Ανοίγει ο δρόμος για να πιάσει δουλειά η Αρχή κατά της Διαφθοράς, μετά που η Βουλή ολοκλήρωσε την εξέταση των κανονισμών λειτουργίας της. Χθες, ενώπιον της Επιτροπής Νομικών τα μέλη της Αρχής υπό τον πρόεδρο της, Επίτροπο Διαφάνειας Χάρη Πογιατζή, έδωσαν απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων των βουλευτών και εξήγησαν τον τρόπο που θα ερευνούν ένα παράπονο και κυρίως τη φύλαξη των προσωπικών δεδομένων καταγγελλόντων και καταγγελλομένων. Σύμφωνα με τον κ. Πογιατζή, τα προσωπικά δεδομένα όσων θα καταχωρούνται στα αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής, θα κρατούνται μέχρι έξι χρόνια, ενώ κάθε έξι μήνες θα επικαιροποιούνται. Όταν παρέλθει ο χρόνος αυτός θα κρυπτογραφούνται και δεν θα έχει πρόσβαση σ’ αυτά, κανένας.

Ο Επίτροπος Διαφάνειας ανέφερε ότι όλες οι έρευνες της Αρχής θα γίνονται με πλήρη εμπιστευτικότητα, εκτός εάν ο καταγγελλόμενος δημοσιοποιεί ο ίδιος την καταγγελία εναντίον του. Ανέφερε ακόμα ότι οι κανονισμοί επιτρέπουν, εκτός από γραπτώς, να μπορεί να γίνει και προφορική καταγγελία. 

Σε παρατήρηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού αν πρέπει μια καταγγελία που γίνεται σε βάρος ενός προσώπου που είναι στη δημόσια ζωή και αποδειχτεί ότι είναι αβάσιμη ή αποσυρθεί, κατά πόσον πρέπει να βρίσκεται εσαεί το όνομά του στα αρχεία της Αρχής, ο Επίτροπος ανέφερε ότι στα αρχεία αυτά δεν θα έχει πρόσβαση κανένας και έτσι είναι ως να μην είναι καταχωρημένος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέρασε από τη Βουλή η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς

Όσον αφορά στο κατά πόσον ένας πολίτης που προβαίνει σε μια καταγγελία θα ενημερώνεται για την πορεία της τύχης της και κατ’ επέκταση των ερευνών, ο κ. Πογιατζής είπε ότι ο πολίτης θα ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα γραπτώς, τόσο από τη λήψη της, όσο και για την έκβασή της. Στους έξι μήνες θα του αποστέλλεται επιστολή για το πού βρίσκονται οι έρευνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σίριαλ με την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς

Σημειώνεται ότι η Αρχή κατά της Διαφθοράς δεν έχει αρχίσει ακόμα τη διερεύνηση καταγγελιών παρόλο που πολίτες και δικηγόροι εξέφρασαν την πρόθεση να προβούν σε καταγγελίες για διαφθορά σε βάρος κρατικών λειτουργών ή αξιωματούχων, λόγω της μη έγκρισης των κανονισμών λειτουργίας της. Η Βουλή θα προωθήσει τους κανονισμούς στην Ολομέλεια ώστε την ερχόμενη βδομάδα να ψηφιστούν.