Σε συνεχή διαμάχη φαίνεται να βρίσκονται γιατροί και ασθενείς το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των κριτηρίων που έθεσε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας στα παραπεμπτικά προς ειδικούς γιατρούς, ακτινολογικές και εργαστηριακές εξετάσεις. Οι ασθενείς, ακόμα και χρόνιοι, χρειάζονται παραπεμπτικά ή ανανέωση παραπεμπτικών προς ειδικούς γιατρούς που τους παρακολουθούν αλλά κάποιοι προσωπικοί γιατροί, επικαλούνται τους περιορισμούς του ΟΑΥ και αρνούνται να τους τα εκδώσουν, διότι όπως τους λένε θα χάσουν οι ίδιοι χρήματα, (παρά το γεγονός ότι τα μακροχρόνια παραπεμπτικά δεν προσμετρούν για σκοπούς αποζημίωσης των γιατρών). Την ίδια ώρα, διαμαρτυρίες ακούγονται από προσωπικούς γιατρούς οι οποίοι κάνουν λόγο για ασθενείς τους, οι οποίοι όπως υποστηρίζουν, τους πιέζουν ή τους απειλούν (με αλλαγή γιατρού), για έκδοση παραπεμπτικού είτε για ειδικούς γιατρούς, είτε για εξετάσεις.

Η κατάσταση αποτυπώνεται και μάλιστα έντονα, και στα παράπονα που λαμβάνει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, τόσο σε καθημερινή βάση, όσο και μέσω του «Παρατηρητηρίου Ασθενών» που λειτουργεί. 

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα ασθενούς ο οποίος κατέφυγε στην ομοσπονδία ασθενών ζητώντας βοήθεια: «Είμαι καρκινοπαθής και με παρακολουθεί γιατρός στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου εδώ και ενάμιση χρόνο. Χρειάζομαι να πάω να με δει και έχω ζητήσει από τον ΠΙ μου παραπεμπτικό και αρνείται να μου δώσει γιατί ο ΟΑΥ, πέντε (παραπεμπτικά) του επιτρέπει να εκδώσει στο μήνα και τα έχει συμπληρώσει. Αν μου βάλει παραπεμπτικό μου είπε, θα πληρώσει ο ίδιος (γιατρός) 25 ευρώ».

Άλλος ασθενής που επικοινώνησε με την ΟΣΑΚ ανέφερε: «Είμαι χρόνιος ασθενής με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας. Νιώθω ενοχλήσεις και γνωρίζω, όπως και ο γιατρός μου γνωρίζει ότι πρέπει να υποβληθώ σε αναλύσεις. Μου είπε όμως να περιμένω να αλλάξει ο μήνας διότι συμπλήρωσε τα παραπεμπτικά του και ο ΟΑΥ δεν του επιτρέπει να εκδώσει άλλα αυτή τη στιγμή». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νικούν τον καρκίνο, αλλά τους νικάει το σύστημα   

«Τα συγκεκριμένα περιστατικά είναι μόνο δύο από τα παράπονα που έχει λάβει η ΟΣΑΚ», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών Μάριος Κουλούμας προσθέτοντας ότι «κάποιες φορές βλέπουμε υπερβολές από πλευράς των γιατρών οι οποίοι μεταφέρουν με λανθασμένο τρόπο την κατάσταση στους ασθενείς τους και τους λένε πράγματα που δεν ισχύουν». Το κατά πόσον, ορθώς εντάχθηκαν τα παραπεμπτικά στους δείκτες απόδοσης ή όχι «είναι ένα θέμα που βεβαίως χωρεί συζήτηση κατά την άποψή μας αλλά από την άλλη ο ΟΑΥ δεν έχει απαγορεύσει σε κανένα γιατρό να εκδίδει παραπεμπτικά στους ασθενείς που το χρειάζονται και σίγουρα κανένας γιατρός δεν έχει το δικαίωμα να εκδώσει μόνο 5 παραπεμπτικά τον μήνα. Επίσης, οι χρόνιοι ασθενείς παίρνουν μακροχρόνια παραπεμπτικά τα οποία δεν προσμετρούν στους δείκτες απόδοσης του ΟΑΥ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συζήτηση αλαλούμ για ΓεΣΥ στην Επιτροπή Ελέγχου 

