Οι πληροφορίες ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας παίρνει το δρόμο για το Κακουργιοδικείο η υπόθεση που αφορά τον φόνο του 41χρονου Τουρκοκύπριου Τανσού Σιντάν, επιβεβαιώνονται.

Χθες ο επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας του ΤΑΕ Λευκωσίας για το εν λόγω έγκλημα, Γιάννος Γιαννακού, αιτήθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ανανέωση του διατάγματος προσωποκράτησης σε βάρος των συνολικά 12 υπόπτων, για ακόμη τρεις ημέρες. Με άλλα λόγια, την προσεχή Παρασκευή θα καταχωρισθεί η υπόθεση. Κατά συνέπεια, θα επιδοθεί κατηγορητήριο και μεταγενέστερα θα γίνει διαδικασία παραπομπής της στο Κακουργιοδικείο. Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκαθαρίσει αν θα κατηγορηθούν και οι 12 ύποπτοι, αλλά και για ποια αδικήματα. Θα γίνει, ταυτόχρονα, γνωστό αν κάποιος εκ των υπόπτων θα μετατραπεί σε μάρτυρα κατηγορίας. Εδώ να σημειωθεί πως οι ύποπτοι ελέγχονταν για κακουργήματα φόνου εκ προμελέτης, συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και συνέργεια μετά τη διάπραξη κακουργήματος.

Ιδιαίτερα βεβαρημένη είναι η θέση του 29χρονου Βεϊσί Μπαντούρ, ο οποίος βάσει του οπτικού υλικού που έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία, πρωταγωνιστεί στον ξυλοδαρμό του θύματος που άρχισε 36 ώρες πριν βρεθεί νεκρός ο Σιντάν. Ο Μπαντούρ καταγράφεται μάλιστα το απόγευμα της 27ης Οκτωβρίου να κτυπά με μανία το θύμα με τη χρήση κλειδαριάς, λίγες ώρες πριν διαπιστωθεί ο θάνατος του.

Η χθεσινή διαδικασία για ανανέωση του διατάγματος προσωποκράτησης των 12 υπόπτων (ξεχωριστή διαδικασία για Μπαντούρ) ήταν τυπική, με τον δικαστή Ξενή Ξενοφώντος να εγκρίνει το αίτημα. Πάντως, για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό το κίνητρο που οδήγησε στον συνεχή ξυλοδαρμό του Σιντάν.

Την Παρασκευή (25/11) λήγει και το διάταγμα προσωποκράτησης σε βάρος των τριών δεσμοφυλάκων που είχαν συλληφθεί ως ύποπτοι για αδικήματα συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, ανθρωποκτονίας και παραμέλησης υπηρεσιακού καθήκοντος.