Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1941 στην Τάλα της Πάφου. Μετά την αποφοίτησή του από το Δημοτικό  έγινε δεκτός ως δόκιµος µοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου. Ακολούθως φοίτησε στο γυμνάσιο της Πάφου από το οποίο απεφοίτησε το 1963. Στις 3 Νοεμβρίου του ιδίου χρόνου χειροτονήθηκε διάκονος και διετέλεσε για πέντε χρόνια έφορος της μονής. 

Το 1968 ενεγράφη στη θεολογική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία απεφοίτησε το 1972. Στις 19 Οκτωβρίου εξελέγη ομόφωνα ηγούμενος της μονής Αγίου Νεοφύτου. 

Χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης και εγκαθιδρύθηκε ηγούμενος στις 12 Νοεμβρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Στις 25 Νοεμβρίου 1978 εξελέγη διά βοής Μητροπολίτης Πάφου. 

Στις 5 Νοεμβρίου 2006 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και ενθρονίστηκε στις 12 Νοεμβρίου. 

Υπενθυμίζεται, ότι στις 4 Νοεμβρίου 2006, ημέρα των εκλογών, ο «Φ» κυκλοφόρησε υπό τον τίτλο «Ολονύκτιο θρίλερ – Σήμερα νέος Αρχιεπίσκοπος •Τα βρήκαν Πάφου και Αθανάσιος». Και όντως η συμφωνία των δύο οδήγησε στον αποκλεισμό του Μητροπολίτη Κύκκου, οπόταν αναμετρήθηκαν Πάφου και Λεμεσού, με τον πρώτο να αναδεικνύεται Αρχιεπίσκοπος με τις ψήφους των αντιπροσώπων του Κύκκου. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποφάσεις Υπουργικού για απόδοση τιμών προς Αρχιεπίσκοπο

Κάποιες από τις αναφορές του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου θα μείνουν στην ιστορία και πιο κάτω υπενθυμίζουμε κάποιες από αυτές: 

 «Δόξα σοι ο Θεός, είμαι καθαρός. Ο καρκίνος δεν ταίριαζε με τον χαρακτήρα μου. 

 «Ο Θεός δεν σώζει κανέναν δωρεάν». 

Αναφερόμενος στους ομοφυλόφιλους τους χαρακτήρισε «ξετσίπωτους και ανώμαλους», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. 

Αναφερόμενος στα αρχαία που βρέθηκαν σε τεμάχιο στο οποίο θα έκτιζε ξενοδοχείο η Αρχιεπισκοπή: «Θα πάω εγώ ο ίδιος να τους βγάλω έξω, για να μην πω ότι θα πάρω ένα τρακτέρ και να τα ξηλώσω όλα όσα έγιναν μέχρι σήμερα». 

«Ήρθα σε αδιέξοδο μπορώ να πω, πριν λίγα χρόνια, που κατήντησαν να δακρύσουν τες μισές εικόνες της Κύπρου. Αναγκάστηκα να κάμω μια πολύ αυστηρή δήλωση ότι δεν θα επιτρέψω σε καμία εικόνα στην επαρχία μου να δακρύσει». 

«Τα χρήματα της εκκλησίας δεν είναι για τον γάμο του καραγκιόζη». 

Μετά το κούρεμα: Δεν πρέπει ποτέ ο λαός μας να ξεχάσει αυτή την…, με συγχωρείτε, την προστυχιά των Ευρωπαίων. 

«Η εκκλησία δεν είναι μόνο για κύριε ελέησον». 

«Η Αρχιεπισκοπή δίνει κάθε μέρα και δεν έχει καμία μηχανή να κόβει λεφτά». Αναφερόταν στα συσσίτια.

Αναφερόμενος στον θεολόγο Ανδρέα Πιτσιλλίδη, προτού αυτός αφοριστεί: «Δεν νομίζω να είναι ένας σωστός θεολόγος ή ευσεβής χριστιανός… Είναι ένα παλιόπαιδο». 

Για τη βοήθεια σε φτωχούς: «Ξέρετε πόσους φτωχούς έχουμε κάθε μέρα, πολλές φορές κουράζεται το χέρι μου να υπογράφω τσεκ, για τους φτωχούς και τους πεινώντες». 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η διαδικασία για ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου