Συνάντηση με την Παιδιατρική Εταιρεία είχε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα της έξαρσης του στρεπτόκοκκου στην Ευρώπη, η οποία είναι πέρα από τα αναμενόμενα επίπεδα και έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκαν τα ακόλουθα μέτρα:

1) Θα αποσταλούν οδηγίες – συστάσεις προς Παιδιάτρους από ΟΑΥ και ΠΙΣ.

2) Είναι σε εξέλιξη προσπάθειες για εξασφάλιση ποσότητας strep test, όπου θα διατεθούν δωρεάν σε παιδιάτρους.

3) Με πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο θα καθοριστεί πλαφόν για ανώτατη τιμή χρέωσης στα 5 ευρώ για τη διενέργεια strep test.

4) Εβδομαδιαία ανασκόπηση για την καταγραφή των λοιμώξεων.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό που πολλοί το φέρουν στο λαιμό και στο δέρμα τους χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης (υγιείς φορείς). Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο βακτήριο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο.

Οι σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με τον στρεπτόκοκκο προέρχονται από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS). Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Η μόλυνση από στρεπτόκοκκο είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη στα παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών, αν και μπορεί να εκδηλωθεί σε μικρότερα παιδιά και ενήλικες.