Απίστευτο κι όμως… κυπριακό. Άνδρας, ο οποίος χώρισε από τη μέλλουσα σύζυγό του, προσέφυγε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, αξιώνοντας να του επιστραφεί το μονόπετρο διαμαντένιο δακτυλίδι που είχε χαρίσει στην πρώην μνηστή του ως αντάλλαγμα υπόσχεσης γάμου ή να επιδικαστεί προς όφελός του αποζημίωση ύψους €2,500, ποσό που αποτελεί την αγοραία αξία του δακτυλιδιού. Η αγωγή απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Ως αποτέλεσμα νομοθετικής ρύθμισης, σύμβαση η οποία αφορά περιουσία, η οποία δίδεται από τον ένα μέλλοντα σύζυγο στον άλλο, με αντάλλαγμα την τέλεση γάμου, είναι άκυρη.

2. Το γεγονός ότι η πρόταση γάμου του ενάγοντα και το δακτυλίδι έτυχαν της αποδοχής της εναγόμενης, δεν μπορεί να κριθεί ότι δημιούργησε υποχρέωση τέλεσης γάμου μεταξύ τους με αντάλλαγμα το δακτυλίδι που δόθηκε.

3. Το δακτυλίδι δεν μπορεί να κριθεί ότι δόθηκε στην εναγόμενη ως δωρεά υπό όρο ή οποιαδήποτε επιφύλαξη και κατά συνέπεια ούτε η διαζευτική αξίωση του ενάγοντα στην βάση των αρχών περί αδικαιολόγητου πλουτισμού μπορεί να πετύχει.

Για τους πιο πάνω λόγους το Δικαστήριο απέρριψε την αγωγή.

Την εναγόμενη εκπροσώπησε το δικηγορικό γραφείο του Χριστάκη Ν. Ματθαίου, εκπροσωπούμενο από τους Χριστάκη Ν. Ματθαίου και Ναυσικά Γρηγορίου.