Παράλληλα, είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ «πρέπει και οι ασθενείς να μάθουν να εμπιστεύονται τον προσωπικό τους γιατρό και δεν μιλάμε για τους χρόνιους ασθενείς και τα μακροχρόνια παραπεμπτικά, αλλά για αυτούς που αποφασίζουν μόνοι τους ότι χρειάζονται ειδικό γιατρό ή ακτινολογικές εξετάσεις ή αναλύσεις». Η ΟΣΑΚ πρόσθεσε, «λαμβάνει καθημερινά παράπονα και διαμαρτυρίες και από προσωπικούς γιατρούς, είχαμε και κάποιες συναντήσεις με τις επιστημονικές εταιρείες. Οι γιατροί συχνά δέχονται πιέσεις από ασθενείς τους για να τους εκδώσουν παραπεμπτικό για ειδικό γιατρό ή για αναλύσεις, χωρίς ο γιατρός να το κρίνει αυτό απαραίτητο. Διαπιστώνουμε ότι κάποια πράγματα πρέπει να μπουν στη θέση τους για να μπορέσει και το ΓεΣΥ να λειτουργήσει σωστά. Ο ΟΑΥ επίσης πρέπει να λάβει υπόψη του αυτές τις διαμαρτυρίες και από ασθενείς και από γιατρούς και να βρει τον τρόπο να τερματίσει αυτή τη συνεχή και καθημερινή διαμάχη μεταξύ τους».

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση ο διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στον «Φ» ανέφερε ότι «είναι γεγονός ότι έρχονται και κοντά μας κάποιες περιπτώσεις και από γιατρούς και από ασθενείς και ο ΟΑΥ, παρακολουθεί την πορεία του νέου τρόπου αποζημίωσης των γιατρών και θα προχωρήσει σε αξιολόγηση της κατάστασης και εάν χρειαστούν βελτιώσεις θα γίνουν».

Τα παράπονα των ασθενών που σχετίζονται με τα παραπεμπτικά και τους προσωπικούς γιατρούς εντάσσονται από το «Παρατηρητήριο Ασθενών» στην κατηγορία «πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας» η οποία για τον μήνα Σεπτέμβριο κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Την πρωτιά διατηρεί η κατηγορία «Φάρμακα και θεραπείες» με τα παράπονα που έχουν καταγραφεί να αφορούν και πάλι ελλείψεις φαρμάκων και η μη ένταξη φαρμάκων στο ΓεΣΥ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Υπάρχει όντως πρόβλημα

Οι εντάσεις μεταξύ γιατρών και ασθενών για τα παραπεμπτικά είναι καθημερινό φαινόμενο. Στον «Φ» λαμβάνουμε αν όχι κάθε μέρα, μέρα παρά μέρα ένα παράπονο, είτε από γιατρό, είτε από ασθενή. Οι μεν γιατροί δηλώνουν ότι νιώθουν πιεσμένοι από τη μια από τον ΟΑΥ και από την άλλη από τους ασθενείς τους, οι δε ασθενείς κάποτε έχουν δίκαιο, κυρίως όταν το παραπεμπτικό που χρειάζονται είναι μακροχρόνιο και ο γιατρός τους δεν τους εξυπηρετεί, και κάποτε άδικο επειδή κάνουν μόνοι τους διάγνωση στον εαυτό τους. Μάλλον ο ΟΑΥ πρέπει να μελετήσει σωστά το ζήτημα και όντως να προβεί σε βελτιώσεις γιατί είτε έτσι είτε αλλιώς, υπάρχει πρόβλημα.