώνουν διάπραξη αδικήματος, τότε η υπηρεσία του θα κινητοποιηθεί.

Ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως γνώριζε το περιεχόμενο του χθεσινού μας δημοσιεύματος, ενώ κατόπιν σχετικού ερωτήματός, τοποθετήθηκε ως ακολούθως: «Αν υπάρξει μαρτυρία που να εμπλέκει την Κύπρο σε δραστηριότητες, οι οποίες παραπέμπουν σε ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα, καθηκόντως θα τη διερευνήσουμε». 

Ο Γενικός Εισαγγελέας μας παρέπεμψε και στο σημείο της γραπτής τοποθέτησης του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, σε σχέση με το βαν. Ο τελευταίος είχε αναφερθεί στην υπόθεση του βαν παρακολουθήσεων, σημειώνοντας ότι τα μηχανήματα του περιβόητου οχήματος ναι μεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για υποκλοπές, ωστόσο αυτό δεν αποδείχθηκε, παρά τις εξετάσεις εμπειρογνωμόνων.

Από πλευράς Αστυνομίας, δηλώθηκε επίσημα στον «Φ» ότι η Poltrex για την οποία κάναμε αναφορά, δεν ήταν αντικείμενο των εξετάσεων του ΤΑΕ Αρχηγείου για το βαν της WiSpear. Πρόσθεσε ότι για την υπόθεση αυτή και το ενδεχόμενο υποκλοπών μέσω του εξοπλισμού του οχήματος, διεξήχθησαν τρεις έρευνες, χωρίς να τεκμηριωθεί απ΄ αυτές ότι υπήρξε παράνομη χρήση λογισμικού. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η εταιρεία Intellexa του Ταλ Ντίλιαν, ήταν η κύρια μέτοχος της Poltrex που διασυνδέεται με το Predator, μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2020. Δηλαδή, τρεις μήνες μετά που άρχισαν οι εξετάσεις της Αστυνομίας Κύπρου για το βαν παρακολουθήσεων.

Για το περιεχόμενο του ρεπορτάζ μας ενημερώσαμε με ηλεκτρονικό μήνυμα και τον δικηγόρο Άντρο Πελεκάνο, ο οποίος εκπροσωπούσε τους κ.κ. Ταλ Ντίλιαν και Αβραάμ Σαχάκ Άβνι, κατά τη διεξαγωγή έρευνας της Αστυνομίας για τη σχέση των δύο επιχειρηματιών με το μαύρο βαν. Μέχρι χθες αργά το απόγευμα δεν είχε απαντήσει.

Η αποκάλυψη

Στο χθεσινό δημοσίευμά μας τεκμηριώσαμε τη διασύνδεση μεταξύ εταιρείας που ελεγχόταν από τους Ταλ Ντίλιαν και Αβραάμ Σαχάκ Άβνι, με τη Cytrox και το λογισμικό παρακολούθησης Predator. Είχαμε αποκαλύψει τον άνθρωπο-κλειδί που σχετίζεται με το λογισμικό με το οποίο προσβλήθηκαν τα κινητά τηλέφωνα του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη (ανεπιτυχώς) και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη (παρακολουθείτο για 10 εβδομάδες). Πρόκειται για τον Γιαρόν Λεβγκόρεν, μόνιμο κάτοικο Καναδά. Ο τελευταίος σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Εταιρειών της Ουγγαρίας, είναι αξιωματούχος της Cytrox Holdings Zrt που ανέπτυξε το περίφημο Predator. Όπως αποδεικνύεται από το καταγεγραμμένο -στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου- ιστορικό της κυπριακής εταιρείας POLTREX LIMITED, ο Λεβγκόρεν συνεργάστηκε και με τους Ισραηλινούς επιχειρηματίες που μας απασχόλησαν τον Νοέμβριο του 2019 για την υπόθεση του βαν. Η Poltrex που ιδρύθηκε στις 3/10/2018 είχε ως μοναδικό μέτοχο την εγγεγραμμένη στις Παρθένες Νήσους Intellexa Limited, συμφερόντων του Ταλ Ντίλιαν. Εξάλλου, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019, ανέλαβε διευθυντής και γραμματέας της ο Αβραάμ Σαχάκ Άβνι, συνεργάτης του κυβερνώντος ΔΗΣΥ και της Αστυνομίας Κύπρου. 

Η Poltrex στις 16/10/2019 μετονομάστηκε σε Alchemycorp LTD, με τους Ντίλιαν και Άβνι να συμμετέχουν στην ιδιοκτησία και τη διεύθυνση της εταιρείας, αντίστοιχα, μέχρι και τις 24 Φεβρουαρίου του 2020. Στις 24/2/2020 κι ενώ καταζητούνταν από τις κυπριακές Αρχές για την υπόθεση του βαν, οι Άβνι και Ντίλιαν παρέδωσαν τα ηνία της εταιρείας στον μόνιμο κάτοικο Καναδά Γιαρόν Λεβγκόρεν. Ο τελευταίος εμφανίστηκε εν μια νυκτί ως μέτοχος της πρώην Poltrex και νυν Alchemycorp LTD, καθώς και διευθυντής και γραμματέας της.

Ωστόσο, η διεύθυνση των γραφείων της εταιρείας παρέμεινε η ίδια: «Αλέξανδρου Παναγούλη, 1, NOVEL TOWER, 6057, Λάρνακα, Κύπρος». Πρόκειται για το κτήριο όπου συστεγάζονταν οι εταιρείες των Άβνι (NCIS) και Ντίλιαν (WiSpear) και ήταν το επίκεντρο ερευνών της Αστυνομίας τον Νοέμβριο του 2019.

Θυμίζουμε πως η Cytrox ανέπτυξε το λογισμικό Predator το οποίο έχει ξεσηκώσει συζητήσεις και λόγω της χρήσης του, ενώ είναι συμφερόντων του Ταλ Ντίλιαν. Η Cytrox διασώθηκε από εταιρεία του πρώην μέλους των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ έναντι ενός ποσού της τάξεως των 5 εκατ. δολαρίων.

Εταιρείες συμφερόντων του Ταλ Ντίλιαν, παρουσιάζονται να πώλησαν προϊόντα σε κυβερνητικές υπηρεσίες της Ελλάδας.

Νέα επίθεση του ΑΚΕΛ με αφορμή αποκαλύψεις του «Φ»

Το μέλος του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου, επικαλούμενη τα όσα αποκάλυψε χθες ο «Φιλελεύθερος», απάντησε στην Κυβέρνηση που δεν έβλεπε διασύνδεση μεταξύ του σκανδάλου υποκλοπών στην Ελλάδα και του πανομοιότυπου σκανδάλου που απασχόλησε τις Αρχές της Κύπρου. «Πλέον, έχει τεκμηριωθεί ότι, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων συνδέεται άμεσα και με την Κύπρο. Ο Γιαρόν Λεβγκόρεν, αξιωματούχος της Cytrox Holdings Zrt η οποία ανέπτυξε το διαβόητο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator, συνδέεται άμεσα με τους Ντίλιαν και Άβνι του κατασκοπευτικού βαν μέσω της κυπριακής εταιρείας Poltrex Limited» σημειώνει χαρακτηριστικά η κ. Μαύρου.

Μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή της αναφέρει:

«Με επιθέσεις και λάσπη απαντούσε μέχρι πριν λίγες μέρες η Κυβέρνηση Συναγερμού στην ογκούμενη ανησυχία για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που συγκλονίζει την Ευρώπη ολόκληρη.

Πλέον, έχει τεκμηριωθεί ότι, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων συνδέεται άμεσα και με την Κύπρο. Ο Γιαρόν Λεβγκόρεν, αξιωματούχος της Cytrox Holdings Zrt, η οποία ανέπτυξε το διαβόητο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator, συνδέεται άμεσα με τους Ντίλιαν και Άβνι του κατασκοπευτικού βαν μέσω της κυπριακής εταιρείας Poltrex Limited.

Αυτά δεν τα λέει το ΑΚΕΛ. Τα λέει το διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό τμήμα του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Citizen Lab, τα λένε διεθνή και κυπριακά ΜΜΕ, τα συζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πολλοί άλλοι.

Η Κυβέρνηση θα επιμένει για πολύ καιρό ακόμα ότι πρόκειται… για «ατεκμηρίωτο λαϊκισμό» η διασύνδεση του σκανδάλου υποκλοπών με την Κύπρο και την υπόθεση του βαν παρακολουθήσεων; Θα συνεχίσει, όπως έκανε με το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων, να αγνοεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ζητά από τα κράτη-μέλη που εμπλέκονται να εξετάσουν διεξοδικά υποθέσεις παρακολουθήσεων; Ή μήπως θα ακολουθήσει την προσφιλή μέθοδο του κουκουλώματος, όπως έκανε με το κατασκοπευτικό βαν;

Ο ΔΗΣΥ και ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα σιωπούν για πολύ καιρό ακόμα για τις υπηρεσίες που αγόρασαν από τους Ισραηλινούς κατασκόπους;

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, που διεκδικεί την προεδρία του κράτους, δεν βρήκε τίποτα ακόμα να πει για την υπόθεση των παρακολουθήσεων που αφορά ευθέως την Κυβέρνηση στην οποία υπηρέτησε για τόσα χρόνια;

Έχει αποκαλυφθεί εδώ και καιρό ένα σκοτεινό δίκτυο, επικίνδυνο για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και αυτοί που έπρεπε να προστατεύουν τους θεσμούς και τη δημοκρατία είτε είναι εμπλεκόμενοι, είτε δεν αντιλαμβάνονται τη δημοκρατική και θεσμική εκτροπή που συνιστούν αυτά τα φαινόμενα. Όποιο και αν ισχύει, όμως, είναι επικίνδυνο. Γι’ αυτό πρέπει, άμεσα, να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση».

ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Το σύμπλεγμα άρνησης

Από κυβερνητικής πλευράς προβλήθηκε η θέση περί τις αρχές της περασμένης εβδομάδες ότι δεν προκύπτει διασύνδεση μεταξύ των όσων αποκαλύφθηκαν στην Ελλάδα για τη χρήση του Predator και τα όσα είχαν σημειωθεί στην Κύπρο σε σχέση με την υπόθεση του μαύρου βαν. Κι όμως, χθες ο «Φ» απέδειξε ότι η κυπριακή Poltrex, ο Άβνι, ο Ντίλιαν, το κτήριο Novel Tower και η Cytrox που παρήγαγε το Predator, σχετίζονται μεταξύ τους. Κι αυτό, με ντοκουμέντα. Ταυτόχρονα, αποκάλυψε τον ρόλο που είχε ο Γιαρόν Λεβγκόρεν. Παρ΄ όλα αυτά η Κυβέρνηση χθες κήρυξε σιγή ασυρμάτου και όταν τοποθετήθηκε μετά από ερώτημα του «Φ» αργά το απόγευμα, μας είπε ότι δεν υπάρχει καμία διασύνδεση. Καλώς. Αλλά η Κυβέρνηση δεν θα μπορεί να συνεχίσει να τηρεί την ίδια στάση, αν υπάρξει κλιμάκωση των αποκαλύψεων.